Engiz Çayı’ndaki balık ölümlerinin nedeni ’beton’ - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Eylül, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Engiz Çayı’ndaki balık ölümlerinin nedeni ’beton’

Samsun’un 19 Mayıs ilçesi Engiz Çayı’nda yaşanan balık ölümlerinin, tersip bendi için dökülen betonun suya karışmasından kaynaklandığı tespit edildi.

Edinilen bilgilere nazaran, 19 Mayıs ilçesi Engiz Çayı’nda tersip bendi ve ıslah çalışmasında dökülen beton, suya karıştı. Daha sonra akarsuda balık vefatları yaşandı. Fındıklı Mahallesi sakinleri durumu yetkililere iletti. Şikayet üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü takımlarınca Engiz Çayı’nda inceleme yapıldı. İncelemede, inşaat yapılan alana gelen ‘suyolu değiştirilmeden beton döküldüğü’ ve bu betonun büyük bir kısmının beton kuruyana kadar akan su ile dere boyunca taşındığı anlaşıldı. İnşaat alanına yakın kısımlarda ağır beton kalıntıları belirlenirken, akarsu boyunca yer yer balık vefatlarına rastlandı. Balıklar üzerinde yapılan organoleptik incelemede “Solungaç lamellerinin birbirine yapışarak oksijensizlik yüzünden öldüğü düşünülmektedir” tespitinde bulunuldu.

Şaşırtan ‘tekzip’, ‘teyit’ gibi

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğünden ise şaşırtan bir açıklama yapıldı. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik imzalı “tekzip” ismi altında İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Merkezine gönderilen yazıda, “DSİ 7. (Samsun) Bölge Müdürlüğümüz hudutları dâhilinde, 19 Mayıs ilçesi Fındıklı Mahallesi ’Engiz Deresi’ üzerinde Samsun 19 Mayıs Kuşkayası Köyü ve Tarım Topraklarının Engiz Çayı Taşkın ve Rusubat Zararlarından Korunması İnşaatı işi kapsamında tersip bendi imaline başlanmış, 12.09.2023 tarihinde temel betonu dökülmüştür. Temel düzeyinde su tahliye edilmiştir. Temel betonu tıpkı gün içinde tamamlanmış olup, www.iha.com.tr.URL adresinde 15 Eylül 2023 Cuma (saat 09.08’de) tarihinde yayınlanan ‘Akarsu ıslahı çalışmasında suya çimento karışınca binlerce balık telef oldu’ başlıklı haberde tez edilen konular gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna duyurulur” denildi.

İHA’nın haberi

İHA tarafından, 14 Eylül’de vatandaşların ihbarı üzerine olay mahalline gidilerek yapılan haber, 15 Eylül’de “Akarsu ıslahı çalışmasında suya çimento karışınca binlerce balık telef oldu” başlığı ile abonelerine servis edildi. DSİ’nin açıklamasında temel betonunun 12 Eylül’de döküldüğü söz ediliyor. Temel düzeyinde suyun tahliye edildiği öne sürülüyor. Yöre sakinlerinin sözlerine nazaran balık vefatları de bu tarihten sonra başlıyor. Haber 14 Eylül’de çekiliyor. Telef olan balıklar Engiz Çayı yüzeyinde ve kıyısında görüntüleniyor. Beton kaynaklı olduğu düşünülen akarsudaki bulanıklık da kameralara yansıyor. Yöre sakinleri işi yapan firmayı suçluyor ve şikayette bulunuyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları tarafından yerinde yapılan incelemede betonun suya karıştığı, balık ölümlerinin bundan kaynaklandığı değerlendirmesi yapılıyor.

‘Haberin gerçeği yansıtmadığını’ tez eden DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün bu tıp aksiliklerin önüne geçmek için gerekli tedbiri almak yerine, medyayı suçlaması şaşkınlığa yol açtı. Açıklamada Engiz Çayı’na “Engiz Deresi” denmesi de dikkat çekti.

“Oksijensizlik yüzünden öldüler”

Fındıklı Mahallesi sakini 44 yaşındaki Sunay Aydın, kendisinin yaptığı ’balık vefatı ve etraf kirliliği’ ihbarı üzerine 19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gruplarının harekete geçerek Engiz Çayı’nda inceleme yaptığını, inceleme sonucunun belirli olduğunu söyledi. Aydın, takımların dökülen betonun akan su ile dere boyunca taşındığını, balıkların solungaçlarının birbirine yapışarak oksijensizlik yüzünden öldüğünü belirlediğini tabir etti.

1380 sayılı Su Eserleri Kanunu’na (Sulara ziyanlı husus dökülmesi) karşıt hareket eden sorumlu bireylere 16 bin TL ile 165 bin TL ortasında idari para cezası uygulanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
murzioglu kalkinma odakli calismalar kararlilikla suruyor FpaOcwAP
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Murzioğlu: “Kalkınma odaklı çalışmalar kararlılıkla sürüyor”

Meclis toplantısında konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un ekonomik, lojistik ve ticari kapasitesini artırmaya yönelik yatırımların ve iş birliklerinin kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.

Samsun TSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi. İki toplantı arasında yürütülen çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ramazan Bayramı’nın ardından yoğun bir çalışma dönemine girdiklerini belirterek, “Faaliyet tempomuzun yükseldiği bir ayı geride bıraktık. Geçtiğimiz süreçte ilimizin ihracat potansiyelini geliştirmek amacıyla önemli temaslar kurduk. İlgili kurum ve temsilcilerle bir araya gelerek kentin dış ticaretine yönelik değerlendirmeler gerçekleştirdik” dedi.

“Gücümüze güç katacak önemli bir adım”

Ulaşım ve lojistik yatırımlarına da değinen Murzioğlu, “Uzun süredir takip ettiğimiz Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’nın ilk etap yapım kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu proje, şehrimizin üretim, ticaret ve lojistik kapasitesini güçlendirecek önemli bir adımdır. Sizlerin huzurunda başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız, Samsun Milletvekilimiz Mehmet Muş başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İş dünyasına destek programları ve bilgilendirme toplantıları devam ediyor

İş dünyasına yönelik bilgilendirme toplantıları ve destek programlarının kesintisiz şekilde sürdüğünü ifade eden Murzioğlu, “Üyelerimizin doğru, güvenilir ve güncel bilgiye en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla çeşitli kamu kurumları ve paydaş kuruluşlarla iş birliği yaparak güçlü bir iletişim ve koordinasyon köprüsü kuruyor, bu sayede hem bilgi akışının sağlıklı biçimde ilerlemesine katkı sunuyor hem de iş dünyasının ihtiyaçlarına daha etkin çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz toplantılarda yalnızca güncel gelişmeleri aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin karşılaştığı sorunları doğrudan dinleyerek çözüm odaklı bir yaklaşım da benimsiyoruz. İki toplantı arasında iş teftişi süreçlerinden kamu alımlarına, teşvik mekanizmalarından finansmana erişim konularına kadar birçok başlıkta üyelerimizi düzenli olarak bilgilendirmeye devam ettik” ifadelerini kullandı.

“Samsun’un potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğiz”

Murzioğlu konuşmasında ayrıca, Antalya’da katıldıkları YÖREX Fuarı ile Samsun B2B Networking Summit gibi organizasyonların kentin tanıtımına ve ticari ilişkilerine katkı sağladığını belirtti. Samsun TSO’nun stratejik planı doğrultusunda hazırlanan İktisadi Raporun yayımlandığını da aktaran Salih Zeki Murzioğlu, raporun kentin ekonomik yapısını ortaya koyan önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Konuşmasında Samsun TSO Kampüs projesine de değinen Salih Zeki Murzioğlu, “Kampüs idealimize giden yolda önemli bir adım attık. İnşaat süreci başladı. Bu proje yalnızca fiziki bir yatırım değil; iş dünyamıza daha güçlü hizmet sunacağımız, kurumsal kapasitemizi artıracağımız bir merkez olacak. Şehrimizin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek ve ulusal ile uluslararası ticarette daha etkin bir rol üstlenmesini sağlamak adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantı, gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin