Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
22 Kasım, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

A+ A-

Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor.
Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor.

"Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi"
Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, "Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz" dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

28 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB arasında girişimciliğe katkı sağlayacak önemli iş birliği

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB arasında girişimciliğe katkı sağlayacak önemli iş birliği
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB Kastamonu Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları arasında kadınların ve gençlerin ekonomiye katılımını desteklemek ve Kastamonu Üniversitesi bünyesinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
Kastamonu Üniversitesi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kastamonu Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları arasında, girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, TOBB Kastamonu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Taner Tonbul ve TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Halime Nilgül Şener’in katılımıyla Rektörlük makamında düzenlenen törende imzalandı.
Protokolün amacı, kadınların ve gençlerin ekonomiye katılımını destekleyerek, Kastamonu Üniversitesi bünyesinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik toplumsal farkındalığı artırmak olarak belirlendi. Bu çerçevede, gerçekleştirilecek çalışmaların bölgesel ve ulusal kalkınmaya önemli katkılar sunması hedefleniyor.
Üniversite ve kurullar arasında ortak projeler, eğitimler ve atölyeler düzenlenerek, kadın ve genç girişimcilere mentörlük sağlanması, öğrenciler için staj imkânlarının artırılması ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması planlanıyor. Ayrıca, ulusal ve uluslararası fonlara yönelik başvuruların yapılması ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulması da iş birliğinin önemli unsurları arasında yer alıyor.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu iş birliğinin girişimcilik ruhunu destekleyeceğini ve Kastamonu Üniversitesi’nin sürdürülebilir kalkınma alanındaki vizyonunu daha da güçlendireceğini ifade etti. TOBB Kastamonu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Taner Tonbul ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Halime Nilgül Şener de iş birliğinin kadın ve genç girişimciler için önemli fırsatlar sunacağını vurguladı.
İmza töreninin ardından, kurul üyeleri ve üniversite yetkilileri günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455