Tabiatta kendiliğinden yetişen içi kızıl mantarlar, 20 santimi aşan büyüklüğü ile görenleri şaşırtıyor.
Samsun’un kırsal mahallelerinde bu sonbaharda mantar bereketi yaşanıyor. Kavak ilçesi Saraykent Mahallesi’nde kendiliğinden çıkan mantarlar, bu sene büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Kültür mantarının doğalı olan “içi kızıl mantarı”, bir vatandaşa ait bahçede büyük boyutlara ulaştı. Çapı 20 santim olarak ölçülen bazı mantarlar, görenleri hayretler içinde bıraktı.
Bahçenin sahibi, “Bahçemizde, ilkbahar ve sonbaharda aynı bölgede içi kızıl mantarı oluyor. Kültür mantarının doğalı bu. Her yıl buradan mantar topluyoruz. Bu yıl ilkbaharda kuraklık nedeniyle mantar olmadı. Sonbahar yağışlı geçince mantar bereketi yaşanıyor. Son çıkan mantarlar çok büyük oldu. Bazılarının çapı 20 santimi aştı. Herhangi bir besin vermeden tamamen doğal olarak yetiştiler” dedi.
Uzmanlar, zehirlenme ihtimaline karşı vatandaşları bilmedikleri mantarları tüketmemeleri konusunda uyardı.


Doğada mantar zamanı: Dev mantarlar şaşırttı
Tokat’ta aşırı yağışlar erkenci kirazı vurdu
Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle erkenci kirazlar dalında zarar gördü. Üreticiler 2 yıldır üst üste erkenci kirazdan zarar gördüklerini belirtti.
Tokat’ta son aylarda etkili olan yoğun yağışlar, kirazı etkiledi. Kentte taşkın nedeniyle birçok tarım arazisi sular altında kalırken, Büyükyıldız beldesinde yetiştirilen erkenci kirazlar da aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Birçok üreticinin kirazları dalında zarar gördü.
Beldede çiftçilikle uğraşan Alaattin Öncü’ye ait 65 adet erkenci kiraz ağacındaki meyveler, yağmur nedeniyle dalında yarıldı. Bölgede geç hasat edilen kiraz çeşitleri için ise şimdilik risk bulunmadığı öğrenildi.
“Erkenci kirazlar komple yarıldı”
Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayında ürün alamadıklarını belirten üretici Alaattin Öncü, bu yıl da aşırı yağış nedeniyle büyük zarar yaşadıklarını söyledi. Bahçesindeki kirazları gösteren Öncü, meyvelerin pazara sunulamayacak hale geldiğini ifade etti.
Öncü, “Bir buçuk aydır yağmur yağıyor. Kirazlarda yenecek durum hiç kalmadı. Gördüğünüz gibi komple yarıldı. Erkenci kiraz umutları bitti. Geçen sene don komple vurdu. Bir gram bile hasat alamadık. Bu sene de erişen kirazları yağmur patlattı, erkenci kiraz yine yok. Arkasından gelen geç kirazlarda şu an bir sorun yok. Ama erkenci kirazlar komple patladı, yarıldı. Satılacak, tezgaha koyulacak kiraz değil” dedi.

