Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
02 Nisan, 2024 16:48
blank
İhlas Haber A.

’Dünyanın en pahalı baharatı’nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor

’Dünyanın en pahalı baharatı’nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor.
Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor.
Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi.
1 gramı 250 liradan satılan safranda 1 kilo ürün elde edebilmek için 510 bin lifin toplanması gerekiyor.
Safran soğanının Ağustos ayında dikiminin yapıldığını belirten safran üreticisi İsmail Yılmaz, 15-30 Ağustos tarihlerinde dikilmesi en uygundur. Bir dönüme yaklaşık olarak 200 kilogram gibi bir safran soğanı dikimi yaparız. 1 kilogram safranı ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edebiliriz. Çünkü az verdiği için. İkinci yıl dört dönüm alandan, üçüncü yıl bir dönüm alandan 1 kilogram safran elde edebiliriz. Yaklaşık olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardır. Bunu 3 ile çarpmamız gerekir. O da yaklaşık olarak 510 bin kırmızı lif elde etmiş oluruz” dedi.
“Tadından ziyade şifası için kullanılır”
Safranın faydalarından ve kullanım alanlarından bahseden Yılmaz, “Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve uykusuzluğa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Kanserde çok kullanılıyor. Alzaymır da kullanılıyor. Gözdeki sarı noktada ve depresanda kullanılıyor. Bunun yanında yemeklerde kullanılır. Tadından ziyade şifası için kullanılır zaten” diye konuştu.
Yılmaz, “Safranbolu safranını diğer safranlardan ayıran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayıdır ki safranal maddeler daha yüksek” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

29 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

BEUN’da Türk Armoni Yıldızları Konseri dinleyenleri büyüledi

BEUN’da Türk Armoni Yıldızları Konseri dinleyenleri büyüledi
A+ A-

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) ev sahipliğinde düzenlenen Türk Armoni Yıldızları Orkestrası (TÜRKAY) Konseri, dinleyicilerden büyük beğeni topladı.
Millî Savunma Bakanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren TÜRKAY, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı iş birliğiyle Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde dinleyicilere unutulmaz bir performans sergiledi.
Konser; Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Albay Ahmet Öztürk, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve eşi Seran Özölçer, Zonguldak Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ertekin, Zonguldak İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Barış Cücen, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, il protokolü, senato üyeleri, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Şef Bando Yarbay Kerimcan Nayman’ın yönetimindeki orkestra, MFÖ, Cem Karaca, Barış Manço ve Mor ve Ötesi gibi ünlü sanatçıların eserlerinin yanı sıra çeşitli yerli ve yabancı birbirinden güzel eserler seslendirdi. Konserde BEUN Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Cemallettin Baydağ, Öğr. Gör. Dilek Yüksel ve konservatuvar öğrencilerinden oluşan Çok Sesli Koro sahne aldı. Konserde, BUEN Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. İlker Kömürcü’nün Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılına özel yazıp bestelediği 100. Yıl Marşı’nın seslendirilmesi dinleyiciler tarafından büyük beğeni aldı.
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak sanata ve kültüre verdikleri önemi ifade ederek, Türk Armoni Yıldızları Orkestrası’nı üniversite ve Zonguldak’ta ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirip orkestra üyelerine, dinleyenlere unutulmaz bir akşam yaşattıkları için teşekkür etti.
Türk Armoni Yıldızları Orkestrası Konseri, teşekkür belge takdimi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455