ZONGULDAK Devrek Müftülüğü'nün Gürbüzler Köyü Kur’an Kursunda düzenlediği yıl 24.'ncü hafızlık mezuniyet töreninde davetlilere Kur’an-ı Kerim ziyafeti verildi. Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Gürbüzler Köyünde bulunan Gürbüzler Köyü Kur’an Kursunda hafızlık icazet merasi ile 9 genç hafız icazetlerini aldı. Türkiye'nin ve bölgenin çeşitli yerlerinden programı takip etmek için gelen misafirlere Kur’an-ı Kerim ziyafeti verildi. Organize edilen programda davetlilere hitaben konuşan Gürbüzler Köyü Kur’an Kursu Başkanı Şahin Cinbir, ”35 yıldan bu yana siz hayırsever vatandaşlarımızın desteği ile ayakta durma devam eden kursumuz Allah'ın izniyle mihraplara adam yetiştirmeye devam ediyor. Devletine, milletine, dinine ve diyanetine bağlı nesiller yetiştirmek için tüm gücümüzle ve sizlerin desteği ile gayret sarf ediyoruz. Bugün itibariyle 100 öğrenciyle tam kapasite dolulukla eğitime devam etmekteyiz. Bu öğrencilerimizin rahat bir ortamda eğitim görebilmeleri için dernek olarak gece gündüz demeden çalışmalarımız devam etmektedir. 32 yıldan bu yana bizlerin yani kursumuzun bu aşamaya gelmesinde sizlerin katkısı şüphesiz çok büyük ve bölgemizde sayılı kurslar arasında da yer almaktan dolayı da ayrıca mutlu ve gururluyuz Allah hepinizden razı olsun” dedi. Hafızların ve hocaların Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri ve hafızlar eşliğinde bu yıl 24’ncisi gerçekleştirilen organizasyona; Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Yıldırım Yörük, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Devrek AK Parti ilçe Başkanı Serdar Kelebek, ilçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Serkan Koparan, il müftüsü Mürsel Öztürk, ilçe müftüsü Mahmut Çakır, TSO Başkanı Ertan Cıvak, ilçe Milli Eğitim Müdürü Satılmış Tunçkaya ile çevre il ve ilçeler ile onlarca yüzlerce davetli katıldı. Devrek Gürbüzler Köyü Kur’an Kursundan hafızlık hıfzını tamamlayan 9 öğrenciye Zonguldaklı ve Devrekli bazı esnaflar tarafından çeşitli hediyeler verildi. Program sonunda Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu Derneğinin yapmış olduğu yardım kampanyasında 45 bin lira toplandı. Merasim yapılan dualarla son buldu.
69 Yaşındaki hasta şifayı Düzce Üniversitesi Hastanesinde buldu
Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve ağrı üzere şikayetler ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’ne başvuran 69 yaşındaki O.A.’nın yapılan biyopsisinde kanser tespit edildi. Ameliyat kararı alınan hasta laparoskopik radikal prostatektomi tekniği ile sıhhatine tekrar kavuştu.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniği, prostat kanserinin tedavisinde uygulanan, laparoskopik radikal prostatektomi formülünde hasta memnuniyeti ve tedavi başarısı açısından bölgesinde referans noktası haline geldi. Hasta konforunu ön planda tutan çağdaş cerrahi usulü ile hastalara daha ağrısız ve süratli düzgünleşme süreci sağlanıyor.
Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve ağrı üzere şikayetler ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’ne başvuran 69 yaşındaki O.A.’nın yapılan biyopsisinde kanser tespit edildi. Ameliyat kararı alınan hasta laparoskopik radikal prostatektomi formülü ile sıhhatine tekrar kavuştu. Tüm tedavi sürecinden şad kaldığını söz eden hasta, operasyonu gerçekleştiren takıma teşekkür etti.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Dursun Baba, laparoskopik radikal prostatektomi hakkında bilgi verdi. Prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen kanser tiplerinden biri olduğuna dikkat çeken Dursun Baba, bilhassa 50 yaş üstü bireylerde sık rastlandığını tabir etti. Ekseriyetle yavaş seyirli olmakla birlikte kimi alt tiplerinin agresif biçimde ilerleyebildiğine işaret eden Baba, "Erken yani yayılım yapmadığı evrede tespit edilen olgularda tedavi başarısı hayli yüksektir. Tedavi seçenekleri ortasında faal izlem, radyoterapi (ışın tedavisi) ve cerrahi (radikal prostatektomi) yer alır. Uygun tedavi; hastanın yaşı, sıhhat durumu, tümörün evresine nazaran belirlenir" halinde konuştu.
Daha az ağrı, daha süratli iyileşme
Laparoskopik radikal prostatektomi sürecinin prostat kanserinin cerrahi tedavisinde kullanılan kapalı (minimal invaziv) bir sistem olduğunu lisana getiren Dr. Baba, "Karın bölgesine açılan 5 adet delik aracılığıyla kamera ve özel cerrahi aletler kullanılarak prostat bezi büsbütün çıkarılır. Gerek görüldüğünde etraf lenf nodları da operasyon sırasında alınabilir. Açık cerrahiye kıyasla daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha kısa hastanede kalış mühleti ve daha süratli güzelleşme süreci üzere kıymetli avantajlar sunar" dedi.
Bu cerrahi sisteminin ekseriyetle lokalize (organla sınırlı) yani yayılmamış prostat kanseri tanısı almış ve genel sıhhat durumu cerrahiye uygun olan hastalarda tercih edildiğini bildiren Öğretim Üyesi, "Özellikle ömür beklentisi 10 yılın üzerinde olan, faal hayat usulünü sürdüren bireylerde tesirlidir. Tedavi kararı; PSA seviyesi, prostat kanseri çeşidi, tümör evresi ve hastanın ferdi özellikleri dikkate alınarak multidisipliner gruplarca verilir" biçiminde konuştu.
"Cerrahi başarısı robot yardımlı laparoskopik cerrahi ile benzer"
Robot yardımlı laparoskopik cerrahi, son yıllarda prostat kanseri tedavisinde öne çıkan ileri bir teknik olduğunu lisana getiren Dr. Baba, "Bu yöntem cerraha üç boyutlu görüş ve daha hassas hareket imkânı sağlayarak cerrahilerde kimi avantajlar sunabilir. Lakin robotik sistemlerin konseyimi ve sürdürülebilirliği hayli maliyetlidir. Hastalara da önemli maliyetlere neden olmakla birlikte cerrahi başarısı laparoskopik prostatektomiye benzeridir. Kliniğimizde bu teknoloji şimdi bulunmamakla birlikte, klasik laparoskopik metotla misal onkolojik sonuçlar elde edilmekte, hastalarımıza inançlı ve faal bir tedavi sunulmaktadır" biçiminde konuştu.
Tüm cerrahi süreçler üzere laparoskopik radikal prostatektominin de kimi riskleri olduğunu söz eden Öğretim üyesi, "Kısa periyotta enfeksiyon, kanama ve idrar kaçağı üzere komplikasyonlar gelişebilir. Uzun periyotta ise idrar tutamama (inkontinans) ve cinsel fonksiyon kaybı üzere istenmeyen tesirler görülebilir. Lakin bu yan tesirler, cerrahinin tecrübeli gruplarca uygulanması ve gelişmiş tekniklerin kullanılmasıyla minimuma indirilebilir. Ehemmiyetle belirtilmelidir ki, bu cins tesirler, hastanın hayatını tehdit eden bir hastalıktan, prostat kanserinden, büsbütün kurtulması karşılığında, birçok hasta tarafından kabul edilebilir seviyede görülmektedir. Karar süreci, hasta ile şeffaf bir irtibat içinde yürütülmektedir" dedi.
"Toparlanma süreci, açık cerrahiye nazaran daha konforludur"
Ameliyat sonrası hastaların çoklukla 4-5 gün içerisinde taburcu edildiğini belirten Baba, "Günlük yaşama dönüş ortalama 2 ila 4 hafta içinde sağlanır. Genel olarak laparoskopik cerrahi sonrası toparlanma süreci, açık cerrahiye nazaran daha konforludur" sözlerini kullandı.
Lokalize prostat kanseri tedavisinde cerrahinin yanı sıra faal izlem, radyoterapi (ışın tedavisi) seçenekleri de mevcut olduğunu bildiren Baba, "Her ne kadar iki tedavinin muvaffakiyet bahtı benzeri olsa da uygun hastalarda ameliyat daha öncelikli sunulmaktadır. Her tedavi formülü, hasta özelinde avantaj ve sonluluklar içerir. Bu nedenle en gerçek yaklaşım, multidisipliner kurullarda hastanın kişisel özelliklerine nazaran karar verilmesidir" tabirlerine yer verdi.
Laparoskopik radikal prostatektominin, prostat kanseri tedavisinde aktifliği kanıtlanmış, inançlı ve hasta konforunu ön planda tutan çağdaş bir cerrahi sistemi olduğunun altını çizen Dr. Dursun Baba, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinin; bu alanda yalnızca Düzce için değil, etraf vilayetler açısından da değerli bir tedavi merkezi olarak hizmet vermeye devam ettiğini vurguladı.
"Bölgesel bir referans noktası haline gelmiştir"
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi üroloji kliniğinde laparoskopik radikal prostatektomi cerrahisinin yaklaşık 5–6 yıldır etkin olarak muvaffakiyetle uygulandığını vurgulayan Dr. Baba, "Bu süreçte sadece Düzce vilayetinden değil, Bolu, Sakarya ve Zonguldak üzere etraf vilayetlerden de çok sayıda hasta, bu sistemle tedavi olmak üzere merkezimize başvurmuştur. Küçük bir vilayet olmamıza karşın kliniğimiz, bu alanda birçok büyük merkez seviyesinde cerrahi hizmet sunmakta; hasta memnuniyeti ve tedavi başarısı açısından bölgesel bir referans noktası haline gelmiştir" sözlerine yer verdi.
Üroloji Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Dursun Baba, üroloji kliniği olarak sırf prostat kanseri değil; mesane, böbrek ve testis tümörleri üzere öbür ürolojik kanserlerde, aktüel kılavuzlara uygun formda onkolojik cerrahi tedavileri, böbrek taşı tedavileri, açık üretoplasti üzere tüm ürolojik hadiseler çağdaş teknolojik imkanlarla başarılı bir formda gerçekleştirdiklerini ve üroloji kliniğinden bu nedenle hasta sevki yapılmadığını kelamlarına ekledi.