blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin: “Karadeniz’de açıkta beslenemeyen yunuslar kıyıya vuruyor”

Karadeniz’de yunus balığı popülasyonunun son yıllarda arttığı, buna bağlı olarak mevt oranlarının da artış gösterdiği belirtildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Kısım Lider Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin, açıklarda beslenemeyen yunus sürülerinin son devirde kıyıya yanlışsız geldiğine dikkat çekti.
Aşırı avcılığın tesiriyle açıklarda yem bulamayan yunusların yem bulmak için kıyıya gelmeye başladığını kaydeden Şahin, "İki sene önce Avrupa Birliği (AB) projesi yürütüldü; Türkiye de buna dâhil oldu, bizim fakültemiz de dahildi. Yapılan araştırmanın sonucu şimdi çıkmadı lakin kendi kanaatim, gördüğüm çok avcılığın tesiriyle açık denizlerde bulunan balıklar bitince hamsi sürüleri kıyılara gelmeye başladı. Münasebetiyle yem bulamayınca beslenecek balık bulamayınca kıyıya vuruyorlar. Kıyıya gelince balıkçılarımızın ağlarını rahatsız etmeye başladılar. Bu da haklı olarak balıkçılarımızı rahatsız ediyor. Kıyıdaki Yunus balıklarının görülme oranı arttı bu yanlışsız. Bunlarla bir arada vefat oranları da artıyor. Bayağı yunus kıyıya meyyit olarak vuruyor. Bunun sebebi bence açıkta beslenemeyen sürülerin kıyıya gelmesi" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
31 Temmuz, 2025 13:16 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Baba Okulu Seminerleri Tamamlandı

Karabük İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen “Baba Okulu Eğitim Semineri”  gerçekleştirilen sertifika töreniyle  tamamlandı.

Aile yapısının güçlendirilmesi, babalığın manevi, ahlaki ve toplumsal boyutlarının kavranması ve çocuk yetiştirme sürecinde bilinçli ve örnek bir babalık anlayışının desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen proje, Kur’an-ı Kerim ve Sünnet’in temel prensipleri doğrultusunda hazırlandı.

7 Temmuz’da başlayan ve dört hafta süren eğitim programı, toplam sekiz oturumdan oluştu. Projenin sonunda düzenlenen törenle İl Müftüsü Ali Erhun tarafından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin