Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Haziran, 2014 17:11 tarihinde yayınlandı
0

Esnafa Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Verilecek

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Hijyen Eğitimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi konusunda esnafa uyarıda bulundu.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen başta gıda üretim ve perakende satış yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini ifade ederek bu konuda işletme sahiplerinin duyarlı olmasını istedi.

Tümen yaptığı açıklamada “Ülkemizde başta gıda üretim ve perakende satış yerleri başta olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleriyle alakalı 126’ncı ve 127’nci maddeleri değiştirilerek belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri yerine hijyen eğitimleri verilmesine, hükmedilmiştir. Bu kapsamda otel, restaurant, market, kasap, şarküteri, pastane, kantin işletmelerinde çalışanlar, deniz ürünleri satan işletme çalışanları, aşçılar, garsonlar, barmenler, kahvehane çalışanları, sebze, meyve, süt ürünleri tesisleri, su temini yapan işletmelerde çalışanlar, gıda pazarlama ve perakende sektörü, yiyecek içecek hizmetleri, toplum sağlığını koruyucu hizmet üreten işletmeler, güzellik ve saç bakım hizmetleri, kuaförler, kaplıca, hamam, sauna, dövme ve percing, makyaj, vücut bakımı yapan işletmelerde çalışanların her biri kendi alanında belirlenmiş eğitimlere tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu işletme sahiplerinin ve yanlarında çalışanların 5 Temmuz’a kadar hijyen eğitimlerini almaları gerekmektedir. Temmuz ayından itibaren denetimler başlayacak ve idari para cezası uygulanacaktır.Bu bağlamda Esnaf Odaları Birliğimiz ile Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol gereği çalışanların portör muayeneleri yerine geçecek hijyen eğitimleri müracaatları birliğimizde alınmaya başlanmış olup, kısa sürede gelen taleplere göre eğitimler verilecekti” dedi.

Başkan Tümen, esnafların herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için , kendilerinin ve yanında çalışanlarının diploma fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi ile Esnaf Odaları Birliğine müracaat etmeleri gerektiğini de belirterek, “ Daha önce de Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen Hijyen Eğitim sertifikaları da aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır. Yine Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince verilen ancak bu sertifikayı almayanların da hijyen eğitimi için müracaatları alınmaya devam etmektedir. Diğer yandan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerimiz çalışanlarının eğitimlerinin verilmesi içinde Mesleki Eğitim Merkezi ile protol yapılması çalışmalarına başlanılmıştır. Bunun içinde kapsama giren işletmelerimizin de birliğimize müracaat etmeleri gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
duzcede staj dolandiriciliginda 9 tutuklama nSZyFwhE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Düzce’de staj dolandırıcılığında 9 tutuklama

DÜZCE (İHA) – Düzce’de meslek lisesinde okuyan öğrencileri staj yapıyor gibi göstererek 72 öğrenci üzerinden haksız kazanç sağladığı şüphesiyle gözaltına alınan 21 kişiden 9’u tutuklandı, 1’i serbest kaldı, 11’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, meslek liselerinde okuyan öğrencileri firmalarda çalışıyor gibi göstererek haksız yere teşvik, prim ve stajyer ücreti tahsil edildiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında, tespiti yapılarak ifadesi alınan 72 müştekinin beyanları doğrultusunda yapılan araştırmalarda müştekilerden 29’unun Akçakoca ilçesinde faaliyet gösteren bir kurs merkezinin, bünyesinde kayıtlı olan öğrenciler olduğu, kişisel verilerini, rızaları ve bilgileri dışında farklı firmalarda ’stajyer’ olarak kaydedilmesi amacıyla Düzce’de bir lise yetkileri ile paylaştığı tespit edildi. Diğer 50 müştekinin bilgilerinin ise Düzce’de bir lise tarafından yine rızaları dışında farklı firmalarda ’stajyer’ olarak kaydedildiği, bu yöntemle şu ana kadar tespiti yapılan 72 kişi üzerinden ilgili firmaların usulsüz haksız yere teşvik, prim ve stajyer ücreti tahsil ettiği tespit edildi.

Konuyla ilgili olarak ilk etapta 12 kişi gözaltına alındı. Ardından derinleştirilen soruşturmada gözaltı sayısı 21’e yükseldi. Emniyetteki işlemlerinin ardından 21 şüpheli, sabah saatlerinde polis ekipleri tarafından adliyeye sevk edildi.

Şahıslardan B.K., B.M., E.C., G.Ç., H.Ç., M.Ş., R.K., Ş.K ve T.H. tutuklanırken, A.Ç.D, B.N.S, F.E, M.G, A.K.A, F.Ç, K.Ş, M.Y, O.D, A.K, D.K adli kontrol şartıyla salındı, 1 kişi ise serbest kaldı. Şahıslara yurt dışına çıkma yasağı getirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin