Nurettin Acar tarafından
29 Ekim, 2017 19:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

“Eczacı Kişisel Sağlık Verilerinin Güvencesidir!”

26.Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası Başkanı Ecz.İ.Orkun Yılmaz; Son zamanlarda medyaya, hasta verilerinin ilaç firmalarına gönderilmesi koşulu ile ilaçların temin edildiği yönünde haberlerin yansıdığını belirterek, “Söz konusu haberlerde eczacıları zan altında bırakan ifadelere yer verilmiştir” dedi. Eczacının kişisel sağlık verilerinin güvencesi olduğunu ifade eden Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Öncelikle ifade etmek isteriz ki; Eczacılar Vancouver Etik İlkeleri, Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü ve İyi Eczacılık Uygulamaları Kılavuzu çerçevesinde ulusal ve uluslararası etik kurallara göre mesleklerini icra eden birer sağlık mensubudur. Eczacı, mesleki faaliyetleri dolayısıyla ve bu esnada öğrendiği sırları açıklayamaz. Hasta hakları, hastanın özerkliğine ve özel hayatına saygı gösterilmesi bağlamında hastanın izni olmadan onunla ilgili bilgiler üçüncü kişilerle paylaşılamaz. Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odaları olarak bugüne kadar kişisel sağlık verilerinin korunması yönünde gösterdiğimiz hassasiyet apaçık ortadadır. Daha önce kimi kişi ve kurumlarca kişisel sağlık verilerinin satıldığına dair haberler hakkında defalarca yaptığımız ve yetkilileri göreve davet eden basın açıklamalarımızı tekrar hatırlatmak isteriz. Ayrıca kamu yararını her şeyin üstünde tutan bir meslek örgütü olarak uzun süredir veri mahremiyetinin, kişisel sağlık verilerinin ve hastanın özel hayatının gizliliğinin korunması konusunda diğer meslek örgütleri ile birlikte pek çok çalışmanın içerisinde yer aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bu bağlamda; söz konusu haberlerde geçen eczacılık mesleğinin itibarını karalamaya dönük ifadeleri asla kabul etmediğimizi bildiriyor, bu tür haberlerle eczacıları karalamaya çalışanları gerçekçi haber yapmaya, ilkeli ve basın etiğine uygun davranmaya davet ediyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak dün olduğu gibi bugün de yurttaşlarımızın kişisel sağlık verilerinin ve özel hayatının korunmasını savunmaya devam edeceğimizi ve bu yöndeki her türlü girişimin karşısında yer alacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla ilan ederiz.”  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ekim, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Gümüşhane’nin yüksek kesimleri kara teslim oldu

Gümüşhane’nin yüksek kısımlarında kar yağışı tesirli oldu. Yaylalar beyaza büründü.
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Kadırga ve Kazıkbeli Yaylaları ile Torul ilçesine bağlı Yücebelen Yaylası kara teslim oldu. Dün akşam saatlerinde tesirli olan soğuk hava dalgası ve yağmur, bugün yerini kar yağışına bıraktı. Yaylalar kısa müddette beyaza bürünürken, kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı.
Kadırga Yaylası’nda esnaflık yapan Galip Gülbahar, "Bugün 12 Ekim, Kadırga Yaylası’nda kar yoğunluğunu arttırarak devam ediyor. Meteoroloji uyarmıştı aslında, şu anda ağır bir kar yağışı var. Yollarda 5-6 santimetre kar var, yollar ulaşıma her an kapanmak üzere" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin