Dünyanın kaynayan tek nehri: Shanay-Timpishka - Karabük Haber Postası
671e34ac56aa2
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
27 Ekim, 2024 15:40 tarihinde yayınlandı
0
0

Dünyanın kaynayan tek nehri: Shanay-Timpishka

Peru’nun Mayantuyacu bölgesinde, Amazon ormanlarının derinliklerinde sıra dışı bir doğal güzellik yer alıyor. Dünyanın bilinen tek kaynayan nehri Shanay-Timpishka, adeta büyülü bir atmosfer sunuyor.

Perulu Jeolog Andrés Ruzo tarafından keşfedilen ve 6,4 kilometre uzunlukta olan dünyanın en büyük termal akarsuyunun bazı bölgelerinde sıcaklığın 100 santigrat dereceye kadar çıktığı belirtiliyor.

Doğal sıcak su kaynaklarının genellikle volkanik faaliyetler ile bağlantılı olduğu düşüncesinin aksine Shanay-Timpishka’nın çevresinde aktif bir yanardağ bulunmuyor. Bu bölge üzerindeki ilk bilimsel araştırmaları gerçekleştiren Jeolog Andrés Ruzo, yer altındaki devasa çatlakların sıcak suyu yüzeye taşıdığını öne sürüyor.

Yerel dilde ‘güneşin ısısıyla kaynatılmış’ anlamına gelen nehir şamanlar tarafından korunuyor. Yerel halk sıcak su kaynağının ‘Suların Anası’ olarak bilinen dev yılan Yacumama’nın eseri olduğuna ve hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğine inanıyor. (Buse Öztürk)

671e34baddac7
Bizi sosyal medyadan takip edin
fq 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
12 Nisan, 2026 13:59 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te Otobüs Duraklarına “Park Yasaktır” Uyarısı

Karabük Belediyesi, otobüs duraklarında hatalı park nedeniyle yaşanan aksamaları önlemek amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Durak işaretlerinin bulunduğu levhalara ek olarak “Otobüs Durağı – Park Yasaktır” yazılı uyarı levhaları yerleştirilmeye başlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, özellikle yoğun trafik akışının olduğu bölgelerde bazı sürücülerin otobüs duraklarını park yeri olarak kullanması, hem toplu taşıma araçlarının güvenliğini tehlikeye atıyor hem de yolcuların inip binmesini zorlaştırıyor. Bu durumun önüne geçmek için mevcut duraklara ikinci bir uyarı levhası eklenmesine karar verildi.

Yetkililer, yeni levhaların özellikle sürücülerin dikkatini çekecek şekilde büyük ve okunaklı harflerle tasarlandığını belirterek, “Duraklara park eden araçlar nedeniyle otobüsler yolcu alamıyor, zaman kaybı yaşanıyor ve trafik akışı olumsuz etkileniyor. Bu levhalarla farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Uygulamanın ilk etapta şehir merkezindeki ana durak noktalarında hayata geçirildiği, ardından tüm duraklara yaygınlaştırılacağı öğrenildi. Belediye ayrıca, uyarılara rağmen duraklara park eden araçlar için trafik cezası uygulanacağını da hatırlattı.

Karabüklü vatandaşlar ise uygulamadan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Özellikle sabah ve akşam saatlerinde duraklar işgal ediliyor, otobüse binmekte zorlanıyorduk. Bu levhaların caydırıcı olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin