Fabrikadan yayılan kötü koku mahalleliyi sokağa döktü
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bir fabrikaya gelen malzemenin çevreye yaydığı koku nedeniyle mahalle sakinleri tepki göstererek eylem yaptı.
İddiaya göre, akşam saatlerinde Bölücek Mahallesi’nde bir fabrikaya şehir dışından gelen atık malzemenin çevreye yaydığı koku nedeniyle vatandaşlar fabrika önünde toplanarak duruma tepki gösterdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve zabıta ekibi sevk gönderildi. Eylem yapan vatandaşların fabrika içerisine girilmesine izin verilmedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Günay, fabrika içerisinde inceleme yaptı. Günay, "Gün boyu aldığımız ihbarların ardından ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Fabrikaya gelen malzemenin görevliler tarafından teslim alınmadan indirildiğini tespit ettik. Savcılıktan arama iznimiz olmadığı için fabrikanın diğer bölümlerini görme şansımız olmadı. Yanmış bir demir yığını var. Acayip koku yayıyor, çok rahatsız edici” dedi.
Ekiplerin bölgedeki soruşturmaları sürüyor.
Daha önce Avrupa ve Türk Dünyası ödüllerine layık görülen Sosyalfest, Uluslararası Elmas Ödülleri’nde “Yılın Gençlik Odaklı Bilim ve Toplumsal Etki Festivali” seçilerek üçüncü prestijli ödülünü aldı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) öncülüğünde hayata geçirilen Sosyalfest, Ratel Medya ve Luna Medya organizasyonuyla düzenlenen 6. Uluslararası Elmas Ödülleri Kariyer Başarı ve Proje Ödülleri kapsamında “Yılın Gençlik Odaklı Bilim ve Toplumsal Etki Festivali” ödülüne layık görüldü.
Türkiye’nin ilk sosyal bilimler festivali olma özelliğini taşıyan Sosyalfest, gençlik, bilim ve toplumsal etki alanında ortaya koyduğu yaklaşım ve uygulamalarla ödül aldı.
REKTÖR PROF. DR. FATİH KIRIŞIK: “SOSYALFEST BİR SOSYAL İNOVASYON HAREKETİDİR”
Ödül töreninde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin öncülüğünde hayata geçirilen Sosyalfest’in yalnızca bir etkinlik değil, güçlü bir sosyal inovasyon hareketi olduğunu vurguladı.
Sosyalfest’in taşıdığı misyonu ve yaklaşımını değerlendiren Kırışık, organizasyonun çok boyutlu bir sosyal dönüşüm hedefi taşıdığına dikkat çekerek konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi:
“Bu hareketin iki boyutu var. Birincisi; Türkiye ve dünya boyutunda sosyal inovasyon yarışmaları yapıyoruz. Çünkü hayatımız sosyal modellerle dolu. Bu sosyal modelleri kendi değerlerimize, kendi özümüze, kendi milletimizin özgün fikirlerine uygun bir hale getirmeye çalışıyoruz.”
Sosyalfest’in ortaya koyduğu etkiyi sayısal verilerle de değerlendiren Rektör Kırışık, organizasyonun ilk kez 2–3 Mart 2024 tarihlerinde Karabük Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirildiğini hatırlattı. Festival kapsamında yaklaşık 4 bin proje başvurusu alındığını belirten Kırışık, etkinlik süresince 100 bine yakın katılımcının Karabük Üniversitesi çatısı altında buluştuğunu ifade etti.
Festivalin kapsayıcı yapısına dikkat çeken Kırışık, Sosyalfest’in yalnızca belirli bir gruba değil, fikri olan herkese açık bir platform sunduğunu belirterek, “Bu projeye; lise öğrencileri, üniversite öğrencileri ve ‘Benim de bir fikrim var, ben de gencim’ diyen herkes katılabiliyor.” ifadelerini kullandı.
SOSYALFEST ÜÇÜNCÜ ÖDÜLÜNÜ ALDI
Uluslararası Elmas Ödülü, Sosyalfest’in aldığı üçüncü prestijli ödül oldu. Sosyalfest, daha önce By Protokol Dergisi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen European Awards (Avrupa Ödülleri) kapsamında “Yılın En Başarılı Projesi” seçilmiş, ayrıca 8. Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri'nde “Yılın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi” ödülüne layık görülmüştü.