Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Kasım, 2023 00:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doktor uyardı: “Gebelik şekeri bebekte obezite ve tansiyon riskini artırıyor”

Yaklaşık her 10 gebeden 1’inin gebelik şekeri tanısı aldığından bahseden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, "Gebelik şekeri, annede yüksek tansiyon hastalığı gelişme riskini artırır. Ayrıca bebekte yenidoğan döneminde şeker düşüklüğü ve yenidoğan sarılığını tetikleyebilir” dedi.
Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, gebelikte şeker hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Tutal, “Gebelik şekeri, gebelik sırasında tespit edilen kan şekeri yüksekliğidir. Gebelik şekeri annede yüksek tansiyon hastalığı gelişme riskini artırır. Ayrıca bebekte yenidoğan döneminde hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve yenidoğan sarılığını tetikleyebilir. Şeker hastalığı gelişme riskini artıran unsurlar ise ailede şeker hastalığı olması, gebelikten önce kilolu olmak, 4,5 kilogramdan daha ağır bebek doğurmuş olmak, öncesinde erken doğum yapmış olmak, gebelik öncesi gizli şeker hastalığı, 25 yaşın üzerinde gebe kalmak, ve polikistik over sendromudur" diye konuştu.

"Tanı konma süreci"
Uzm. Dr. Tutal, hiç risk faktörü olmadan da gebelik şekerinin gelişebileceğinin unutulmaması gerektiğini belirterek tanı konma süreci ile ilgili, "Genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında gebelik şekeri teşhisi konulduğunu belirten Uzm. Dr. Tutal, “Önceden gebelik şekeri geçirdiyseniz veya doktorunuz riskli olduğunuzu düşünüyorsa, 13. haftadan önce de testler yapılabilir. Gebelik şekeri taraması, oral glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi olarak bilinir) ile yapılır. 50 gram glukozlu içecek içildikten 30 dakika sonra alınan kan düzeyine bakılır. Test sonucu anormal ise 100 gram glukoz ile tekrar test yapılır” şeklinde konuştu.

"Şeker yükleme testi yapılabilir"
Şeker yükleme testi yaptırmanın zararlı olmadığını dile getiren Uzm. Dr. Tutal, “Test sırasında alınan şeker, 1 bardak şekerli içecek, birkaç dilim tatlı ya da bir tabak pirinç pilavındaki şeker kadardır. Asıl riskli olan durum annede gebelik şekeri olması ve bu durumun bilinmemesidir. Bebeğin fazla kilolu olması anne kanındaki yüksek şeker, bebeğe geçerek bebekte aşırı miktarda insülin üretilmesine bu da bebeğin aşırı büyümesine neden olur. Aşırı büyük olan bebeklerin doğum travmalarına maruz kalma ihtimalleri artar. Erken doğumun annenin yüksek kan şekeri erken doğumu tetikleyebileceği gibi bebeğin aşırı büyük olması da erken doğum kararının alınmasına neden olabilir. Solunum sıkıntısı gebelik şekeri olan annelerin bebeklerinde doğum erken olmasa bile akciğer gelişimi yetersiz olabilir ve bebek doğduğu zaman nefes almakta zorlanabilir. Kan şekeri kontrolsüz olan annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası kan şekeri düşebilir. Çok ciddi düşüşler bebeğin havale geçirmesine neden olabilir. Derhal kan şekerinin yükseltilmesi gerekir. Gebelik şekeri olan annelerden doğan bebeklerde yaşamlarının ileri dönemlerinde obezite ve tip 2 diyabet hastalığı gelişme riski artmıştır" ifadelerini kullandı.

"Anneye verdiği zararlar"
Dr. Tutal şunları söyledi: "Yüksek tansiyon ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi): Gebelik şekeri, yüksek tansiyon riskini arttırır. Ayrıca hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokan preeklampsi riskini arttırır. Gelecek yaşamda diyabet: Gebelik şekeri geçirdiyseniz, bir sonraki gebelikte de muhtemelen gebelik şekeri olacaksınızdır. Ayrıca yaşınız ilerledikçe tip 2 diyabet hastası olma ihtimaliniz de artacaktır. Gebelik şekeri geçiren kadınların yaşam tarzlarında yapacakları sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi sağlıklı değişimler, gelecekte şeker hastası olma ihtimallerini azaltır. Diyetle kan şekeri kontrol altına alınamayan hastalarda insülin tedavisi gerekir. Doğum sonrası kan şekeri ölçümüne bir süre daha devam edilmelidir. Doğumdan yaklaşık 2 ay sonra şeker yüklemesi yapılarak şekerin tamamen normale döndüğünden emin olunmalıdır. Daha sonra her 2-3 yılda bir diyabet riskinin değerlendirilmesi gereklidir. Bu hastalığın tedavisi endokrinoloji ve kadın hastalıkları ve -doğum Uzmanı hekimlerince yapılmaktadır"

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak’ta orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği

Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü’nde, 2025 yılı orman yangınlarıyla çaba iş başı eğitimleri gerçekleştirildi. Eğitimlerde yangınla gayrette misyon alacak tüm işçi, dönem öncesi kapsamlı bir hazırlıktan geçirildi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman Yangınlarıyla Çaba Şube Müdürü Ersan Kabakçı tarafından verilen eğitime, Zonguldak Orman İşletme Müdürü Suat Ataş, işletme müdür yardımcısı, işletme şefleri, orman koruma memurları, yangın personelleri ve iş makinesi operatörleri katıldı.
Eğitim programında yangın öncesinde alınacak önlemler, yangın esnasında uygulanacak müdahale metotları ve yangın sonrası yapılacak süreçler ayrıntılı biçimde ele alındı. İştirakçilere ayrıyeten, orman yangınlarında iş güvenliği, kullanılan yangın ekipmanlarının bakımı, dönem öncesi hazırlıkların nasıl yapılacağı, erken müdahalenin kritik değeri, gelen ihbarlara anında ve yanlışsız müdahale sistemleri ile ihbarların kıymetlendirme süreçleri konusunda bilgi verildi.
Orman yangınlarının idaresi sırasında tertip ve haberleşmenin nasıl sağlanacağına dair uygulamalı örneklerle desteklenen eğitimde, işçinin sahip olduğu yasal sorumluluklar ve karşılaşabileceği türel yaptırımlar da aktarıldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangın dönemi başlamadan evvel gerçekleştirilen bu çeşit eğitimlerle hem can güvenliğini muhafazayı hem de tabiata verilecek ziyanı minimuma indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.