Tabiatta kendiliğinden yetişen içi kızıl mantarlar, 20 santimi aşan büyüklüğü ile görenleri şaşırtıyor.
Samsun’un kırsal mahallelerinde bu sonbaharda mantar bereketi yaşanıyor. Kavak ilçesi Saraykent Mahallesi’nde kendiliğinden çıkan mantarlar, bu sene büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Kültür mantarının doğalı olan “içi kızıl mantarı”, bir vatandaşa ait bahçede büyük boyutlara ulaştı. Çapı 20 santim olarak ölçülen bazı mantarlar, görenleri hayretler içinde bıraktı.
Bahçenin sahibi, “Bahçemizde, ilkbahar ve sonbaharda aynı bölgede içi kızıl mantarı oluyor. Kültür mantarının doğalı bu. Her yıl buradan mantar topluyoruz. Bu yıl ilkbaharda kuraklık nedeniyle mantar olmadı. Sonbahar yağışlı geçince mantar bereketi yaşanıyor. Son çıkan mantarlar çok büyük oldu. Bazılarının çapı 20 santimi aştı. Herhangi bir besin vermeden tamamen doğal olarak yetiştiler” dedi.
Uzmanlar, zehirlenme ihtimaline karşı vatandaşları bilmedikleri mantarları tüketmemeleri konusunda uyardı.


Doğada mantar zamanı: Dev mantarlar şaşırttı
Vali Hacıbektaşoğlu’ndan Kurban Bayramı mesajı
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu yaparak vatandaşların bayramını kutladı.
Vali Hacıbektaşoğlu mesajında, bayramların toplumsal birlik duygusunun en güçlü şekilde hissedildiği özel zamanlar olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi; “Kıymetli Zonguldaklı Hemşehrilerim; Kurban Bayramı’na ulaşmanın huzurunu ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz.
Bayramlar; gündelik hayatın telaşı içinde çoğu zaman ertelediğimiz hatırlamaları yeniden mümkün kılan özel zamanlardır. Aile bağlarının güçlendiği, büyüklerin ziyaret edildiği, çocukların sevincine ortak olunduğu, ihtiyaç sahiplerinin gözetildiği bu günler; aynı zamanda toplumsal birlik duygusunun en güçlü şekilde hissedildiği anlardır.
Kurban Bayramı’nın taşıdığı anlam; paylaşmakla eksilmeyen, aksine çoğalan iyiliği hayatın merkezinde tutabilmektir. Bir sofrayı, bir selamı, bir duayı ve imkânı paylaşabilmenin değeri; bayramların bizlere bıraktığı en kıymetli miraslardan biridir.
Bayram sevincimizin hüzne dönüşmemesi için özellikle bayram süresince yola çıkacak vatandaşlarımızdan trafik kurallarına titizlikle uymalarını rica ediyorum. Emniyet kemeri kullanmak, hız sınırlarına riayet etmek ve yorgun şekilde direksiyon başına geçmemek; hem kendi hayatımız hem de sevdiklerimizin güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Unutmayalım ki bayramın en güzel tarafı, sevdiklerimizle sağlık ve huzur içinde bir araya gelebilmektir.
Bu mübarek günlerin; kırgınlıkların geride kaldığı, gönüllerin birbirine daha da yaklaştığı ve dayanışma duygularının güçlendiği günler olarak yaşanmasını diliyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta aziz şehitlerimizin emanetleri, kahraman gazilerimiz ve aileleri olmak üzere siz değerli hemşehrilerimin, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin mübarek Kurban Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyor; bayramın insanlığa huzur, sağlık ve esenlik getirmesini temenni ediyorum. Kurban Bayramımız mübarek olsun.”

