Karabük, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı’na büyük bir istihdam ve ekonomi projesi ile adım atıyor.
AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapımı hızla devam eden Alüminyum Külçe Fabrikası inşaat alanında incelemelerde bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Keskinkılıç, İnşaat tamamlandığında yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacak olan fabrikanın ilçeye ve bölgeye büyük katkı sunacağını belirtti.
Milletvekili Keskinkılıç, inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, "Karabük, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı’na büyük bir projeyle giriyor. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatı hızla devam eden ve “2. Sanayi Hamlesi”kapsamında ilçeye kazandırılan ilk fabrika olan Alüminyum Külçe Fabrikası, tamamlandığında yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacak. Karabük için büyük önem taşıyan bu projenin inşaatını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldık. Fabrika tamamlandığında ilçemize istihdam ve ekonomik açıdan büyük bir katkı sunacak. Bu önemli yatırımın Eskipazar ve bölge halkımıza hayırlı olmasını diliyorum," ifadelerini kullandı. Karabük’ün sanayi alanında yeni bir adım atacağı bu proje, bölgedeki iş gücüne olan talebi artırarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Alüminyum Külçe Fabrikası’nın tamamlanması ile bölgenin sanayi alanında daha fazla yatırım çekmesi bekleniyor.
KAYNAK YARATMADA BİZDEN DAHA YARATICI BAŞKA BİR ÜLKE YOK !
2025 yılı için trafik para cezalarında hedef 55 milyar 400 milyon olarak belirlenmiş! Sürücülerin 1 yıl içerisinde, hangi trafik kurallarını hangi miktarda ihlal edeceğini ve ne kadar tahsilat toplanacağını kuruşuna kadar hesaplamak her hesap uzmanının harcı değildir.
Geçtiğimiz yıl sürücüler büyük bir sürpriz yaparak hedeflenen rakamı ikiye katlamışlardı. 2024 yılı için 20 milyar 500 milyon lira hedef konmuştu. Tahsilat 43 milyar 500 milyon lira olmuş.
2025 yılı için hedeflenen 55 milyar 400 milyon liralık tahsilatın ilk üç ayda 15 milyar 400 milyon lirası toplandı bile. Bu yıl da yeni bir rekorun geleceği kesin. Kaynak yaratmak derken neyi kastettiğimi tahmin etmişsinizdir. Türlü türlü vergiler, verginin vergisi, zamlar, cezalar… kaynaktan bol ne var?
Gelişen teknolojinin tüm nimetlerinden; trafik denetleme ve cezalandırma yöntemlerinde de yararlanıyoruz. En son hizmete giren uygulamada;
Aynı anda seyir halindeki bütün araçların hızları marka model ve plakaları belirlenebiliyor..
Sürücüsünün telefonla konuşup konuşmadığı, kemer takip takmadığı kayıt altına alınıp belgelendiriliyor. Bence tahsilat hedefini yüksek koymakta yarar var. Cezaların güncellenerek, yükseldiğini de unutmayalım. 2025 yılı için hedeflenen rakamın 100 milyarı rahatlıkla geçeceğini düşünüyorum.
Daha önce dikkat çektiğim bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum. Karayollarımız da adım başı mesken mahal hız uyarı levhaları var. Bölünmüş bir yolda belirli bir tempoda gitmek mümkün değil. 110 km/saat sürat ile ilerlerken birden, sık aralıklarla 90, peşinden 70 ve 50 km/saat hatta 30 km/saat uyarı levhaları size hoş geldiiin diyor. Radar larda hernedense tam buralarda. Zamanında frenlemezsen kesin kucaktasın.
Karayolunun sağında yada solunda metruk, boş, harabe olmuş tek bir ev! ya da her iki tarafında birkaç ev. Camları çerçeveleri yok! belli ki boş! Karayolunun kenarındaki bu evlerde bir zamanlar insanlar barındığı için; bölge meskun mahal olarak kabul edilmiş. Can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü önlem almış. Trafik levhaları ile hız limitleri belirlenmiş. Fakat bu evler zaman içerisinde boşaltılıp, terk edildiğinden bölge meskun mahal özelliğini kaybetmiş. Bırak insanı hayvanı buralarda kuş bile uçmuyor. Güncelleme de yapılmadığı için gereksiz yere o levhalar orada duruyor. Trafik ekiplerimiz belki farkında olmadan, radar uygulamalarını buralarda yapalabiliyor!
Meskun mahalin tanımı şu; Kişilerin toplu halde yaşadıkları, su, elektrik, yol ve kanalizasyon gibi hizmetleri aldıkları alana verilen addır. Yerleşim yerinin 500 metre çevresi de meskun mahal olarak kabul edilmektedir.
Bölünmüş yollarımızda; hız limiti 110 km. Meskun mahal bölgesine yaklaşınca, sırasıyla, yakın aralıklarla, 90-70-50-30 peş peşe hız limiti levhaları konmuş! 50 km yada 30 km hız limiti levhasının olduğu yerde de genellikle radar uygulamaları yapılıyor. 90 km levhasını gördüğünüz anda hızınızı düşürmek için frene bassanız, 150-200 mt mesafede zar zor 30'a düşüyorsunuz! Zemin ıslak yada buzlu ise bu mesafe daha da uzuyor. Radara girmemek için; sürücülerin panikle yaptıkları ani frenlemelerde, arkadan gelen aracın çarpma ihtimali var! Ayrıca, ani frenleme kaygan zeminde savrulmaya da neden olabiliyor!
Ağır vasıtalar için durma mesafesi hayli fazla! Son model bir binek aracın durma mesafesi ile yüklü bir kamyonun durma mesafesi arasında çok büyük fark var. Fakat levha her ikisi içinde geçerli. Durma mesafesi lastiğin kalitesi, diş durumu ve zeminle de doğrudan ilgili.
Seyahatlerim esnasında; birkaç kez durup, meskun mahal olarak kabul edilen bölgeleri, evleri ve çevresini dikkatlice inceledim. Evlerin yakınına kadar gittim. Bırak insanı yada hayvanı; in cin top oynuyor! Seyahatlerinizde mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiştir. Geçerken bakıldığında bile evlerin boş olduğu farkedilebiliyor.
Meskun mahal olarak kabul edilen bir bölgede alınması gereken pasif tedbirler de var! Yayaların ve hayvanların geçişi için üst yada alt geçit gibi… Yol ile meskun mahali birbirinden ayıracak bariyer yada tel örgü gibi… Gerçekten meskun mahal olan yerlerde bu basit önlemler alınmalıdır. Bazı bölgelerde alındığını görüyoruz.
Yollarımız artık daha konforlu. Daha emniyetli seyahat ediyoruz. Bölünmüş yollar için hız limitlerimiz makul seviyede. Fakat, meskun mahal özelliğini kaybettiği halde hız sınırlaması uygulanan bu bölgeler nedeniyle seyahat süresi gereksiz yere uzuyor. Buralara kurulan radarlar nedeniyle uygulanan cezalar ise ayrı bir tartışma konusu!
Kara Yolları Genel Müdürlüğü ülke genelinde mutlaka güncelleme yapmalı. Meskun mahal olarak kabul edilen yerler tekrar incelenmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalı. Bu arada; 50 - 60 yıl öncesinin araçlarına göre düzenlenmiş trafik işaretleme sistemi günümüzün modern araçlarına göre tekrar revize edilmeli!
Not; Trafik cezaları ile ilgili bütçe hedefi rakamları vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün paylaşımından alınmıştır.
Suat ünlü
•Sayın vekilim bu emeklerinizin karşılığını ranim size yaptığımız dualar ile güç sağlık versin minettarım Allah razı olsun