blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Eylül, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Emlakçılar faiz indirimi sonrası bankaların konut faizlerinde indirime gitmesini bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftaki son toplantısında siyaset faizini 250 baz puan indirerek yüzde 40,5’e çekmesinin akabinde emlak piyasasında konut kredisi faiz oranlarında indirim beklentisi oluştu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Lider Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin tüm kesimler için olduğu üzere emlak dalı için çok değerli bir gelişme olduğunu hatırlattı. Taflan "Tabii ki Merkez Bankası’nın faiz oranlarını açıklamasından fazla bizim için değerli olan piyasadaki süreç konut kredisi faiz oranlarının belirli bir düzeyin altına inmesinin gerektiğidir. Neden; zira konut kredisi şayet yüzde 1.50’nin üzerinde olursa vatandaşların bu kampanyadan yararlanması olumlu oluyor ancak bunu da ödemesi güç oluyor. Münasebetiyle faiz oranlarının mutlaka aşağı düşmesi lazım. Gayrimenkul almak ya da satmak isteyen vatandaşlar da bundan istifade etmiş olur. Vatandaşların yıllardır beklediği kredi faiz oranlarının düşmesi. Devir dönem bu üzere durumları kamu bankaları yaptı. Lakin biz burada özel bankaların da bunu yapmaları için davette bulunuyoruz. En azından süreksiz bir mühlet için de olsa birtakım vatandaşlarımız konut sahibi olabilsin. Faiz oranları düşmediği formda çift çalışan kamu vazifelisi memurların bile şu anki faiz oranları karşısında konut alması hakikaten güç. Alsa da bunları peyderpey ödemesi güç. Zira vatandaşın yalnızca kredi ödeme üzere bir durumu yok, ailenin temel gereksinimlerinin da ödemesi var; eğitim, sıhhat, yeme içme üzere. Hasebiyle faiz oranlarının 1.50’lerin altına inmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"Bölgedeki 10-15 yaşındaki dairelerin fiyatlarının 3-4 milyon TL civarında. Yeni dairelerde fiyatlar ise 5 milyon TL’den başlıyor. Ankara, İstanbul başta olmak üzere öteki kentlerde ise bu sayılar çok daha fazla" diyen Taflan "Tabi bu koşullarda vatandaşın bu konutları nasıl alabileceğini düşünmek lazım. Eskiye bakıldığında çok fazla fiyat artışından da bahsedemeyiz. Sürecin âlâ ilerlemesi için arzın olması lazım, talep var ama arz yok. Zira proje üretilmiyor kentte. Tek tük yapılan projelerde de maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda bu sayılar gündeme geliyor. Bunun devamında konut kredilerine baktığımız vakit da vatandaşların bu kredileri karşılaması haliyle güç oluyor" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
18 Aralık, 2025 15:28 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

UMKE’ye Mobil Enerji Desteği

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, olası afet ve acil durumlara yönelik teknik altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, 2025 yılı envanterine dahil edilen 25 kVA gücündeki jeneratör, Acil Sağlık Hizmetleri UMKE birimi bünyesinde hizmete alındı.

KESİNTİSİZ ENERJİ, KESİNTİSİZ SAĞLIK

Römork üzerine monte edilerek tam mobil hale getirilen jeneratör, afet bölgelerinde kurulacak sahra hastaneleri için hayati önem taşıyor. Yeni ekipman; afet alanlarında ısınma ve aydınlatma ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, hayati öneme sahip tıbbi cihazların kesintisiz çalıştırılmasında etkin görev üstlenecek.

Mobil yapısı sayesinde UMKE araçlarıyla ihtiyaç duyulan her noktaya hızlı ve güvenli bir şekilde sevk edilebilecek olan jeneratör, acil durum müdahalelerinin aksamadan yürütülmesine büyük katkı sağlayacak.

YÖNETİCİLERDEN YERİNDE İNCELEME

Hizmete alınan ve operasyonel hazırlığı tamamlanan mobil jeneratör; İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Bekir Poçan, Destek Hizmetleri Başkanı Yüksel Korkut, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. Nermin Seçilmiş ve Mustafa Mızrak ile Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hakkı Yıldız tarafından yerinde incelendi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Bu modern jeneratörün kazandırılmasındaki ve sağlık filomuzun güçlendirilmesindeki değerli destekleri için; öncelikle Sağlık Bakanlığımıza, Sayın Valimiz Mustafa YAVUZ’a, Karabük Milletvekillerimiz Sayın Cem ŞAHİN ve Sayın D. Ali KESKİNKILIÇ’a şükranlarımızı sunarız. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü olarak, her türlü zorlu koşulda vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Afette İlk Umut UMKE" ifadelerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin