Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mart, 2024 04:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 4dk
Yorum: 0

Devlet desteği orman köylülerinin yüzünü güldürüyor

Kastamonu’da orman üretimi ve hayvancılık yapan vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği teşvikler sayesinde hem üretimini arttırıyor hem de kalkınma fırsatı buluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında orman köylüsüne 3 milyar lira istihkak ödemesi yaparken, 9 milyon lirası hibe olmak üzere 45 milyon lira da kredi desteğinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu’da, özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara desteklerini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, 2023 yılı içerisinde 345 orman köylüsüne motorlu testere, tomruk çekme vinci, traktör, süt sığırcılığı ve süt koyunculuğu için 8 milyon lirası hibe olmak üzere 40 milyon lirası faizsiz kredi, 2 orman köyü kooperatifine de 1 milyon lirası hibe olmak üzere 5 milyon lira faizsiz kredi desteği sağladı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, sık sık ev yangınlarının yaşandığı kentte eskiyen elektrik tesisatlarının da yenilenmesi için vatandaşlara kredi desteğinde bulundu. Alınan destekler sayesinde orman köylüsü, kesim yaptıkları alanda hem üretimlerini hem de gelirlerini arttırdı. Ayrıca hayvancılık yapmak için imkanı olmayan aileler de faizsiz Orköy kredileri sayesinde aldıkları hayvanlarla hayvancılık yapmaya başladı. Bazı aileler de hayvancılık dışında teşvikle aldıkları büyükbaş hayvanların sütünü sağarak gelir elde etmeye başladı.
“45 milyon lira orman köylüsünü kredi ile destekledik”
Kastamonu’da orman köylüsüne 45 milyon lire kredi desteğinde bulunduklarını söyleyen Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, “Orman köylülerinin kalkındırılması noktasında 45 milyon lira orman köylüsünü kredi ile destekledik. Bu kredilerimiz faizsizdir, yüzde 20’si de hibe niteliğindedir. Son 5 yıldır orman köylümüzün üretim yapma kabiliyet ve kapasitesini arttırma doğrultusunda traktör, tambur, kesim motoru, iş güvenliği kıyafetleri gibi birçok desteklerde bulunduk. Orman köylümüzün sosyal ve ekonomik durumunu iyileştirme maksadıyla süt koyunculuğu ve süt inekçiliği gibi kredi desteğinde de bulunduk. Köylümüzün çok uzun yıllardır yenilemediği elektrik tesisatları sebebiyle birçok yangının çıktığını gördüğümüz için Kastamonu Valiliğimizle iş birliği dahilinde köy evlerinin elektrik tesisatlarının yenilenmesi projesi adı altında destekler verdik. Köylümüzün bu sayede elektrik tesisatlarını yeniledik” dedi.
“Ormancılık sektöründe 50 bin civarında insan orman ile irintili işlerde çalışıyor”
Kastamonu’da 50 bin civarında insanın orman ve ormanla ilgili işlerde çalıştığını söyleyen Sönmezoğlu, “Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde halkımıza 3 milyar lira civarında istihkak ödemesi yaptık. Ormanda 220 kilometre yol inşa ettik. Birçok kampüsümüzde eksik olan binalarımızı ve tesislerimizi yeniledik. Kastamonu’da köylümüzün takriben 30 bin kadar insanı orman ile irintili, ormancılık çalışmalarında görev alıyor. Orman ile irintili sanayi sektöründe de 20 bin civarında insanın çeşitli şekillerde istihdam edildiğini tespit ettik. Gerek ormanda yapılan direk çalışmalar gerekse ormancılık ile irintili sanayi ve direk hizmet sektöründe çalışanları dikkate aldığımızda Kastamonu’da 50 bin civarında insanın direkt orman ile irintili işlerde çalışıyor” diye konuştu.
Bu yılki kredi desteğini 80 milyon lira olarak belirlediklerini belirten Sönmezoğlu, “2023 yılında Kastamonulu olan Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın destekleriyle 45 milyon Orköy kredisi verdik. 2024 yılında da 80 milyon olarak yıllık programımız ve ödeneğimiz belirlendi. Bu programı ve ödeneği en hızlı şekilde bitirerek daha ilave kaynak tedarik etme konusunda çalışacağız” şeklinde konuştu.
“Tamburu daha önceden alsaymışız çok daha iyi olacakmış”
Karakaya köyü Kooperatif Başkanı Muharrem Külte ise, “Sırtımızda motorlar ile ormanda üretim yapmaktaydık. Yıllar sonra bizler huzura kavuştuk. Orman işçileri olarak aletlerimiz değişti, Orköt kredisiyle tambur aldık. İşlerimiz kolaylaştı, üretimimiz de fazlalaştı. Zor olan alanlarda tambur ile çalışıyoruz. Daha önce alsaydık, çok daha iyi olacakmış. Şimdi bizler hayatımızdan memnunuz. Her yıl 2 bin metre üretim, şimdi teknolojiyi de kullanarak 10 bin metreye kadar üretim yapabiliyoruz. Bizlere destek verilmesini istiyoruz. Orman köylüsüne traktör, tambur, kesim motoru gibi destekleri bekliyoruz” dedi.
“80 bin lira kredi kullandık ve tambur aldık”
Araç ilçesine bağlı Çubukludere köyünde orman kesimi yapan Emre Kapucu da, “2023 yılında Orköy destekleri tamburlarımızı devletimizin sayesinde aldık. Bu makineler olmadan zor çalışıyorduk şimdi iş gücümüz kolaylaştı. Daha önceleri yılda 500 metreküp civarında tomruk envari yapabilirken, şimdi ise 5-6 bin metreküp yapabiliyoruz bu ekipmanların ve makinelerin sayesinde. Biz, geçen yıl 80 bin lira kredi kullandık ve tambur aldık. Bu yüzden Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza bizlere verdiği bu desteklerden ötürü çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“Ev hanımıydım, aldığım teşvik ile koyunculuk yapmaya başladım”
Araç’ın Akgeçit köyünde hayvancılık yapan Mukaddes Tokat ise, “Bizler teşvikten yararlandık, 30 koyun ve 1 koç aldık. Şu anda koyunlarımız doğuruyor. Bazıları ikiz oldu. Bu işi severek yapıyorum, hepsinin isimleri bile var. Ben, daha önce ev hanımıydım, bir işle uğraşmıyordum. Birkaç tane koyun almıştık. Geçen yıl da bizlere teşvik çıkınca bundan yararlanmak istedik ve teşvikle koyunlar aldık. Eşim de yem fabrikasında çalışıyordu, emekli olunca biz de koyunculuk yapalım istedik. Daha önce hayvancılıkla ilgili ilgimiz, bilgimiz yoktu. 150 bin lira civarında bir hibe ile koyunları aldık, bu yıl da aldığımız koyunları ve kuzuları satacağız. Şu anda kazancı iyi gibi duruyor. Geri ödeyeceğimiz kredinin de taksitli ve faizsiz olması bizim işimize geldi. Bu koyunları sattığımız zaman fazlasıyla parasını çıkartacağız” şeklinde konuştu.
“İki ailemize ayrı ayrı 30 koyun ve 1 koç verdik”
Samatlar Orman İşletme Müdürlüğü Uçarsu Orman İşletme Şefi Orman Yüksek Mühendisi Gizem Özdikmenli Kokara da, “2023 yılında Akgeçit köyümüzde iki ailemizden başvuru olmuştu. Bu ailelere destek kredisini sağladık. Bu yıl da 4 ailemizin başvurusu var. İşallah, onların da taleplerini karşılayacağız. İki ailemize ayrı ayrı 30 koyun ve 1 koç olmak üzere 62 küçükbaş hayvan verdik. Bu yıl da aynı şekilde başvuruda bulunan ailelere destek vereceğiz. Bizler, bu yıl daha fazla teşvikler bekliyoruz. Daha fazla ödeneklerimiz var. Bu hibelerden yararlanmak isteyen herkesi işletme müdürlüklerimize davet ediyoruz” diye konuştu.
(Vİ-MK-

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
25
Kasım Salı
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 5
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
06:12
  Güneş
07:42
  Öğle
12:41
  İkindi
15:09
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
17:31
  Yatsı
18:56

Çok Okunanlar

blank
Eflani

Eflani’deki Tarihi Alan ve Lahit İddiaları Gündem Oldu

blank
Karabük

Akay: “Karabük’te Devlet Hastanesi Yok, Şehirde Sağlık Hizmeti Alınamıyor”

blank
Karabük

Akay, “Karabük’ün 10 Yıllık Eğitim Payı, Sarayın 1 Yıllık Giderine Eşit”

blank
Köşe Yazıları

İYİ PARTİDEKİ TOPARLANMA BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ ANLAŞILAN !

blank
Karabük

OFLAZ: “HEDEFİMİZ, MUTLU BİR KARDEMİR”

blank
Karabük

Jiletler Geri Dönüşüme, Mama Sokak Hayvanlarına

blank
Karabük

Köy muhtarı kazara meslektaşını vurdu

blank
Karabük

Karabük’te uyuşturucu operasyonlarında 5 kişi yakalandı

blank
Dünya

Bakan Kacır: “Yenice ıhlamur balı Avrupa Birliği’nde tescil edilen 43. coğrafi işaretli ürünümüz oldu”

blank
Karabük

Karabük’te Yol Çalışmalarında Son Aşamaya Gelindi

Video Haberler

blank

Acı biberi fazla kaçıran öğrenciler hastanelik oldu

blank

Samsun’da gıda güvenliği kırmızı çizgi: İşletmelere 20 milyon TL’yi aşan ceza

blank

Bolu’da sağlıklı ormanlar için ekipler sahaya indi

blank

Sinop’ta 2025 yılında 2 bin 400 litre sahte alkol ele geçirildi

blank

Gençlerde ani ölümler artıyor: “Nedeni ise virüsün damarlarda bıraktığı hasar”

blank

Doğudan batıya yeşil dönüşüm için güç birliği

blank

Karabük’te Asayiş Uygulamalarında 20 Kişi Yakalandı

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Kasım, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Acı biberi fazla kaçıran öğrenciler hastanelik oldu

Düzce (İHA) – Düzce’nin Musababa köyü ilkokulunda, okula acı biber getiren öğrenciler yemekte acı biberleri fazla kaçırınca kötüleşti. Öğrenciler hastaneye kaldırılırken, Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, öğrencilerin genel durumlarının düzgün olduğu bildirildi.
Olay, öğle saatlerinde Musbaba köyü ilkokulunda meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, okula öğle yemeği için acı biber getiren öğrenciler, olağandan daha acı olan biberleri yediler. Acı biberi çok kaçıran öğrenciler kötüleşerek, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayeti ile öğretmenlerine haber verdiler. Öğretmenler durumu 112 Acil Sıhhat Merkezi’ne bildirdiler. Olay yerine giden sıhhat grupları yaptıkları birinci müdahalenin akabinde öğrencileri Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırdılar.
Düzce Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; "İlimiz merkez okullarından birinde tahsil görmekte olan 6 öğrencimiz, 25 Kasım 2025 tarihinde hafif mide bulantısı şikayeti nedeniyle önlem gayeli olarak hastaneye sevk edilmiştir. Öğrencilerimizin genel sıhhat durumları düzgündür ve gerekli denetimler yapılmaktadır. Hususa ait süreç müdürlüğümüz tarafından yakından takip edilmektedir. Gelişmeler epeyce kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
25
Kasım Salı
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 5
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
06:12
  Güneş
07:42
  Öğle
12:41
  İkindi
15:09
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
17:31
  Yatsı
18:56

Çok Okunanlar

blank
Eflani

Eflani’deki Tarihi Alan ve Lahit İddiaları Gündem Oldu

blank
Karabük

Akay: “Karabük’te Devlet Hastanesi Yok, Şehirde Sağlık Hizmeti Alınamıyor”

blank
Karabük

Akay, “Karabük’ün 10 Yıllık Eğitim Payı, Sarayın 1 Yıllık Giderine Eşit”

blank
Köşe Yazıları

İYİ PARTİDEKİ TOPARLANMA BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ ANLAŞILAN !

blank
Karabük

OFLAZ: “HEDEFİMİZ, MUTLU BİR KARDEMİR”

blank
Karabük

Jiletler Geri Dönüşüme, Mama Sokak Hayvanlarına

blank
Karabük

Köy muhtarı kazara meslektaşını vurdu

blank
Karabük

Karabük’te uyuşturucu operasyonlarında 5 kişi yakalandı

blank
Dünya

Bakan Kacır: “Yenice ıhlamur balı Avrupa Birliği’nde tescil edilen 43. coğrafi işaretli ürünümüz oldu”

blank
Karabük

Karabük’te Yol Çalışmalarında Son Aşamaya Gelindi

Video Haberler

blank

Acı biberi fazla kaçıran öğrenciler hastanelik oldu

blank

Samsun’da gıda güvenliği kırmızı çizgi: İşletmelere 20 milyon TL’yi aşan ceza

blank

Bolu’da sağlıklı ormanlar için ekipler sahaya indi

blank

Sinop’ta 2025 yılında 2 bin 400 litre sahte alkol ele geçirildi

blank

Gençlerde ani ölümler artıyor: “Nedeni ise virüsün damarlarda bıraktığı hasar”

blank

Doğudan batıya yeşil dönüşüm için güç birliği

blank

Karabük’te Asayiş Uygulamalarında 20 Kişi Yakalandı