blank
Mustafa Akgün tarafından
31 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Eğitim ve kent Tarihi Müzesi 24 Kasım’da Açılıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, köklü tarihine yeni bir kültürel değer kazandırmaya hazırlanıyor.

Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilen ve 1998 yılında ortaya çıkarılan kitabesinden geçmişi anlaşılan tarihi okul binası, “Eğitim ve Kent Tarih Müzesi” olarak yeniden hayat buluyor.

1905 yılında “İptidai Mektep (İlkokul)”, 1907 yılından itibaren ise “Rüşdiye (Ortaokul)” olarak hizmet veren tarihi yapı, kapsamlı restorasyon ve müze düzenleme çalışmalarının ardından, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde kapılarını halka açacak. Bu anlamlı tarih, eğitim camiasına duyulan vefayı ve geçmişle geleceği buluşturan bir adımı simgeliyor.

HAZIRLIK TOPLANTISI VALİ YAVUZ BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen hazırlık toplantısında; il müdürlükleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve proje paydaşları bir araya gelerek müzenin açılışına ilişkin son değerlendirmeleri yaptı.

“BİR BELLEK VE KÜLTÜR DURAĞI DOĞUYOR”

Proje kapsamında, 150 yılı aşkın süredir korunan eğitim materyalleri, tarihi belgeler ve kültürel objeler, bir “şehir müzesi” anlayışıyla aynı çatı altında toplandı. Müze; Karabük ve Safranbolu’nun eğitim geçmişini yansıtırken, bölgenin mimari ve kültürel dokusuna da yeni bir değer katacak şekilde tasarlandı.

“GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA GÜÇLÜ BİR KÖPRÜ”

Vali Mustafa Yavuz, projenin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

 “Karabük’ümüz için son derece kıymetli olan bu proje, geçmişimizle geleceğimiz arasında güçlü bir köprü kuracaktır. Bu anlamlı yapının, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde kapılarını açacak olması da ayrı bir anlam taşıyor. Çünkü bu müze sadece tarihi bir okul binasının yeniden hayat bulması değil, aynı zamanda eğitim tarihimizin, öğretmenlerimizin emeğinin ve kentimizin kültürel hafızasının geleceğe taşınmasıdır.

> Safranbolu’muzun tarihi zenginliğiyle bütünleşen müzemiz, bir sergi alanının ötesinde, hepimiz için kalıcı bir bellek mekânı olacaktır. Büyük bir titizlikle yürüttüğümüz çalışmaların ardından, Kalaltı Eğitim ve Kent Tarih Müzesi’ni Karabük halkının ve tüm misafirlerimizin beğenisine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Karabük’e hayırlı olsun.”

TÜM HALK DAVETLİ

Eğitim tarihimiz ile kültürel mirasımızı aynı çatı altında buluşturan bu değerli projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden yetkililer, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde gerçekleştirilecek açılış törenine tüm Karabüklüleri ve misafirleri davet etti. Kalaltı Eğitim ve Kent Tarih Müzesi, hem Safranbolu’nun tarihi kimliğine yeni bir soluk getirecek hem de geçmişten bugüne uzanan eğitim mirasının yaşatıldığı bir “bellek ve kültür durağı” olacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da yapı belgesi izninde son 7 yılın zirvesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) datalarına nazaran 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı dokümanı verildi. Bu sayı, Samsun’da son 7 yılda en çok yapı evrakı verilen devir olarak kayıtlara geçti.
TÜİK, yılın 3. çeyreğinin yapı müsaade istatistiklerini paylaştı. Bilgilere nazaran Samsun’da yapı müsaadelerde 2018’den sonra bu yılın 3. çeyreğinde tavan yaptı. En son 2018’in 3. çeyreğinde 5 bin 110 daireye yapı müsaade dokümanı verilmişti. Bu yıl üçüncü çeyreğine kadar 2 binlerde kalan yapı müsaade dokümanı sayısı birinci sefer 2025’in sondan bir evvelki çeyreğinde 3 binin üzerine çıktı.
Samsun’da yılların üçüncü çeyrekleri dikkate alındığında 2019’da 2 bin 237 daireye, 2020’de 2 bin 440 daireye, 2021’de 2 bin 542 daireye, 2022’de 2 bin 093 daireye, 2023’te 2 bin 212 daireye, 2024’te 2 bin 034 daireye yapı evrakı verildi. Bugün açıklanan bilgiler ışığında ise 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı evrakı verildi. 3 bin 659 yapı evrakı ile son 7 yılın da rekoru kırılmış oldu. Ayrıyeten 2025 yılında Samsun’da 1. çeyrekte 2 bin 479 daire ve 2. çeyrekte 3 bin 090 daire olmak üzere toplamda 9 bin 228 daireye yapı evrakı verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin