blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doç. Dr. Hasan Turgut: “Böbrek kanseri vakalarında son yıllarda artış var”

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turgut, tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 4’ünün oluşturan böbrek tümörlerinde son yıllarda artış gözlendiğini belirterek “Bu kanserlerin erken evrede yakalanması ve yapılan cerrahi tedavi, başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Sigara ve obezitenin, böbrek kanseri riskini artırdığı bilinmektedir” dedi.
Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turgut, böbrek kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Böbrek kanserinin kısaca ne olduğundan bahseden Doç. Dr. Hasan Turgut, “Böbrek kanseri, hücrelerin normal işlev ve şekillerini yitirerek anormal derecede büyümesi ve kontrolsüzce çoğalmasıdır. Tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 4’ünün oluşturan böbrek tümörlerinde son yıllarda görülen artış gözlenmiştir. Bu kanserlerin erken evrede yakalanması ve yapılan cerrahi tedavi başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Ortaya çıkış sebeplerine ilişkin çok kesin bilgiler olmasa da, sigara ve obezitenin böbrek kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Birinci derece akrabalarında böbrek kanseri olanlar ve tansiyon hastalarının da böbrek kanseri açısından riskli grupta olduğu düşünülmektedir” diye konuştu.

“Erken evrede belirti vermeyebilir”
Erken evrede böbrek kanserinin hiçbir belirti vermeksizin sessiz bir şekilde ilerleyebileceğine değinen Doç. Dr. Turgut, “Böbrek kanserlerinin bir kısmı henüz erken evrede bir belirti vermezken yapılan düzenli sağlık kontrolleri ve bu bölgeyle alakalı, farklı nedenler için yapılan tetkiklerde tespit edilmektedir. Bu yüzden yapılacak düzenli sağlık kontrolleri son derece önemlidir. Bu kontroller sayesinde erken evrede yakalanan böbrek kanserinin tedavisinde çok yüksek oranda başarı sağlanabilmektedir” dedi.

“İdrarda kan, sırt ağrısı ve kilo kaybına dikkat”
Böbrek kanseri olan çoğu insanın kanser ileri seviyelere gelmeden, herhangi bir semptomu olmadığının altın çizen Doç. Dr. Turgut, “Neredeyse tüm böbrek kanserleri, başka bir nedenden dolayı yapılan bir BT, ultrason veya MR ile tespit edilmektedir. Ancak, ileri seviye tümörler bazı semptomlara neden olabilir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Turgut, böbrek kanserinde görülebilecek bazı belirtileri şöyle sıraladı:
“İdrarda kan görülmesi (hematüri), planlanmamış kilo kaybı ve iştahsızlık, sırt ağrısı ve yan ağrısı, vücudun yan tarafında veya karında ele gelen kitle, geçmeyen yüksek ateş.”

“Nefes almada güçlük olabilir”
Metastaz konusunda da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Turgut, “Böbrek kanserinin ileri evrelerinde, tümörlü dokuların başka organlara yayılmasına bağlı olarak yani metastazı sonucu etkilenen organlarla ilgili semptomlar görülebilir. Uzak organlara metastaz sonucu tutulduğu organa bağlı olarak; nefes almada güçlük, kanlı balgam ve vücudun başka bölgelerinde ağrılar görülebilir” ifadelerini kullandı.
“Bilgisayarlı tomografi ile teşhis mümkün”
Böbrek kanserinde teşhis sürecinden bahseden Doç. Dr. Turgut, “Herhangi bir nedenle yapılan ultrason muayenesi sonrasında böbrekte şüpheli durumlar saptanırsa, tanıyı kesinleştirmek için Bilgisayarlı Tomografiden (BT) yararlanılır. MR incelemeleri, bilgisayarlı tomografide verilebilecek kontrast maddeye karşı hassasiyeti olan hastalarda kullanılabilir” dedi.

“Tümörün büyüklüğüne göre tedavi planı değişebilir”
Böbrek kanserinde tedavi yollarına dikkat çeken şu bilgileri paylaştı:
“Böbrek kanserinde tedavinin hastalığın evresine, hastanın tıbbi özeliklerine, tümörün böbreğin içindeki konumu, büyüklüğü, derecesi ve farklı organlara yayılıp yayılmadığı gibi hastadan hastaya değişen farklı kriterlere göre planlandığını işaret eden Doç. Dr. Turgut, şunları söyledi:
“Bunlarla birlikte, tümörün ameliyatla çıkarılmasının amaçlandığı cerrahi işlem, tedavide ilk sıra seçenektir. Küçük tümörlerde parsiyel nefrektomi denilen sadece tümörün ameliyatla çıkarılmasının amaçlandığı işlem tedavide ilk sıra seçenektir. Bu işlem, laparoskopik ya da robotik olarak yapılabilir. Cerrahi için uygun olmayan kimi hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemlerde tümörün yok edilmesi de mümkün olabilir. Uzak organ metastazları bulunan hastalarda kanserli dokuları hedef alan ilaçlar ve kemoterapiler kullanılabilir. Daha ileri hastalıklarda ise hastanın yaşam kalitesinin artırılması ve semptomlarının gerilemesi adına radyoterapi ve renal arter embolizasyonu gibi işlemler yapılabilir.”

Karadeniz derbisine yoğun ilgi
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ocak, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karadeniz derbisine yoğun ilgi

Trendyol Üstün Lig’in 18. haftasında oynanacak Samsunspor-Trabzonspor uğraşına taraftarlar ağır ilgi gösteriyor.
Samsunspor ile Trabzonspor, Muhteşem Lig’de 4 Ocak Cumartesi günü saat 20.00’de 19 Mayıs Stadyumu’nda birbirlerine rakip olacak. Karadeniz derbisinin biletleri bugün saat 13.00’te satışa sunuldu. Biletlerin satışa çıkması ile birlikte deplasman tribününde Trabzonspor taraftarına ayrılan bin 608 biletin tamamı 33 saniyede tükendi. Konut sahibi Samsunspor için ayrılan 30 bin 548 adet biletten ise yüzde 70’e yakını 3 saat üzere bir müddette tükendi. Samsunsporlu taraftarlar bilet satış noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu.
İlkadım ilçesindeki AVM Meydanı’ndaki bilet satış noktasında kuyruğa giren vatandaşlar, uzun müddettir sıra beklediklerini, kendilerine sıra gelmeden biletlerin tükenmesinden endişelendiklerini belirterek, Trabzonspor maçından galibiyetle ayrılmak istediklerini lisana getirdiler.
Karadeniz derbisinde güvenlik tedbirleri kapsamında 600’ü özel güvenlik olmak üzere 2 bin 400 güvenlik çalışanı vazife alacak ve Trabzonspor taraftarı kent girişinden toplu halde stada getirilecek.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.