Dünyanın en pahalı baharatı Safran geleceğe taşınıyor - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
02 Kasım, 2021 08:20 tarihinde yayınlandı
0
0

Dünyanın en pahalı baharatı Safran geleceğe taşınıyor

UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan  Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve coğrafi işareti alınan Safranbolu safranı geleceğe taşınıyor.
Kilosu 60 bin liraya satılması dolayısıyla ‘dünyanın en pahalı baharatı’ olarak anılan Safranbolu safranı, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları destekleme projeleri kapsamında Safranbolu Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan “Safranda Hayat Var” projesi çalışmaları kapsamında öğrenciler safran tarlasında incelemelerde bulundu.
Öğrencilere proje kapsamında safran bitkisinin yetiştirilme süreçleri, ekonomik değeri, sağlık yönünden faydaları gibi bilgiler verildi.
Safranbolu İlçe Milli Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, safran bitkisinin, kimya, boya, gıda ve kozmetik sanayisinin yanı sıra farmakolojik etkilerinden dolayı tıp alanında da kullanılan bir bitki olduğunu söyledi.
Gümüş, “Proje ile hedef kitledeki bireylerin yaşamakta olduğu Safranbolu’ya ismini veren safran bitkisi ana teması etrafında farklı kurumlar ile işbirliği yapılıp eğitim öğretimin, okul dışı faaliyetler ile çeşitlendirilmesi, safran hakkında derinlemesine bilgi verilirken farklı disiplinler aracılığıyla hedef kitlenin sosyal, iletişim, düşünme, araştırma ve öz yönetim becerilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır” dedi.
Gümüş, uygulanan projeyle, bilimsel bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını ve katılımcıların bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesini amaçladığını kaydetti.
Projede yürütücü kurumla birlikte 9 farklı kurumla işbirliği yapıldığını aktaran Gümüş, “Kurumlardaki uzman ve eğitmenlerle birlikte öğrencilerin seviyelerine uygun etkinlikler planlanmıştır. Projede gözlem, deneysel çalışmalar, sanat aktiviteleri, ürün oluşturma, atölye çalışmaları ve benzeri etkinlikler ile öğrencilerin eğlenerek, yaparak yaşayarak öğrenmeleri sağlanacaktır. Bilime karşı tutum ve dijital teknolojiye karşı tutum ölçekleri, sergi, web güncesi (blog) yazma gibi ölçme araçları kullanılarak projenin etkililiği değerlendirilecektir. Projede emeği olan tüm yönetici, öğretmen, öğrenci ve destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxxxx
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
29 Nisan, 2026 10:51 tarihinde yayınlandı
0
0

Yangınla Mücadelede Kritik Toplantı

Karabük’te orman yangınlarının önlenmesi ve olası yangınlara hızlı ve etkili müdahale edilmesi amacıyla yürütülecek çalışmalar görüşüldü

Karabük’te 2026 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları,Vali Oktay Çağatay başkanlığında gerçekleştirilen Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Toplantıda, 2025 yılında kentte yaşanan ve bölge tarihinin en zorlu yangın sezonlarından biri olarak kayıtlara geçen orman yangınları tüm yönleriyle değerlendirilirken, yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olduğu vurgulandı.

Komisyon toplantısında, 2026 yılı için alınacak tedbirler, risk azaltma stratejileri ve hazırlık çalışmaları detaylı şekilde planlandı. Orman Yangınları ile Mücadele Şube Müdürü Ersan Kabakçı’nın sunumu eşliğinde; erken müdahale kapasitesinin artırılması, kara ekiplerinin güçlendirilmesi, akıllı yangın yönetim sistemlerinin etkin kullanımı ve riskli bölgelerde yürütülecek çalışmalar ele alındı. Yangın anında kurumlar arası koordinasyonun en üst seviyede sağlanmasına yönelik hazırlıklar da değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca tahliye süreçleri, geçici barınma, beslenme, lojistik destek, kaynak yönetimi ve sağlık hizmetleri konusunda tüm kurumların sahada tam koordinasyon içerisinde hareket edeceği ifade edildi.

Orman Bölge Müdürü Halil Oflu, orman yangınlarıyla mücadelenin yalnızca müdahaleden ibaret olmadığını belirterek, güçlü bir önleyici yaklaşımın önemine dikkat çekti. Oflu, sahadaki kapasitenin artırıldığını, ekipman ve lojistik imkanların güçlendirildiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde görev başında bulunduğunu söyledi.

VALİ ÇAĞATAY: TÜM KURUMLARIMIZ HAZIRLIKLI OLMALI”

Vali Oktay Çağatay ise 2025 yılında yaşanan yangınların Karabük açısından önemli dersler içerdiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız yangınlar bize şunu açıkça gösterdi; en küçük ihmal, en büyük felaketin kapısını aralayabilir. Bu nedenle tüm kurumlarımız hazırlık seviyesini en üst düzeyde tutmak zorundadır” dedi.

Yangınlarla mücadelede görev alacak personel, araç ve ekipmanların her an hazır bulundurulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Çağatay, kurumlar arası koordinasyonun kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, “Sahada hiçbir boşluk bırakmayacağız. Tüm birimlerimizle güçlü bir koordinasyon içerisinde hareket edeceğiz” diye konuştu.

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Vali Çağatay, ormanlık alanlarda yangına neden olabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirterek, en küçük bir dumanın dahi ciddiye alınarak 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesini istedi. Çağatay, toplumsal duyarlılıkla hareket edilmesi halinde yangın sezonunun en az zararla atlatılabileceğini kaydetti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin