Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2023 16:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Zulme karşı Müslümanların tek yumruk olması gerekiyor”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kudüs ve Filistin’in büyük bir zulüm altında olduğunu belirterek, “Bu zulmün ortadan kalkması için bütün Müslümanların güç birliği yapması lazım. Tek yumruk olması lazım” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ordu’da Yalı (Aziziye) Camii’nde düzenlenen ‘Mazlumlara Dua, Filistin’e Vefa’ sabah namazı buluşması programına katılarak, sabah namazını kıldırdı. Camideki cemaate hitap eden Erbaş, vatanın her yerinde bütün camilerde sabah namazı buluşması yapıldığını söyledi. Erbaş, “Şehitler için, mazlumlar için terör mücadelesinde şehit olan güvenlik güçlerimiz, askerlerimiz, polislerimiz başta olmak üzere uzun zamandan beri büyük bir zulüm altında olan Kudüs, Filistin, Mescid-i Aksa Müslümanlarına ve şehitler için okunan binlerce hatmi şerifin duasını yapmak üzere bu cuma sabahı bütün camilerde toplandık. Allah hayırlı ve mübarek eylesin” diye konuştu.
Dünya kurulduğundan itibaren ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem’den (As) itibaren hak ve batıl mücadelesinin devam ettiğini, kıyamete kadar da süreceğini ifade eden Erbaş, önemli olanın insanların hak tarafında yer alması olduğuna değindi.

“Şanlı ordumuz ülkemizin sınırlarının içerisinde ve ötesinde büyük mücadele veriyor”
Allah’ın nurunu söndürmek isteyen insanların hep olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen Erbaş, “Dün çeşitli cephelerde dedelerimiz dinimiz, ezanımız, bayrağımız için mücadele ettiler. Çanakkale’den Yemen’e, Sarıkamış’tan Maraş’a, Antep’e her yer düşmanlar tarafından işgal edilmeye çalışılmış ama ecdadımız Anadolu’yu onlara mezar etmiş. Bugün de şanlı ordumuz ülkemizin sınırlarının içerisinde ve ötesinde büyük bir mücadele veriyor. Teröristlere ve teröristleri destekleyen düşmanlara karşı ordumuz ve güvenlik güçlerimiz mücadele veriyor” diye konuştu.

“Bütün Müslümanların tek yumruk olması lazım”
Yapılan zulümlere karşı tüm Müslümanların birlik olması gerektiğini belirten Erbaş, şunları söyledi:
“Aynı mücadeleyi bir asrı aşkın zamandan beri ‘barışın yurdu’ diye Hz. Ömer zamanından beri isimlendirilen, ismini asırlar boyunca Müslümanlar sayesinde taşıyan Kudüs, Filistin büyük bir zulüm altında. Bu zulmün ortadan kalkması için bütün Müslümanların güç birliği yapması lazım. Tek yumruk olması lazım. Bizler, Türk milleti olarak düşüncesi farklı olabilir ama öteden beri Kudüs deyince hep kalbimiz başka atmıştır. Filistin deyince oradaki peygamberler gözümüzün önüne gelmiştir. Bir Müslüman olarak Kudüs ve Filistin denince orada yapılan zulümleri görmemek mümkün mü? Değil.”
Programa ayrıca Ordu Valisi Muammer Erol ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler de katıldı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Alo 190 fetva hattına Ramazan ayında yoğun ilgi

Türkiye’de vilayet müftülükleri bünyesinde hizmet sunan ‘Alo 190 Dini Soruları Karşılıklandırma Hattı’na Ramazan ayı ile birlikte ağır halde soru geliyor.
Trabzon Vilayet Müftülüğü bünyesinde 2012 yılının Mart ayından itibaren hizmet vermeye başlayan ’Alo 190 Fetva Hattı’ Ramazan ayı münasebetiyle çok sayıda sorular gelirken, bu soruların çoğunluğu ibadet ve toplumsal hayatla ilgili olduğu belirtildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Alo 190 dini soruları karşılıklandırma (Fetva) çizgisini, günümüz beşerinin gereksinimleri doğrultusunda geliştirmeye devam ediyor. Bu çerçevede Alo 190 Fetva Sınırı, dijital teknolojilerin dayanağı alınarak kolay erişilebilen, inançlı ve kaliteli bağlantı imkânı sunan bir davet merkezine dönüştürüldü.

Ramazan ayı ile birlikte en fazla soru oruçtan
Trabzon Vilayet Müftülüğünde fetva vaizi olarak vazife yapan Mehmet Şerif Yüksel, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte fetva çizgisine bilhassa orucu bozan, bozmayan bahislerle ilgili sorular geldiğini söyledi. Yüksel "Fetva çizgisine daha çok ibadetle ilgili sorular geliyor. Bilhassa Ramazan ayının başlamasıyla birlikte orucu bozan, bozmayan şeyler. ’Hasta olanlar sıhhat açısından nasıl oruç fiyat?’ biçiminde sorular geliyor. Yaklaşık yüzde 40’ın üzerinde ibadetlerle ilgili soru istatistiğimiz var. Bunlar ortasında en çok karşılaştığımız sorulardan kimileri ise ’Tedavi hedefli iğne vurulmak, diş fırçalamak orucu bozar mı?’ üzere sorular geliyor" dedi.
Gelen soruların yaklaşık yüzde 30 kadarının toplumsal hayatla ilgili olduğunu kaydeden Yüksel, "Ramazan ayı olması hasebiyle ibadetle ilgili soruların sayısal kıymeti daha yükselmiş olabilir. Yüzde 40’ın üzerinde ibadetle ilgili sorular almaktayız. Yaklaşık yüzde 30 toplumsal hayatla ilgili, inançlar ve dini oluşumlarla ilgili yüzde 10’nun üzerinde, iktisadi hayat, sıhhat alanıyla ilgili olarak da yüzde 15 civarında soru alıyoruz. Kur-an’ı Kerim ve mealiyle ilgili yüzde 2-5 ortası sorular almaktayız" diye konuştu.

"Vesvesesi yüksek seviyede olan vatandaşlarımızı tabiplere yönlendiriyoruz"
Zaman vakit sıra dışı sorular da aldıklarını tabir eden Yüksel, "Alanımız olmamakla birlikte vakit zaman ruhsal danışmanlık yapmak zorunda kalıyoruz. Vesvesesi yüksek seviyede olan vatandaşlarımızı hekimlere yönlendiriyoruz. Psikoloğa, psikiyatriye gidiniz diye tavsiye ediyoruz. Kimileri hocam sizin tavsiyeniz nedir bu hususta bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Diye ısrar ettikleri taktirde elimizden geldiği kadarıyla danışmanlık yapıyoruz, kendilerine yardımcı oluyoruz. Şayet bir çıkmazda ise ilgili ayeti, hadisi, kaynağı paylaşıyoruz" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.