Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Devrekli umreciler kutsal topraklara uğurlandı

Zonguldak Yayın: 16.04.2024 08:12
İhlas Haber Ajansı
Devrekli umreciler kutsal topraklara uğurlandı

Devrek ilçesinde umreye gidecek olan vatandaşlar dualarla uğurlandılar.

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde kutsal topraklarda umre vazifesini gerçekleştirecek olan vatandaşlar düzenlenen program ile yolcu edildiler.

Merkez Hacı İbrahim Ağa Cami bahçesinde düzenlenen etkinlikte 20 kişinin yakınları bir araya gelerek yolcularını uğurlamanın buruk sevincini yaşadılar. Din görevlilerinin de hazır bulunduğu programda Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunurken, dualar, salavatlar ve getirilen tekbirlerle yolcular mübarek topraklara uğurlandılar.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KARABÜK ÜNİVERSİTESİNDEN HABERLER

Manşet Yayın: 09.05.2024 14:53
KARABÜK ÜNİVERSİTESİNDEN HABERLER

KBÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH KIRIŞIK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİNİ ZİYARET ETTİ

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik birimlere yaptığı ziyaretler çerçevesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeydi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik birimlere yaptığı ziyaretler çerçevesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini giderek Dekan Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu’na hayırlı olsun temennisinde bulundu. Ziyarete, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş eşlik etti.

Ziyaret sırasında Dekan Müezzinoğlu ve fakülte yöneticileriyle bir araya gelen Rektör Kırışık, fakültenin mevcut durumu, akademik faaliyetler ve gelecek hedeflerine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.

KBU REKTORU PROF. DR. FATIH KIRISIK IKTISADI VE IDARI BILIMLER FAKULTESINI ZIYARET ETTI jpg

 KBÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH KIRIŞIK ORMAN FAKÜLTESİNİ ZİYARET ETTİ

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik birimlere yaptığı ziyaretler çerçevesinde Orman Fakültesindeydi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik birimlere yaptığı ziyaretler çerçevesinde Orman Fakültesini giderek, Dekan Prof. Dr. Hüseyin Yörür’e hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Ziyarete, Genel Sekreter Lütfü Köm akademik ve idari personel eşlik etti.

Ziyaret sırasında Dekan Yörür ve fakülte yöneticileriyle bir araya gelen Rektör Kırışık, fakültenin mevcut durumu, akademik faaliyetler ve gelecek hedeflerine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.

KBU REKTORU PROF. DR. FATIH KIRISIK ORMAN FAKULTESINI ZIYARET ETTI jpg

 KBÜ’DE “PERSONEL MAAŞ HESAPLAMA VE SGK İŞLEMLERİ KURSU”

Karabük Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı tarafından hizmet içi eğitim kapsamında Sinop Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Karabük Üniversitesi personeline yönelik “Personel Maaş Hesaplama ve SGK İşlemleri Kursu” verildi.

Personelin mali haklarını daha iyi anlamalarına ve bu konudaki sorularını çözmelerine yardımcı olmak ile amacıyla düzenlenen eğitimde Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sekreteri Hasip Ağırçelik tarafından, personelin maaş ve tahakkuk süreçleri hakkında detaylı bilgiler, özlük hakları ve maaş tahsilatı konularında önemli bilgiler paylaşıldı.

Eğitime katılan 80 kişi, maaşlarının nasıl hesaplandığı, tahakkuk süreçlerinin nasıl işlediği ve özlük haklarının neler olduğu gibi konularda detaylı bilgi edinme fırsatı buldu.

Düzenlenen eğitimin ardından Rektör Kırışık, katılımcılara sertifikalarını verdi.

KBUDE PERSONEL MAAS HESAPLAMA VE SGK ISLEMLERI KURSU jpg

KBÜ’DE BİYOMİMETİK AKILLI YILANIMSI ROBOT GELİŞTİRİLDİ

Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Murat Gökmen, gerçek bir yılanı model alarak 3 boyutlu yazıcıyla zorlu çevre koşullarında hareket kabiliyetine sahip keşif, gözlem, araştırma, tıp ve askeri amaçlı kullanılabilecek “Biyomimetik Akıllı Yılanımsı Robot” olan “BİYROT 01” i üretti.

Ankara Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Cevat Özarpa danışmalığında, Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Murat Gökmen, KBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen, “Biyomimetik Tasarım ile Akıllı Yılanımsı Robot Tasarımı ve Uygulaması” projesi kapsamında Yılanımsı Robot BİYROT 01’i geliştirdi.

KBUDE BIYOMIMETIK AKILLI YILANIMSI ROBOT GELISTIRILDI jpg

Yılan model alınarak yapılan ve yüksek hareket kabiliyetine sahip olan Yılanımsı Robot BİYROT 01, üzerinde bulunan sensörler sayesinde gerçek bir yılan gibi engellere takılmadan hareket edebilme özelliği sayesinde araştırma, gözlem, inceleme, keşif, tıp ve askeri amaçlı olarak kullanılabilecek. Bu alanda Türkiye’de yapılan ikinci çalışma olan robot, biyolojik yılanın yaptığı hareketlerin tamamını yapabilmekle birlikte yılan tarafından yapılamayan iki hareketi de gerçekleştirebiliyor.

Gökmen, arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere bir robot geliştirme projesini başlattıklarını açıklayarak, “Bu projeye başlama nedenlerimizin bir tanesi 6 Şubat’ta yaşadığımız hazin vakaydı. Orada şunu gördük, arama kurtarma faaliyetlerinin yetersiz olduğunu ve biz bu yetersizlikten dolayı ne gibi bir çözüm üretebileceğimizi, mühendislik anlamında neler yapabileceğimizi düşündük ve akabinde arama kurtarma faaliyetlerinde daha etkin bir şekilde ve daha hızlı bir şekilde görev ifa edecek bir robot düşündük. Bundan dolayı böyle bir çalışma yaptık” dedi.

BİYROT 01 adını verdikleri proje kapsamında “Biyomimetrik Akıllı Robot” geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Gökmen, “Ülkemizde hemen hemen yok denilebileceği kadar az. Şu an ülkemizde bu konu hakkında yapılmış bir çalışma var. Fakat bizim çalışmamız, yapılan çalışmaya nazaran farklılık göstermektedir. Bizim çalışmamızın özellikle robotumuzun hareket kabiliyetinin ve kullanım kolaylığının aynı zamanda hareket çeşitlerinin olmasından dolayı bu alanda ilk diyebileceğimiz bir çalışma oldu. Fakat dünyada da keza bunun örnekleri olmakta” diye konuştu.

BİYROT 01’in farklı çalışma alanlarında da kullanabileceğini ifade eden Gökmen, “Arama kurtarma faaliyetleri için geliştirdiğimiz BİYROT robotumuzun tasarım esnekliğinden dolayı biz farklı çalışma alanlarında da farklı çalışma görevlerine de kullanabilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse boru içi denetimlerde, insanların giremediği dar ve kısıtlı olan bölgelerde çok rahat bir şekilde kullanabiliriz. Askeri alanda özellikle savunma sanayinde kullanabiliriz ki zaten ileriye dönük çalışmalarımızın başında savunma sanayinde iş yapacak ya da savunma sanayinde görev yapacak bir robot da yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Gökmen, robotun sadece arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılmadığını dile getirerek, “Aynı şekilde depremzedelere faydalı yük taşıyarak, özellikle ihtiyacı nazarına olan, iletişimi sağlayacak olan herhangi bir telsiz, iletişimi sağlayacak olan bir telefon yahut ihtiyacı olan ilaçları da modüler yapısıyla modüllerine eklediğimiz vakit depremzedeleri de ulaştırmayı düşünüyoruz. Sadece deprem değil, doğal afetlerin hemen hemen hepsinde kullanılabilecek. Toprak kayması, göçük ya da heyelan gibi olanlarda ya da bina çökmesi gibi durumlarda kullanmayı düşünüyoruz” dedi.

Geliştirdikleri BİYROT 01’in toplamda 11 parçadan oluştuğunu, 9 farklı eklemi bünyesinde barındırdığını ifade eden Gökmen, “Bu 9 eklemin kontrolü için 9 adet servo motor kullanıldı. Robot, 5 eksen üzerinde hareket kabiliyetine sahiptir. Robot, eklemeli imalat yöntemlerinden biri olan 3D yazıcılarla %30 doluluk oranında üretilmiştir. Yapılan tasarım çalışmaları sonucunda enerji ve ağırlık tasarımında %50’ye yakın bir tasarruf sağlamış olduk” şeklinde konuştu.

Robotun iki farklı baş kısmına sahip olduğunu ifade eden Gökmen, ön kısımda kamera ve sensörlerin yer aldığını, arka kısımda ise güç sistemlerinin konulabileceğini dile getirdi. Gökmen, bu tasarımın, farklı görev sistemlerine uygun olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çevre koşullarına göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istediklerini belirten Gökmen, “Şu an robotumuz manuel olarak kontrol edilebilmekte ama bizim ileriye dönük çalışmalarımızda bizim esas itibarıyla yapmak istediğimiz otonom bir robot, kendi kendine karar verebilen, kendi karar mekanizmasını oluşturabilen ve görev icabında bulunduğu çevre koşullarına göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istiyoruz” diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN ALFRAGANUS ÜNİVERSİTESİNDEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİNE ZİYARET

Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Mahmudov Muhammadismoil, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı ziyaret etti.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Mahmudov Muhammadismoil, Safakhonov Berdiyor, Muhamedov Asror, Mirazimov Sarvar, Ismailov Azizbek, Suleymanov Nuriddin, Nigmatov Djurabek ve Yuldashev Yakub’u Rektörlük makamında ağırladı.

OZBEKISTAN ALFRAGANUS UNIVERSITESINDEN KARABUK UNIVERSITESINE ZIYARET jpg

Ziyarete, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Adnan Uçur eşlik etti.

Yapılan görüşmede KBÜ Rektörü Kırışık ile Alfraganus Üniversitesi Rektörü Muhammadismoil, akademik iş birliklerinin güçlendirilmesi ve yapılabilecek projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Görüşme karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.