blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ağustos, 2024 13:26 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Dünyanın en pahalı baharatı” toprakla buluşturuldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu. Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi. Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı. Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti. Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu. Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.(İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
08 Temmuz, 2025 13:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Yıldırım: “Küçük Esnafın da Nefese İhtiyacı Var”

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, küçük esnafın karşı karşıya kaldığı finansal sorunlara dikkat çekerek, krediye erişimde yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirtti.

Yıldırım yaptığı açıklamada, Ticaret Odası üyelerine Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli, 6 ay geri ödemesiz ve 36 ay vadeli olmak üzere firma başına azami 2,5 milyon lira kredi imkanı sağlandığını hatırlattı. Bu tür desteklerin önemine değinen Yıldırım, “Sanayicilerimizin, şirketlerimizin korunmasını, sorunlarının giderilmesini ve uygun krediye erişimlerini çok önemsiyoruz. Büyük şirketler güçlendikçe, ekonomi canlanacak ve küçük esnaf da daha çok kazanacaktır. İşsizlik azalacaktır. Bu kredi, en kritik dönemde firmalarımıza gerçek anlamda nefes olacaktır” dedi.

Ancak küçük esnaf ve sanatkarların da benzer desteklere ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Yıldırım, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla sunulan kredilere erişimin gün geçtikçe zorlaştığını belirtti. Kefil ve ipotek şartlarının, esnafın krediye ulaşımında en büyük engel olduğunu ifade eden Yıldırım, “Sigortalı çalışanı olan, KOSGEB kredisi kullanan, farklı bir iş yeri olsa da aynı ikametgahta yaşayan, şirket ortağı olan ya da tapu ipoteği veremeyen esnafımız kefalet kredilerinden yararlanamıyor. Ayrıca bazı NACE kodlarındaki limit düşüşleri de esnafımızı zor durumda bırakıyor” diye konuştu. Yıldırım, küçük esnafın da acilen nefes almaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Esnaf Kefalet kredileri önündeki engeller kaldırılmalı, bu kredilerde de Kredi Garanti Fonu devreye sokulmalıdır. Ya da benzer imkanlarla küçük esnafa özel nefes kredisi hayata geçirilmelidir” çağrısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin