Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
0

Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor.

Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor.

“Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi”

Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, “Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 4
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Mayıs, 2026 16:04 tarihinde yayınlandı
0

Genç Sağlık-Sen’den Karabük’te “Özgür İrade” Vurgusu

Genç Sağlık-Sen Karabük teşkilatı, sağlık çalışanlarının özgür iradesiyle büyümeye devam ettiklerini belirterek kamuoyuna yönelik dikkat çeken bir açıklama yayımladı. Sendika, 2022 yılında başlayan teşkilatlanma sürecinin 2026 itibarıyla büyük bir başarı hikayesine dönüştüğünü ifade etti.

Açıklamada, sendikanın son dönemde yüzde 45’in üzerinde büyüme kaydettiği belirtilerek, bu yükselişin “sahada alın teri döken sağlık çalışanlarının tercihi” olduğu vurgulandı. Bazı çevrelerin sendikanın yükselişi karşısında algı operasyonlarına başvurduğu öne sürülen açıklamada, üyelik ve istifa dilekçeleri üzerinden ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde temsilcilerine ait üyeliğin sahte imzalarla başka bir sendikaya geçirildiğine yönelik ciddi iddiaların tespit edildiği belirtilerek, konu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

“Gerçekleri algıyla örtemezsiniz” denilen açıklamada, sağlık çalışanlarının baskılara rağmen özgür iradesiyle hareket ettiği kaydedildi.

Genç Sağlık-Sen’in Karabük genelindeki büyüme oranları ise şu şekilde paylaşıldı:

  • ADSM: yüzde 325
  • Yenice Devlet Hastanesi: yüzde 275
  • İl Sağlık Müdürlüğü: yüzde 54,4
  • Safranbolu Devlet Hastanesi: yüzde 33,8
  • Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi: yüzde 27,7
  • Eflani Devlet Hastanesi: yüzde 12,5

Açıklamada ayrıca Karabük Üniversitesi’nde yetkili sendika oldukları ve Aile ve Sosyal Hizmetler bünyesinde de önemli başarı elde ettikleri belirtilerek, sendikanın hizmet kolunun tamamında güç kazandığı ifade edildi.

Sendika yönetimi açıklamasını, “Bu mücadele bir sendikanın değil, sağlık çalışanının onurlu yürüyüşüdür” sözleriyle tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin