Diyabete bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Aralık, 2024 04:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Diyabete bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, diyabet hastalığına bağlı gelişen kalıcı görme kaybının önlenebilir olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde şeker hastalığı (diyabet) tanısı alan kişi sayısının oldukça yüksek olduğunu bildiren Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, düzenli göz kontrollerinin önemine dikkat çekerek, erken teşhis ve tedavi ile görme kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.

“Düzenli göz kontrolü şart”

Düzenli göz muayenesinin önemini vurgulayan Medicana International Samsun Hastanesi Doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Özgür, “Karadeniz Bölgesi’nde diyabet hastalığı oldukça yaygın. Hatta bazen göz muayenesi sırasında hastaya diyabet tanısı koyabiliyoruz. Ancak, diyabet tanısı almış birçok hasta uzun yıllar göz kontrolü yaptırmıyor. Ne yazık ki bu hastalar genellikle görme kaybı şikayetiyle geldiklerinde, gözde diyabetin ileri evre etkileriyle karşılaşıyoruz. Diyabetin gözü etkilediği bu noktada, kalıcı görme kaybını önlemek için çok geç kalınmış olabiliyor. Halbuki diyabetin gözü etkileme aşamasından önce veya erken evrede müdahale edilirse, görme kaybını engellemek mümkün. Ancak halkımızda, diyabet hastalarının düzenli göz kontrollerine gitmesi konusunda bir farkındalık eksikliği var” dedi.

“Şekere bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir”

Diyabete bağlı görme kaybının erken tedaviyle önlenebileceğini belirten Dr. Özgür, şu bilgileri paylaştı:

“Göz kontrollerinin ihmal edilmesi, kalıcı görme kaybına yol açabilir. Diyabet, göz arkasında kanamalara ve ödemlere neden olabilir. Bu durumları göz içi enjeksiyonlar ve lazer tedavileriyle kontrol altına almaya çalışıyoruz. Ancak tedaviye geç başlanırsa görme hiçbir zaman eski haline dönmeyebilir. Ayrıca tedavi sürecinde hastanın diyabetini kontrol altında tutması şarttır. Özellikle 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren ‘Hemoglobin A1c’ değerinin hedef seviyelerde olması ve hastanın diyetine dikkat etmesi büyük önem taşıyor. Aksi halde sadece bizim müdahalelerimiz yeterli olmuyor. Hastalık ilerlerse, göz arkasında ciddi kanamalara neden olduğunda ‘vitrektomi’ adı verilen ameliyat gerekebiliyor. Bu, hastalığın ileri aşaması olup görmenin eski haline dönmesi genellikle mümkün olmuyor. Halbuki bu durum önlenebilir bir görme kaybıdır. Diyabet kontrol altına alındığında ve düzenli göz kontrolleri yapıldığında, kalıcı görme kaybının önüne geçilebilir. Toplumun bu konuda farkındalık kazanması çok önemli. Tüm bireyleri düzenli göz muayenesine davet ediyoruz, ancak özellikle diyabet hastalarının yılda en az bir kez mutlaka göz muayenesi yaptırmaları gerekiyor.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
recep ucar pazartesi gunu iyi bir sonuc almazsak bugunku mutlulugun bir anlami olmayacak vmCyHSf7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Recep Uçar: “Pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bugünkü mutluluğun bir anlamı olmayacak”

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, Samsunspor maçının ardından, “Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak” dedi.

Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig’in 27. hafta erteleme maçında sahasında Samsunspor’u 4-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, mağlup oldukları maçların telafisi için sahaya çıktıklarını belirterek, “Ben geldikten sonra birçok maç oynadık. Emeğimizin karşılığını alamadığımız maçlarımız oldu ama bugün belki emeğimizin karşılığını aldığımız bir maç oynadığımızı söyleyebilirim. Samsunspor özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla, oluşturduğu kadroyla geçen sene özellikle inanılmaz başarılar elde ettiler. Bu sene de ülkemizi Konferans Ligi’nde harika bir şekilde temsil ettiler, grubundan çıktılar. Orada 10 maçın 6’sını kazanarak ülkemize ciddi manada puan kazandıran bir ekip. Bu vesileyle onları da bu katkılarından dolayı tebrik ediyorum. İyi oyunculardan oluşan bir ekip. Hem oyuncu gücü hem oyun gücü olan bir ekip. Aslında birbirine yakın iki takımın oyun mantalitesi olan bir takım mücadelesiydi. Onlar da ön alan baskılı oynayan, birebir eşleşmeleri kullanan takımdı. Ama maça baktığımızda son 2 maç belki en azından beraberlik alabileceğimiz maçlardı ama mağlup olmamız bizi biraz olumsuz etkilemişti. Burada telafi etmek istiyorduk. O coşkuyla başladık. 30 dakikalık bölümde çok fazla belki üretemedik ama oyunu ön alanda oynayan, daha çok topa sahip olan, kalesine galiba ilk yarı şut yemedik. Yani çok top getirmeyen ekiptik. Nitekim bu emeklerimizin karşılığını 35 dakikalarda ön alan baskısıyla kazandığımız top sonrası bulduğumuz golle aldık. Sonrasında ikinci ve üçüncü golü bulmamız bizi o anlamda hem rahatlattı hem de içeriye daha iyi bir moralle girmemize vesile oldu. Hedefimiz ikinci yarıyı da kesinlikle ve kesinlikle oyun mantalite değiştirmeden oynamaktı. Yani kalemizden mümkün olduğunca uzakta savunmak istiyorduk ve nitekim ne kadar 3-4 dakika arka arkaya korner kullandılar, onları savunmakta zorlandık ama sonrasında belki ilk atağımızda Agusto ile bulduğumuz 4. golle beraber oyun bizim adımıza daha rahatladı” ifadelerini kullandı.

Pazartesi oynayacakları Gaziantep FK maçının hazırlıklarına hız kesmeden devam edeceklerine değinen Uçar “Bizim için evimizde kazanılan güzel bir galibiyet. Bu sene evimizde ben geldikten sonra sadece Galatasaray’a kaybetmiştik. O anlamda da bizim için değerli. Çok maç oynadık. 14 maçın 6’sını evimizde oynadık. O anlamda zor bir seriden geçiyoruz. Bugün aldığımız galibiyetin mutluluğunu elbette yaşayacağız ama yarın antrenman var. Kesinlikle ve kesinlikle bunun rehavetine kapılmayacağız. Önümüzde 6 maç var. Öncelikle hedefimiz pazartesi günkü Gaziantep maçımız. Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak. O yüzden yarından itibaren, pazartesi günü Gaziantep maçına aynı şekilde hazırlanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin