karabuk
İmsak 06:04
Güneş 07:29
Öğle 13:08
İkindi 16:07
Akşam 18:37
Yatsı 19:57
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin: “Karadeniz’de açıkta beslenemeyen yunuslar kıyıya vuruyor”

Karadeniz’de yunus balığı popülasyonunun son yıllarda arttığı, buna bağlı olarak mevt oranlarının da artış gösterdiği belirtildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Kısım Lider Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin, açıklarda beslenemeyen yunus sürülerinin son devirde kıyıya yanlışsız geldiğine dikkat çekti.
Aşırı avcılığın tesiriyle açıklarda yem bulamayan yunusların yem bulmak için kıyıya gelmeye başladığını kaydeden Şahin, "İki sene önce Avrupa Birliği (AB) projesi yürütüldü; Türkiye de buna dâhil oldu, bizim fakültemiz de dahildi. Yapılan araştırmanın sonucu şimdi çıkmadı lakin kendi kanaatim, gördüğüm çok avcılığın tesiriyle açık denizlerde bulunan balıklar bitince hamsi sürüleri kıyılara gelmeye başladı. Münasebetiyle yem bulamayınca beslenecek balık bulamayınca kıyıya vuruyorlar. Kıyıya gelince balıkçılarımızın ağlarını rahatsız etmeye başladılar. Bu da haklı olarak balıkçılarımızı rahatsız ediyor. Kıyıdaki Yunus balıklarının görülme oranı arttı bu yanlışsız. Bunlarla bir arada vefat oranları da artıyor. Bayağı yunus kıyıya meyyit olarak vuruyor. Bunun sebebi bence açıkta beslenemeyen sürülerin kıyıya gelmesi" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Zonguldak sahilinde çöp tepkisi

Zonguldak kent merkezinde dalgalarla birlikte kıyıya vuran plastik atıklar çevre kirliliği oluşturdu.
Sahil şeridinde yürüyüş yapmak isteyen vatandaşlar, denizden gelen pet şişe, kapak ve boş kutu gibi atıkların oluşturduğu manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Kıyı şeridinin çöplerle kaplanmasına tepki gösteren vatandaşlar, kirliliğin bir an önce giderilmesini istedi.
Turizm kenti olma hedefindeki bir şehre bu görüntülerin yakışmadığını belirten bölge halkı, "Zonguldak’ın göbeğinde bu manzara oluyor mu, neden temizlenmiyor? Önce denizlerimizi temiz tutmalıyız. Yetkililerin burayı acilen temizlemesini bekliyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin