Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Aralık, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Dış gebelik ihmal edilirse ölüme yol açabilir’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sami Şahin, “Dış gebelik hastanın tıbbi durumuna göre çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Eğer ihmal edilerek zamanında tedavi edilmezse ölümcül sonuçları olabilir” dedi.
Tıpta ektopik gebelik olarak adlandırılan dış gebelik hakkında bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Sami Şahin, “Dış gebelik, rahim içinde yerleşmesi gereken gebelik kesesinin rahim dışında başka bir yerde yerleşmesi durumudur. En sık tüplerde izlenen bir durum olmasına rağmen, yumurtalıklarda, rahim ağzında, eski sezaryen skarında, batında da görülebilmektedir” şeklinde konuştu.
Opr. Dr. Sami Şahin, “Daha önce dış gebelik geçirenler, tüplerinden ameliyat olanlar, ria (spiral) kullanmış veya kullanmakta olan hastalar, İVF (tüp bebekle) gebe kalanlar, doğum kontrol ilacı kullananlar, daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık kapanlar (gonore, klamidya), pelvik inflamatuar hastalık geçirenler, sigara içenler veya daha önce içmiş olanlar, karından ameliyat geçirenler, spontan düşük yapanlar, 40 yaş üzerindekiler, ilk ilişkileri 18 yaşından küçük olanlar, vajinal duş alanlar, infertilite hastaları dış gebeliğin daha çok görüldüğü risk gruplarıdır” ifadelerini kullandı.
Dış gebelik ihmal edilirse ölümcül seyredebileceği uyarısında bulunan Opr. Dr. Sami Şahin, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
“Dış gebelik belirtileri; vajinal lekelenme ve kanama, keskin ağrılar, karnın tek tarafında meydana gelen ağrı, kilo kaybı, sindirim sisteminde bozukluk, baş dönmesi bayılma ve rektal basınçtır. Dış gebelik tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler; ilaç tedavisi, erken tanı alıp gebelik ilerlememişse (gebelik değeri ve kese boyutuna göre değişir) veya dış gebelik yırtılmadıysa; ameliyat, tüpün alınması, tüpün ağızlaştırılmasıdır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Haziran, 2025 11:03 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Örtü Yangınında 10 dekarlık alan zarar gördü

Karabük'te ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan örtü yangınında 10 dekarlık alan zarar gördü.

Olay, Cumayanı Köyü mevkiinde meydana geldi. Köye yakın ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle örtü yangını çıktı. Alevleri fark eden vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi bildirmesi üzerine olay yerine jandarma ve çok sayıda arazöz ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin hızla müdahale ettiği yangını söndürme çalışmalarına Bolu'dan gelen helikopter de havadan destek verdi. Yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü.
Yaklaşık 10 dekar alana zarar verdiği öğrenilen yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatılırkesoğutma çalışmaları devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin