Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Etli Ekmek, turistlerin vazgeçilmezi oldu

Türkiye Yayın: 21.05.2023 13:16
Yazar:
Etli Ekmek, turistlerin vazgeçilmezi oldu

Kastamonu‘da 150 yıldır aynı yöntemle hazırlanan ve coğrafi işaret belgesi ile adını tüm Türkiye ve dünyaya duyuran etli ekmek, lezzetiyle kentin vazgeçilmez yöresel yemekleri arasında bulunuyor.
Binlerce yıllık bir kültür birikimi bulunan Kastamonu, yöresel yemekleriyle de dikkat çekiyor. Kastamonu‘nun çok sayıdaki coğrafi işaretli yemekleri arasında yer alan 150 yıllık etli ekmeği de dikkat çekiyor. Coğrafi işaret belgesi alarak lezzetini hem Türkiye hem de dünyada tescilleyen etli ekmek, Kastamonu’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor. 1,5 asırdır lezzeti korunan etli ekmek, pişirilme özelliğiyle diğer şehirlerdeki etli ekmeklerden farkını ortaya koyuyor. İnce bir şekilde açılan hamurun arasına çiğ kıymanın yerleştirilip daha sonra bol tereyağıyla sacda pişirilmesi ile hazırlanan etli ekmek, kentteki vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.
Etli ekmeğin lezzetinin sırrını anlatan etli ekmek ustası İsmet Mıstaçoğlu, çiğ kıymanın pişerken ekmeğe tadını vermesinin etli ekmeğin diğer şehirlerdeki etli ekmeğe göre daha lezzetli olmasını sağladığını söyledi. 150 yıldır etli ekmeğin aynı yöntemle hazırlandığını belirten Mıstaçoğlu, “Etli ekmeği, kavrulmamış çiğ kıymadan yapıyoruz. Başka bölgelerde bu etli ekmeğin kıymasını kavurarak iç harcını yapıyorlar. Kastamonu yöresinde çiğ kıymadan yaptığımız için kıyma, ağır ağır kızararak daha lezzetli oluyor. Kastamonu yöresinde etli ekmek dana kıymalı ve fazla yağlı oluyor. Etli ekmeğimizin sırrı çiğ kıymadan yapılması. Turistler geldiğinde çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Başka bir yerde yedikleri zaman üzerinin açık olduğunu ve bu lezzetin olmadığını söylüyorlar. Kıymamızın çiğ olması ekmeğe ayrı bir tat katıyor. O yüzden de turistler Kastamonu etli ekmeğini tercih ediyorlar. Atalarımızın bize öğrettiği şekilde yapıyoruz. Hiçbir farklılık yapmadan, büyüklerimizden ne gördüysek onu yapıyoruz. Bizler de gelecek nesillere sergiliyoruz” dedi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gal arısına karşı 600 yırtıcı böcek doğaya salındı

Dünya Yayın: 09.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ta kestane ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı faydalı 600 yırtıcı böcek doğaya salındı.

Türkiye’de 2014 yılında Yalova ve Bursa’da ortaya çıkan ve ana vatanı Çin olan gal arısına karşı mücadele sürüyor. 2020 yılından itibaren Zonguldak’ta da görülen; kestane ağaçlarının tomurcuklarına bıraktığı yumurtalarla birlikte çoğalan gal arası, ağaçların çiçek açmasını engelleyerek zamanla kurumasına sebep oluyor.

Kestanedeki rekolteyi de düşüren, kestane balının üretiminin azalmasına da sebep olan gal arısına karşı mücadele programı çerçevesinde doğaya 600 yırtıcı böcek salındı. Kilimli ilçesine bağlı Göbü Şirinköy’de dğaya salınan “Torymus sinensis”ler ile birlikte kestane ağaçlarının korunması hedefleniyor.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan ve görevli personellerin katılımıyla gal arısına karşı mücadelenin süreceği ifade edildi.

Zonguldak Valiliği; ‘Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı bölgelerde faydalı böcek salımına devam edilecektir” paylaşımında bulundu.