Karabük Postası tarafından
09 Ağustos, 2023 11:18 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Dünya Düzce Günleri”, Demet Akalın ile final yaptı

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ve Kültür İşleri Müdürlüğünün koordinesinde ikinci kez düzenlenen kültür ve turizm projesi ‘Dünya Düzce Günleri’ son gününde pop müziğin ünlü ismi Demet Akalın’ı ağırladı. Akalın, söylediği parçalar ve sergilediği sahne performansıyla binlerce Düzceliye unutulmaz bir gece yaşattı. Düzce’nin adının dünyaya açılan pencerelerinden biri olması öngörülen, bu çerçevede her yıl Ağustos ayının 1’i ile 8’i arasında düzenlenmeye başlanan ‘Dünya Düzce Günleri’nin ikincisi pop müzik sanatçısı Demet Akalın konseri ile sona erdi. Son günün ilk programında sahneye çıkan DJ Uğur, yerli ve yabancı parçalardan oluşan hareketli müziklerle saatler öncesinden meydanı dolduran binlerce Düzcelinin coşku dolu zaman geçirmelerini sağladı. Daha sonra sahneye çıkan ünlü sanatçı Demet Akalın, hit olmuş parçalarının yanı sıra pop müziğin sevilen parçalarını da seslendirerek, birbirinden güzel şarkılarıyla alanı dolduranlarla bir araya gelerek muhteşem ve coşkulu sahne performansı ile Düzce’yi salladı. Düzceliler hep bir ağızdan Akalın’ın söylediği parçalara eşlik ederek etkinliklerin başından itibaren olduğu gibi son akşamında da gönüllerince eğlendi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin