Eski ÖSYM Başkanı Fethi Toker hayatını kaybetti

Nurettin Acar tarafından
20 Ocak, 2021 08:18 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Eski Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Fethi Toker (89) hayatını kaybetti. 1988-1993 ve 1996-2002 yılları arasında iki defa ÖSYM Başkanlığı yapan Toker, bugün memleketi Safranbolu ilçesinde defnedilecek. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Toker için başsağlığı mesajı yayımladı. Polat mesajında, "Safranbolu'nun yetiştirdiği önemli isimlerden birisi olan, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin kuruluşunda emeklerini unutamayacağımız ve ismi her zaman fakültemiz ile anılacak saygıdeğer Fethi Toker'in vefatından büyük üzüntü duydum. Şahsım ve Karabük Üniversitesi adına merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun" dedi. FETHİ TOKER KİMDİR? Ekim 1932 tarihinde Safranbolu’da dünyaya gelen Toker, Safranbolu’da ilk ve ortaokul eğitiminin ardından 1951 yılında Edirne İlköğretmen Okulu’ndan, 1958 yılında da Gazi Eğitim Enstitüsü Pedogoji Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile ABD'ye giden Toker, New York’ta Teachers College, Columbia Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladı ve master yaptı. Toker, 1970 yılında Hacettepe Üniversitesi bursu ile yeniden ABD'ye giderek, Üniversity of California at Los Angeles'ta psikoloji dalında doktora eğitimini tamamladı. Öğretmen Okullarında Meslek Dersleri Öğretmenliği yapan Toker, 1965-1969 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Test ve Araştırma Bürosunda uzman olarak görev yaptı. 1975-1983 yılları arasında Öğrenci Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yarı zamanlı olarak çalışmaya başlayan ve Araştırma Bölüm Başkanlığı da yapan Toker, 1983 yılından itibaren ÖSYM Başkan Yardımcılığı, Kurucu Başkan Prof. Dr. Altan Günalp’in vefatını üzerine ise 1988 yılından itibaren ÖSYM Başkanlığı görevini üstlendi. 1993 yılında kendi isteğiyle görevinden ayrılan Prof. Dr. Toker, üç yıl boyunca ÖSYM’de danışmanlık yaptı. 1996 yılında yeniden ÖSYM Başkanlığı görevine getirilen Toker, 2002 yılında emekli oldu. Prof. Dr. Fethi Toker adına, Safranbolu ilçesinde "KBÜ Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi" bulunuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük Üniversitesi, mühendislik alanında dünya birincisi

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi (KBÜ), bilimsel üretkenlik ve akademik tesir alanında dünyanın saygın akademik platformlarından biri olan ScholarGPS’in 2024 yılı değerlendirmelerinde büyük bir muvaffakiyete imza attı.
Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Samet Uslu, "Gasoline (Yakıt)" alanındaki çalışmalarıyla dünya birincisi seçildi.
ScholarGPS’in yayımladığı sıralamaya nazaran Doç. Dr. Uslu, son beş yıllık bilimsel üretkenlik, yayın kalitesi ve akademik tesir pahası açısından alanında dünyanın en başarılı akademisyeni oldu. Bu muvaffakiyet, Karabük Üniversitesini de milletlerarası seviyede tepeye taşıdı.
Doç. Dr. Uslu ayrıca, ScholarGPS tarafından yapılan kıymetlendirme sonucunda dünya çapında en üst yüzde 0,05’lik dilime girerek "2024 Highly Ranked Scholar" unvanını almaya hak kazandı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, elde edilen muvaffakiyete ait yaptığı açıklamada, üniversitenin bilim odaklı vizyonunu vurguladı.
Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesinin kısa mühlet evvel ÜNİDES ve Tarımsal-Biyolojik Bilimler alanlarında Türkiye birincisi olması, artık ise mühendislikte dünya birinciliği elde etmesi; bilimde kararlılıkla yürüdüğümüz yolun somut bir sonucudur. Öğretim üyemiz Doç. Dr. Samet Uslu’nun dünya birincisi olması, üniversitemizin milletlerarası bilimsel arenada referans noktası hâline geldiğinin tescilidir" dedi.
"Üniversitemizin akademik muvaffakiyetleri Karabük’ten dünyaya uzanan güçlü bir bilim köprüsü kurduğumuzu gösteriyor. Öğretim üyelerimizin bilimsel çalışmaları yalnızca ülkemize değil, insanlığa katkı sunmaktadır" diyen Kırışık, "Bu muvaffakiyetler, vizyoner akademik anlayışımızın ve nitelikli insan kaynağımızın ürünüdür" tabirlerini kullandı.
Kırışık, gayelerinin Karabük Üniversitesini yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en âlâ üniversiteleri ortasına taşımak olduğunu belirterek, başta Doç. Dr. Samet Uslu olmak üzere, bilimsel üretkenlikleriyle üniversiteye katkı sunan tüm akademisyenleri tebrik eden Kırışık, muvaffakiyetlerinin devamını diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.