Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ağustos, 2024 13:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Dünyanın en pahalı baharatı” toprakla buluşturuldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu. Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi. Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı. Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti. Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu. Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.(İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kuzeyin lojistik ve ticaret merkezi ‘Samsun’

Samsun’un 10 yıllık gelişim vizyonu kapsamında, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarının başlangıç noktası olması, konteyner nakliyeciliğinde kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Kuzeyin ‘lojistik ve ticaret merkezi’ olma yolunda ilerleyen Samsun, bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin lojistik ve ticaret geleceğinde kritik bir rol üstlenecek. Samsun Valiliği koordinesinde; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Lojistik Merkezi (SLC), Havza Kaymakamlığı, Havza OSB, Kavak OSB, Samsun Bölge Liman Başkanlığı, Samsun Port, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü, STB, BTB BTO, Çarşamba Ticaret Odası (ÇTO), Samsun Üniversitesi (SAMÜ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜBİTAK TUSSİDE, Lojistik Derneği ve TCDD Nakliyecilik A.Ş. iş birliğiyle yürütülen projeler dikkat çekiyor.
Lojistik ve ticaret merkezi olma yolunda emin adımlar atılan Samsun’da Havza OSB Modlar Ortası Park Alanı Projesi, Havza OSB Kuru Limanı Projesi, Samsun Lojistik 4.0 Master Planının Hazırlanması, Samsun Lojistik Merkezi Akıllı Depo Altyapısının Geliştirilmesi, Samsun Lojistik Merkezi Tamir Bakım Tamir Altyapısının Geliştirilmesi, Toybelen Soğuk Zincir Lojistik Takviye Noktalarının Geliştirilmesi, Yeni OSB Odağında Samsun Gelemen Lojistik Merkezinin İkiz Dönüşümü, Kent Batı Yakası / Doğu Yakası Lisanslı Depo Altyapısının Geliştirilmesi Projeleri ile Bafra Hububat Borsası ve Ticaret Kompleksi Projesi’nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.