Doğu Karadeniz’den 2024 yılında 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar tutarında ihracat gerçekleşti

Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2024 yılında 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar fiyatında ihracat gerçekleşti.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane vilayetlerinden 2024 yılında gerçekleşen ihracat sayıları açıklandı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) İdare Heyeti Lider Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeden 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar meblağında ihracat gerçekleştiğini ve bölge ihracatında bir evvelki yıla oranla yüzde 27 artış yaşandığını söyledi.
2024 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen ihracatın 1 milyar 355 milyon 666 bin dolarının Trabzon’dan gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan, “238 milyon 825 bin doları rize’den, 79 milyon 613 bin doları Artvin’den ve 78 milyon 240 bin doları ise Gümüşhane’den gerçekleşmiştir. Bölge vilayetlerinden gerçekleşen ihracatta bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 27, Rize’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 18, Artvin’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 20, Gümüşhane’den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 62 oranında artış yaşanmıştır. 2024 yılında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane vilayetlerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen dallar 836 milyon 600 bin dolar ile fındık, 254 milyon 690 bin dolar ile su eserleri ve hayvancılık mamulleri, 204 milyon 627 bin dolar ile maden ve metaller, 181 milyon 568 bin dolar ile yaş meyve zerzevat, 41 milyon 107 bin dolar ile kimyevi unsurlar ve mamulleri olarak sıralanmıştır” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2024 yılında 146 farklı ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Gürdoğan, “En fazla ihracat yapılan birinci 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 82, Almanya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 34, Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 10, Çin’e yapılan ihracatımızda yüzde 41 artış gerçekleşirken, Rusya’ya yapılan ihracatımızda ise yüzde 8 oranında düşüş yaşanmıştır. İhracat yapılan ülkelerden Bulgaristan, Beyaz Rusya, Güney Kore Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan’a yapılan ihracatta yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanmış, geçtiğimiz yıldan farklı olarak başta Burundi, Filistin, Slovenya, Venezuela, Nijer, Bahreyn olmak üzere 16 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir” sözlerini kullandı.

KBÜ, Kentsel Sorunlarına Çözümler Üretiyor

Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay koordinatörlüğünce hazırlanan “Safranbolu’da Kamusal Alanın İyileştirilmesine Yönelik Kentsel Tasarım Projeleri Seçkisi” Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık'a sunuldu.

blank
Haber Merkezi tarafından
07 Şubat, 2025 13:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Safranbolu’nun kamusal alanlarının yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırlanan proje, Karabük Üniversitesi Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay koordinatörlüğünde e-kitaba dönüştürüldü. 

Yerel yönetimlerin yararlanabileceği bu önemli projenin e-kitaba dönüştürülmesine destek veren Rektör Prof. Dr. Kırışık, bu tür çalışmaların şehirle üniversiteyi bütünleştirdiğini söyleyerek projeden ötürü Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay’ı ve öğrencilerini tebrik etti.

Projede yer alan çalışmalar, 2023-2024 Akademik Yılı Yaz döneminde Mimarlık Bölümü öğrencilerinin katkılarıyla gerçekleştirilen Mimari Proje dersi kapsamında hazırlandı. Çalışmalarda, Safranbolu’nun en yoğun caddelerinden biri olan Sadri Artunç Caddesi ve kentin önemli kamusal alanlarından Misak-ı Millî Meydanı odak noktası olarak belirlendi. 

KAMUSAL ALANLARDA SÜRDÜRÜLEBİLİR VE MODERN YAKLAŞIMLAR

Hazırlanan projelerde, tarihi dokuyu koruyarak çağdaş şehircilik anlayışıyla şekillendirilmiş yeşil alan düzenlemeleri, yaya dostu tasarımlar, engelli erişimi çözümleri, kentsel mobilya önerileri ve sosyal etkileşimi artırmaya yönelik çeşitli tasarımlar yer alıyor. Özellikle Sadri Artunç Caddesi üzerinde yeşil yürüyüş yolları, bisiklet yolları inovatif çözümler öne çıkıyor. 

Dekan Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık öncülüğünde kurulan kentsel tasarım ve mimarlık çalışma takımı ile profesyonel çalışmalar yapıldığını söyledi. Çelikyay ayrıca öğrencileri de bölgeye, şehre katkıda bulunacak, şehrin kalitesini artıracak çalışmalar yapmak üzere yönlendirdiklerini belirtti. Bu kapsamda yaz döneminde yapılan çalışmalardan birinin de Safranbolu'daki kamusal alanların geliştirilmesine yönelik olduğunu aktaran Çelikyay, Safranbolu'nun yeni şehir kısmının en önemli aksını oluşturan Sadri Artunç Caddesi'yle Misak-ı Milli meydanını içine alan kamusal alan aksında kentsel tasarım çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Safranbolu’da Kamusal Alanın İyileştirilmesine Yönelik Kentsel Tasarım Projeleri Seçkisi kitabına https://www.egitimyayinevi.com/doc/926 adresinden ulaşılabileceği ifade edildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.