Yusuf Korkmaz tarafından
07 Ocak, 2024 02:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 2

Eflani’de 2 katlı ahşap ev yandı❗️

Karabük'ün Eflani ilçesinde çıkan yangında ahşap ev kullanılamaz hale geldi.

Pınarözü köyü Hacizoğlu Mahallesi'nde Naciye Kaya'ya ait kimsenin yaşamadığı 2 katlı ahşap evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlçemiz Pınarözü köyü Hacızoğlu mahallesinde saat 20.00 sularında çıkan yangında merhume Naciye KAYA’YA ait iki katlı kagir bina tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. 112 Çağrı merkezine gelen ihbarla yangın mahalline 4 itfaiye aracı ile 8 personel sevk edilerek müdahale edildi. Etkili müdahale sonucu yanan evin yanında ve bitişiğinde ki iki katlı iki bina yanmaktan kurtarıldı. Yanan evin iki yıldır kullanılmadığı yanında ki evlerin ise yaz aylarında kullanıldığı yangın sırasında kimsenin olmadığı öğrenildi. Pınarözü köyümüze geçmiş olsun." ifadelerini kullandı. >>Video<<< blank blank  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bu implantlar ömürlük

Rize’de akademisyenler tarafından geliştirilen ‘Akıllı İmplant Projesi’ ile implantların ömrü uzatıldı. Yapılan çalışmaya Rize’de yapıldığı için ‘Rimplant’ ismi verildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenleri 3 yıl süren çalışma sonucunda dünyada bir birinci gerçekleştirdi. Ağız ve Diş Sağlığı’na yönelik gerçekleşen çalışmada, implantlar ortasında bir yenilik ortaya koyarak ömrünü insan ömründen uzun tutacak bir proje geliştirilerek implantın ömrünü uzattı. Araştırma Rize’de gerçekleştiği için ismi ise ’Rimplant’ oldu. Çalışmaların sonucunda titanyumdan yapılan ‘Metal-Organik Kafes (MOF) yapı içeren anti bakteriyel/antimikrobiyal özellikli dental implant ve bunun üretim idaresi Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili aldı.
Hayata geçirilen proje ile implantı ömürlük kıldıklarının altını çizen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Güç Sistemleri Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu "Çalışmanın mühendislik boyutuna baktığımızda çalışma esnasında implant bünyesinde bir boşluk olduğunu fark ettik. Bu boşluğu sıkışmış bir havayla doldurup bu boşluğun statik basınç oluşturması sonucunda olumsuz istikamette etkilendiğini gördük. Bizler bu çalışmamızda implantta bulunan boşluğa lazer ışınlarıyla nano boyutlu kanallar açarak anti bakteriyel casusların dokuya salınımını gerçekleştirdik. İmplantın dış kısmında yer alan anti bakteriyel özelliği direkt dokuyla temas ettiği için vakitle çok süratli bir biçimde geçerliliğini yitiriyor. Bizler ise bu boşluğa anti bakteriyel casuslar yükleyip daha sağlıklı ve uzun ömürlü kıldık. Bu bakterinin vakitle tüketilmesi durumunda tekrar vida açılıp yenisini yükleyerek implantı sonsuz kıldık" dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Şaban Beriş ise diş implantlarını bir üst düzeye taşıdıklarını tabir ederek "Ekibimizle birlikte tıp dünyasında kimi sorunlara tahlil arayışı içerisine girdik. Son çalışmamızda da alternatif olarak diş implantlarını bir üst düzeye geçirdik. Hem anti bakteriyel casus hem de ilaç kullanabileceği bir özellik geliştirdik. Bunları da doku ile nüfusun artması için lazer dayanaklı kanallar yerleştirdik. Bu metot dokunun ilaca ulaşması tarafında yararlı olmuştur. Böylelikle kanalların fizikî dayanıklılığı artmıştır bu da insan ömrünün üstünde bir kullanım mühletini kapsamaktadır" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.