Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

ETHEM SANCAK İNEKLERE ÇAYKOVSKİ DİNLETİYORMUŞ.,               

Köşe Yazıları Yayın: 22.01.2022 11:12

22 Kasım 2005 tarihli, 47 sayılı TEMPO Dergisi’nde kendisiyle yapılan bir röportajda;  ineğe aşık olun diyen Siirtli iş insanı Ethem SANCAK, Hintlilerin ineğe tapmalarını az bile buluyor, “ İNEK ÇOK HASSAS BİR YARATIK, ÇAYKOVSKİ ÇALIYORUZ, SÜT VERİMİ YÜZDE 20 ARTIYOR, BİZİM İNSANLARDA İSE TEMBELLİK BAŞLIYOR, VERİMLERİ DÜŞÜYOR, ÇALIŞMIYORLAR “ diyordu.

15 Ocak 2018 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan haberde Kültür ve Turizm eski Bakanı Numan KURTULMUŞ ise; “Tanzimat elitleri, Meşrutiyet elitleri, Cumhuriyet elitleri, kültür – sanat alanını milletten kaçırdılar, milleti dönüştürmenin bir aracı olarak kullandılar. ÇAYKOVSKİ VESAİRE DİNLETİRSEK MİLLET ADAM OLUR ZANNEDİLDİ. Bizim Anadolu türküleri, ezgileri, Türk sanat musikisi, Münir Nurettin’ler, Safiye Ayla’lar çalınmadı, icra edilmedi “ diyerek Çaykovski’yi başka bir açıdan değerlendiriyordu.

Pyotr İlyiç ÇAYKOVSKİ 1840 – 1893 yılları arasında yaşamış ünlü bir Rus bestecisidir. Çok sayıda senfoni, opera, bale ve oda müziği gibi bir çok eserin sahibidir. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel ve Fındıkkıran bale müzikleri bizde en çok bilinen eserleridir.

fikret gokce

Gazetelerde, Ethem SANCAK’ın 1990’lı yıllarda başladığı ilaç depoculuk şirketi HEDEF’i büyüttükten sonra İngilizlere sattığı ve bu satıştan büyük para kazandığı yazılmıştı. 2003 yılında kazandığı bu parayla çeşitli işlere yönelen SANCAK’ın asıl hedefi tarım ve hayvancılıktı. Bu nedenle Koç Grubu’nun Şanlıurfa’daki yatırımına ortak oldu. Koç Ata – Sancak Çiftliği adını alan ortaklıktan bir süre sonra Koç Grubu ayrılınca çiftliğin patronu oldu. TEMPO’da 25 yılını ilaç sektörüne verdiğini anlatan SANCAK, 25 yılımı da Türk Köylüsü ile birlikte hayvancılığa vereceğim diyor ve devam ediyordu. “ Biz ticaret yapıyoruz bu yüzden kârın en çok olduğu alanı tercih ederiz. Devletin elinde 50 – 60 adet çok kıymetli çiftlik var. Denizli’de Devlet Üretme Çiftlikleri’nden birini 30 yıllığına kiraladık. Iğdır’da TİGEM’in elindeki 200 bin dönümlük bir çiftliği de kiralayıp bir Angus sürüsü geliştirmek istiyoruz. Dünyanın en büyük çiftliği olan Ceylanpınar 1.5 milyon dönüm ama orada  doğru düzgün bir şey yapılmıyor ” diyordu.

“ Biz kârın en çok olduğu alanı tercih ederiz “ diyen SANCAK bir süre sonra tarım ve hayvancılıktan bıkarak otomotiv sektörüne el attı. BMC 1964 yılında İzmir’de kurulmuştu. Burada önce Austin ve Morris marka araçlar üretiliyordu. Açılımı “British Motor Company” olan BMC, Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticisiydi ve  Çukurova Holding’in borçları nedeniyle Mayıs 2013’te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmişti.

fikret gokce1

Ethem SANCAK 2014’te TMSF’den BMC’nin tamamını 751 milyon TL’ye satın aldı. Sancak ailesi bu işlemin hemen ardından şirketin yüzde 49,9’unu 300 milyon dolar bedelle Katar ordusuna devrederek onları BMC’ye ortak etti. Ethem SANCAK daha sonra, elinde kalan hisselerin yüzde 25,1’ini Talip ÖZTÜRK’e sattı. Böylece BMC hisselerinin yüzde 25’lik kısmı SANCAK ailesinde kalmıştı.

Çelik sektörünün önemli firmalarından biri olan Tosyalı Holding otomotiv sektöründe de söz sahibi olmak istiyordu. Ethem SANCAK ve Talip ÖZTÜRK’le yapılan görüşmeler sonucunda bu iki ailenin sahip olduğu toplam yüzde 50.1’lik hisseye 480 milyon dolar ödeyen Tosyalı Holding BMC’nin büyük hissedarı oldu. Aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olan patron Fuat TOSYALI’da BMC’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi.

BMC’nin, Kasım 2018’de yüzde 49.9 hissesine sahip olan Katar’lı ortağın 10 kişiden oluşan yönetim kurulundaki 5 temsilcisi göreve devam etti.

Altay Tankı ihalesini alan BMC’ye, Türk Kara Kuvvetleri’ne ait Sakarya Arifiye’deki Tank Palet Fabrikası 50 milyon dolar yatırım yapması koşuluyla 25 yıllığına tahsis edildi. Ayrıca Sakarya ve İzmir’deki tesislerin yeterli olamayacağı, daha büyük bir fabrika kurulması gerekçesiyle Karasu’da çok büyük bir hazine arazisi de BMC’ye verildi.

Aslında milli ve yerli tank yapılması konusu 1992 yılında gündeme gelmişti. Acil Harekat İhtiyacı olarak adlandırılan bu projeye göre Altay Tankı  (Ana Muharebe Tankı – AMT) üretilecekti. AKP İktidarı’nda  dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin CANİKLİ;          “ Altay Tankının motorunu biz yapacağız en geç 2020 yılı başında üreteceğiz “ diyordu.

BMC’nin Kasım 2018’de aldığı bu ihale sonrası yapılan anlaşmaya göre önce 250 tankın üretimi, tankların bakımı için lojistik destek ve tank sistemleri ile teknoloji merkezinin kurulması BMC’nin sorumluluğunda olacak ve üretim 1000 tanka kadar ulaşacaktı.

Ancak, bu gerçekleşmedi. Altay Tankının motor ve şanjıman mekanizmalarının (Güç Paketi) Güney Kore ile ortak üretilmesi konusunda bir anlaşma yapıldı. Gerçek Gündem’de yer alan Defense News kaynaklı habere göre, 2021 Ekim ayının ortalarında Koreli Doosan ve S&T Dynamics şirketleriyle yapılacak bu ortak çalışmadan da vaz geçildi ve güç paketinin bu iki firmadan doğrudan tedarik edilmesine ilişkin bir niyet mektubu imzalandı.

Şimdi bu niyet mektubunun gerçek ve kesin bir anlaşmaya dönüşmesini iyi niyetle (!) bekliyoruz.

YIKILARAK YENİDEN İNŞA EDİLEN İSTANBUL ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ 29 EKİM 2021’DE CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN DA İZLEDİĞİ  “  SİNAN “  OPERA’SIYLA PERDELERİNİ AÇMIŞ,  12 KASIM GECESİ DE BURADA ÇAYKOVSKİ’NİN 100 YIL UYUYAN BİR PRENSESİN YAŞAMINI KONU ALAN ÜNLÜ BALE,  “ UYUYAN GÜZEL “ SAHNELENMİŞTİ. İZLEYENLERİN UYKULARININ GELMEDİĞİNE, ESERİ  ÇOK BEĞENİP ALKIŞLADIKLARINA EMİNİM AMA, 1992’DEN BERİ HAYALİMİZ OLAN MİLLİ VE YERLİ TANK KONUSUNDA ARTIK UYUYAN PRENSES GİBİ OLMAK İSTEMİYORUM. ÇÜNKÜ; KIBRIS HAREKATI’NA KATILMIŞ BİR PİYADE TAKIM KOMUTANI  OLARAK SAVAŞTA TANKIN ÖNEM VE ETKİSİNİ ÇOK İYİ BİLENLERDENİM.

Fikret GÖKÇE

Kıbrıs Gazisi – Mak. Müh.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Survivor’ değil ’Köyvayvır’

Gündem Yayın: 04.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
’Survivor’ değil ’Köyvayvır’

Artvin merkeze bağlı Ormanlı köyünde çocukların tatillerde evde kalıp telefonla zaman geçirmemesi için oluşturulan ve adına ’Köyvayvır’ ismi verilen ’Survivor’ tarzı spor parkuru başta çocukların olmak üzere her yaştan vatandaşın ilgisini çekiyor.

Merkeze bağlı Ormanlı Köyünde Ayhan ve İbrahim Kırçiçek tarafından orman içerisinde trafiğe kapalı bir alanda spor parkuru kuruldu. Yaklaşık 100 metrelik alanda 12 engelden oluşan parkurda kendi aralarında yarışma yapan çocuklar engelleri bir bir geçerek birinci olmak için kıyasıya mücadele ediyor.

Parkuru geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatilinde çocuklar için yaptıklarını belirten İbrahim Kırçiçek “Sülalemiz çok kalabalık bizim. Köyde Ramazan Bayramı tatilinde bir araya gedik, oturduk, bayağı kalabalıktık. Baktık çocuklar telefona koşuyor, tablete koşuyor birbirleriyle telefon tablet yarışı yapıyor. ’Bu çocukları bu telefon ve tabletten kurtarmak için ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Sonra Survivor tarzı bir parkur oluşturmaya karar verdik. Buranın yolu kapalı doğa ile iç içe. Bu şekilde çocukların eğleneceğini düşündüğümüz için parkur yaptık. İlk önce parkurumuz 3 engelden oluşuyordu çocuklarımız yorulmasın diye baktık rağbet artınca bizde heveslenince 12 parkura çıkardık bunu. 12 parkurda yarışıpta finale gelmek çok güzel oluyor. Yorucu oluyor ama çok eğlenceli olduğu için çocuklarımız devamlı parkura gitmek istiyor ve burada yarışmak istiyor. Çok güzel oldu ve çok mutluyuz” dedi.

Cengiz Kırçiçek (41) ise yaptığı açıklamada “Orman içinde farklı bir etkinlik yapmak için böyle bir şey düşündük. Genç kardeşlerimizin uğraşlarıyla parkurumuzu yaptık. Amacımız hem eğlenmek hem köyümüzü tanıtmak hem de ülke babında gençlerin neler yapabileceğini göstermek amacıyla böyle bir etkinlik yapmak istedik. Buraya çevre illerden, şehirlerden gençlerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Parkurda yarışan 9 yaşındaki Şeyma Kırçiçek ise boş zamanlarında akraba ve arkadaşları ile gelip parkurda yarıştıklarını ifade ederek “Parkuru görünce heyecanlandık birazda mutlu olduk. Arkadaşlarımda yarıştım genel olarak aslında biraz sürünme zor geliyor. Çok heyecanlı” diye konuştu.