Karabük Postası tarafından
28 Şubat, 2023 13:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ev Sahiplerine Deprem Dayanıklılık Testi Uyarısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta peş peşe meydana gelen ve 11 İli etkileyen depremlerin ardından yaşadıkları binaların deprem dayanıklılık testlerini yaptırmak isteyen vatandaşları uyardı.
Bilinçsiz ve denetimsiz yapılacak işlemlerin yapı taşıyıcı sisteminde hasar oluşturabileceği ve bu durumun yapının kullanım ömrünü ve dayanımını düşürebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilen uyarıda şu ifadelere yer verildi.

“Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem afeti sonrasında tüm vatandaşlarımız tarafından mevcut yapılarının deprem güvenliğinin merak edildiği, bu durumun endişe ve tedirginliğe neden olduğu görülmektedir.

İlimizde 2011 yılından itibaren istisnai koşullar dışında tüm yapılar Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenmektedir. Yapı denetim kuruluşlarının yapı ruhsatı alınması aşamasında sorumluluğu başlamakta olup, yapımın her aşamasında denetim görevleri sürmektedir. Bu kapsamda yapılacak işlemler arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izinli laboratuvarlar ve yapı denetim kuruluşu teknik personeli gözetiminde betonarme, donatı çeliği (inşaat demiri) numuneleri ve beton döküm sırasında beton numuneleri alınması ve deneye tabi tutulması bulunmaktadır. Yapı denetim kuruluşlarının yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra 15 yıl taşıyıcı sisteme ilişkin sorumlulukları sürmektedir.

Vatandaşlarımız tarafından talep edilen mevcut yapıların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi iş ve işlemleri; yürürlükte bulunan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında yapılabilmektedir. Yapı Denetim Kuruluşları sorumluluğunda tamamlanan mevcut binaların, deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi için ilgili yapı denetim firması ve ruhsat veren idaresi ile irtibata geçilmesi gerekmektedir. Bilinçsiz ve denetimsiz yapılacak işlemlerin yapı taşıyıcı sisteminde hasar oluşturabileceği ve bu durumun yapının kullanım ömrünü ve dayanımını düşürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Yapı Denetimi olmadan inşa edilmiş binaların deprem risk analizleri inşaat mühendisleri ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş lisanslı kuruluşlar tarafından yapılabilmektedir. Lisanslı kuruluşlar listesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü Web sitesinden ulaşılabilmektedir.” (Nurettin Acar)

 

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.