Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor.
Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor.

"Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi"
Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, "Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz" dedi.

Safranbolu’ya 300 Milyon TL’lik  Yatırım

Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Safranbolu Aldeğirmen Barajı inşaatında önemli aşamalar kaydedildi. Proje kapsamında 300 milyon TL ek kaynak aktarımı sağlandı.

blank
Haber Merkezi tarafından
11 Şubat, 2025 12:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Filyos Havzası'nda yapımı devam eden ve 1,07 milyar TL toplam maliyetle planlanan Aldeğirmen Barajı’nın inşaatı hızla ilerliyor. Baraj tamamlandığında 24 hm³ su depolama kapasitesine sahip olacak ve 1.255 hektarlık tarım arazisinin sulanmasına hizmet ederek bölge tarımına büyük katkı sunacak.

Projenin %78’lik kısmı tamamlanırken tersip bendi başarıyla bitirildi. Kazı, kaplama, harçlı kaya dolgu ve diğer inşaat çalışmalarının hızla devam ettiği proje için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 300 milyon TL ek kaynak aktarıldı.

AK Parti Safranbolu İlçe Başkanı Yasin Aydın yaptığı açıklamada; "Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığımızı,  İl başkanımız ve milletvekillerimizle birlikte ziyaret ederek projenin mevcut durumu ve ihtiyaçları hakkında kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirdik.

Sayın Bakanımızın değerli destekleriyle projeye 300 milyon TL kaynak aktarmıştır.

Bu destek, baraj inşaatının hızla tamamlanmasına ve bölge halkının barajdan daha erken faydalanmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Safranbolu Aldeğirmen Barajı, sadece bir sulama projesi değil; aynı zamanda bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasına katkı sağlayacak stratejik bir yatırımdır.

Baraj sayesinde sulama imkânı artacak, ürün çeşitliliği ve tarımsal verimlilik önemli ölçüde yükselecektir. Safranbolu Aldeğirmen Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte tarım arazilerinin verimliliği artacak, bölge halkı ekonomik ve sosyal açıdan önemli kazanımlar elde edecektir.

Projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen başta Tarım ve Orman Bakanlığımız, İl Başkanımız ve Milletvekillerimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.

Bu büyük yatırımın bölge halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz.

DSİ su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmaya devam ediyor" dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.