Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Alagöz, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla emekli öğretmen ve hayırsever eğitim gönüllüsü Hayrullah Saki’yi evinde ziyaret etti.
Hayrullah Saki’nin eğitim camiasına yıllarca yaptığı katkılardan ötürü teşekkürlerini sunan Kaymakam Kaya ve Müdür Alagöz, öğretmenlik mesleğinin önemine vurgu yaptı. Kaymakam Kaya, “Öğretmenlerimiz, toplumu şekillendiren en önemli değerlerimizdir. Hayrullah hocamız, hem meslek hayatında hem de emeklilik döneminde örnek bir eğitim gönüllüsü olarak bizlere ışık tutmuştur” ifadelerini kullandı.
Hayrullah Saki ise bu anlamlı ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğretmenliğin hayatındaki en kutsal görev olduğunu belirtti.


Eğitim gönüllüsü emekli öğremen unutulmadı
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

