Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler - Karabük Haber Postası
eylul ve ekim aylarinda toplandilar ocakta siseye girdiler Z41xv4Jv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler

Gümüşhane’nin dağlarından Eylül ve Ekim aylarında toplanarak soğuk hava depolarında bekletilen kuşburnu meyveleri işlenerek marmelat ve meyve suyu haline getirilerek şişelenmeye başladı.

Ülke genelindeki 27 kuşburnu çeşidinin 17’sine konut sahipliği yapan ve bu nedenle de Türkiye’nin kuşburnunda gen merkezi kabul edilen Gümüşhane’de üretilen kuşburnu nektarı ve marmelatı Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor. Yetiştiği bölgelerdeki yöre halkının kendi el emeğiyle toplayarak işletmelere getirdiği ve kıymeti karşılığında işletmeler tarafından alınan kuşburnu meyvesi fabrikalarda bir dizi süreçten geçerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Kuşburnu meyvesinin bilhassa kış aylarında bağışıklık kazanmak isteyen vatandaşlar için birebir olduğunu ve hiçbir katkı hususu içermediğini söyleyen Besin Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, “Gümüşhane dağlarında tabiatıyla yetişen kuşburnular vatandaşlar tarafından toplanıp işletmemize getiriliyor. İşletmemize getirildikten sonra bu kuşburnular burada 2 farklı esere dönüştürülüyor biri kuşburnu nektarı oburu ise marmelatı. Gelen eserler birinci olarak yıkama havuzunda yıkanıyor daha sonra kırma sürecinden geçiriliyor. Eserin yapısını bozmayacak halde bir mühlet haşlandıktan sonra çekirdek ve tüyünden ayrılma sürecinden geçiyor. Daha sonra ortaya çıkan eseri şişeleme sınırlarımızda şişeledikten sonra pastörizasyon süreci yapılıyor. Son olarak etiketlenip satışa sunuluyor” dedi.

“Kuşburnu maliyetsiz üretilen bir eser yalnızca toplama zahmeti var toplandıktan sonra ise katma kıymete dönüştürülüyor” diyen Yetimoğlu “Kuşburnu C vitamini açısından çok güçlü. Bilhassa kış aylarında tüketilmesi hastalıklara karşı korunmada kıymetli bir rol taşıdığı için çok değerli bir eser. Ben bu istikametiyle içeceklerin ‘kralı’ olarak değerlendiriyorum kuşburnu suyunu. Birçok eserin bilakis içinde katkı hususu bulunmayan doğal bir eser. Beşerler bunu gönül rahatlığıyla tüketebilir. Doğallığa değer veren beşerler başlarında hiçbir soru işareti olmadan bu eseri tüketebilir. İşletmemizde günlük ortalama 1 ton kuşburnu sürece kapasitesine sahibiz. Bu işlemenin akabinde 10 bin ila 15 bin şişe eser elde ediyoruz. Bu eserler ise Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bafrada cokme riski tasiyan yapilar icin belediyenin daha ciddi onlemler almasi istendi rx6Rrjig
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Bafra’da çökme riski taşıyan yapılar için belediyenin daha ciddi önlemler alması istendi

Samsun’un Bafra ilçesindeki çökme riski taşıyan iki müstakil tarihi yapı için belediye tarafından alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyen mahalle sakinleri, daha ciddi önlemler alınmasını istedi.

Gazipaşa Mahallesi Bakkal Sokak’taki yapılar, hem yoğun yaya hem de araç trafiğinin ortasında adeta tehlike saçıyor. Yapıların ’kültür varlığı’ statüsünde olması nedeniyle doğrudan müdahale edilemediğini dile getiren Gazipaşa Mahallesi Muhtarı İsmail Öğreten, evlerden birinin çatısının tamamen çöktüğünü, diğerinde ise bacaların yıkıldığını ve dış cephe sıvalarının döküldüğünü ifade etti. Öğreten, ikinci yapıda ise üst katlarda belirgin çökme işaretlerinin görüldüğünü söyledi.

Bafra Belediyesi tarafından bölgeye geçici demir bariyerler yerleştirildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Öğreten, “Burası her an göçebilir durumda” diyerek uyarıda bulundu. Bakkal Sokak’ın okul güzergâhı olduğunu söyleyen Öğreten, sabah ve öğle saatlerinde yüzlerce öğrencinin bu güzergâhı kullandığını hatırlattı.

Mahalle sakinleri ise, belediyeden daha ciddi önlemler almasını talep etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin