Esnafa Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Verilecek - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Haziran, 2014 17:11 tarihinde yayınlandı
0
0

Esnafa Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Verilecek

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Hijyen Eğitimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi konusunda esnafa uyarıda bulundu.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen başta gıda üretim ve perakende satış yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini ifade ederek bu konuda işletme sahiplerinin duyarlı olmasını istedi.

Tümen yaptığı açıklamada “Ülkemizde başta gıda üretim ve perakende satış yerleri başta olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleriyle alakalı 126’ncı ve 127’nci maddeleri değiştirilerek belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri yerine hijyen eğitimleri verilmesine, hükmedilmiştir. Bu kapsamda otel, restaurant, market, kasap, şarküteri, pastane, kantin işletmelerinde çalışanlar, deniz ürünleri satan işletme çalışanları, aşçılar, garsonlar, barmenler, kahvehane çalışanları, sebze, meyve, süt ürünleri tesisleri, su temini yapan işletmelerde çalışanlar, gıda pazarlama ve perakende sektörü, yiyecek içecek hizmetleri, toplum sağlığını koruyucu hizmet üreten işletmeler, güzellik ve saç bakım hizmetleri, kuaförler, kaplıca, hamam, sauna, dövme ve percing, makyaj, vücut bakımı yapan işletmelerde çalışanların her biri kendi alanında belirlenmiş eğitimlere tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu işletme sahiplerinin ve yanlarında çalışanların 5 Temmuz’a kadar hijyen eğitimlerini almaları gerekmektedir. Temmuz ayından itibaren denetimler başlayacak ve idari para cezası uygulanacaktır.Bu bağlamda Esnaf Odaları Birliğimiz ile Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol gereği çalışanların portör muayeneleri yerine geçecek hijyen eğitimleri müracaatları birliğimizde alınmaya başlanmış olup, kısa sürede gelen taleplere göre eğitimler verilecekti” dedi.

Başkan Tümen, esnafların herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için , kendilerinin ve yanında çalışanlarının diploma fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi ile Esnaf Odaları Birliğine müracaat etmeleri gerektiğini de belirterek, “ Daha önce de Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen Hijyen Eğitim sertifikaları da aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır. Yine Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince verilen ancak bu sertifikayı almayanların da hijyen eğitimi için müracaatları alınmaya devam etmektedir. Diğer yandan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerimiz çalışanlarının eğitimlerinin verilmesi içinde Mesleki Eğitim Merkezi ile protol yapılması çalışmalarına başlanılmıştır. Bunun içinde kapsama giren işletmelerimizin de birliğimize müracaat etmeleri gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
222222222
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
20 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 19.04.2026 14:51
0
0

KARABÜK 2037 VİZYONU RAPORU MASADA MI KALDI?

Karabük Kent Vizyonu 2037 Raporunda hedefler belirlenirken, bunun ne kadarının hayata geçtiği ne kadarının geçmediği merak ediliyor

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde, Başkan Fatih Çapraz’ın öncülüğünde 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenen “Karabük Kent Vizyonu 2037 Çalıştayı” sonrasında hazırlanan rapor, kentin geleceğine ışık tutacak önemli stratejiler ortaya koymuştu. Raporda; Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, sağlık, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasını sağlayacak yol haritası detaylı şekilde belirlenmişti. Ancak aradan geçen sürede, belirlenen hedeflerin ne kadarının hayata geçirildiği sorusu gündeme geldi.

TANITIM VURGUSU DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Raporda öne çıkan başlıklardan biri de tanıtım ve markalaşma konusuydu. “Tanıtımdan pazarlamaya tüm süreçler bütün paydaşlar tarafından internet ve sosyal ağlar ortamlarında paylaşılmalıdır. Karabük’e ait markalar oluşturulmalıdır. Markalaşma, kent kimliğini güçlendiren temel unsurlardan biridir” ifadelerine yer verilmişti.

Bu yaklaşım, Karabük’ün sahip olduğu potansiyelin daha geniş kitlelere ulaştırılması açısından kritik bir unsur olarak değerlendirilmişti. Nitekim şehir; huzur ve güven ortamı, sanayi altyapısı ve eğitim olanaklarıyla hem yatırımcılar hem de öğrenciler için cazip bir merkez olabilecek özellikler taşıyor.

Cumhuriyetin kuruluş sürecinde önemli bir rol üstlenen Karabük, 13 haneli bir yerleşimden güçlü bir sanayi kentine dönüşerek Türkiye’nin kalkınma hamlesinde özel bir yer edindi. “Demir-çeliğin başkenti” olarak anılan Karabük, yerli ve milli ağır sanayinin temellerinin atıldığı merkezlerden biri olma özelliğini taşıyor. Ancak tüm bu güçlü geçmişe rağmen, Karabük’ün ülke genelindeki bilinirliğinin istenilen seviyede olmadığı yönünde eleştiriler bulunuyor. Yapılan gözlemler, birçok kişinin Karabük’ün coğrafi konumunu dahi tam olarak bilmediğini ortaya koyuyor.

TANITIMIN SORUMLULUĞU KİME AİT?

Bu noktada en önemli sorulardan biri de tanıtım faaliyetlerinin kim tarafından yürütüleceği. Valilik, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sanayi kuruluşları ve vatandaşların bu süreçteki rolü tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bir çok kesim tarafından etkili bir tanıtım ve markalaşma sürecinin ancak tüm paydaşların ortak hareket etmesiyle mümkün olabileceğine işaret ederken, aksi halde, bireysel çabaların sınırlı kalacağı ve kentin potansiyelinin yeterince değerlendirilemeyeceği ifade ediliyor.

Karabük Kent Vizyonu 2037 Raporu’nun ortaya koyduğu hedeflerin ne ölçüde uygulandığı, sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ne kadarının hayata geçirildiği henüz netlik kazanmış değil.

Kentin güçlü sanayi geçmişine rağmen, tanıtım ve markalaşma alanında beklenen ilerlemenin sağlanamaması, “Karabük vizyonu kağıt üzerinde mi kaldı?” sorusunu beraberinde getiriyor.

Yetkililerin ve tüm paydaşların, raporda belirlenen hedefler doğrultusunda daha somut adımlar atması gerektiği ifade ediliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin