Deve güreşi kültürü yaşatılıyor - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
11 Aralık, 2023 10:58 tarihinde yayınlandı
0
0

Deve güreşi kültürü yaşatılıyor

Manisa’nın Alaşehir Belediyesi tarafından Yörük kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen 4. Alaşehir Yörük Türkmen Şenliğinde Manisa’dan ve çevre illerden gelen 120 deve kıyasıya mücadele etti.
Manisa’nın Alaşehir Belediyesi Yörük kültüründe önemli bir yer tutan deve güreşlerinin yaşatılması için bu yıl 4. Yörük Türkmen Şenliği düzenledi. Cumhuriyet Parkı Arenası sahasında düzenlenen şenliğe Alaşehir’in dışında çevre il ve ilçelerden gelen davetliler mangallarıyla ızgara, semaverleriyle çay yaparak gönüllerince eğlenirlerken, deve sucuğu, esnaflar kurdukları stantlarda satış yaptılar. Festivalde Manisa ve çevre illerden gelen 120 deve kıyasıya mücadele etti.
Güreş alanında misafirleri karşılayan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ile Karşıyala Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Yörük kültürüne destek veren Denizlili Hanımağa mahlaslı Zekiye Demirtaş vatandaşları karşılayarak zeybek oyunu oynadılar.
Güreş ağalığını Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’nun yaptığı etkinlikte dereceye giren deve sahiplerine kupaları verildi.

“Bu kültürü yaşatmak istiyoruz”
Festivalde konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Yörük kültürünü yaşatmak istediklerini belirterek, “Yörük Türkmen deyince akla Alaşehir’in köyleri gelir, Ege gelir, Osmanlı’nın kurucuları gelir, Horasan‘dan yürüye yürüye gelen atalarımız gelir. Benim de bir yanım yürük ve Yörüklüğümle hep gurur duydum. Çünkü en büyük Türk, en büyük Türk Yörük, Sarı saçlı mavi gözlü Mustafa Kemal Atatürk. Milletleri millet yapan gelenekleridir, görenekleridir. İşte bugün burada yaptığımız Yörük Türkmen Şenliği de bizim geçmişten gelen geleneğimiz, kültürümüzdür. Biz de bu kültürü yaşatmak için buradayız. Bu şenlikleri düzenliyoruz. Gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Tabi ki doğaya, insana, hayvana ve çevreye saygılı bir yaklaşımı hep beraber ön planda tutuyoruz. Buradaki develerimizin ağızlarında ağız bağlıkları var ve birbirlerine zarar vermiyorlar. İp bağlayıcılar ayırıcılar var. Onlara zarar vermesini engelliyorlar. Onun için dördüncüsünü yapıyoruz. Bundan önce yaptığımız üç tanesinde de develerimiz hiç zarar görmediler. Bugün de görmediler. Ve hiçbir zaman görmeyecekler” dedi.
Güreş ağalığını kimseye kaptırmadığını belirten Başkan Öküzcüoğlu, “Bu yıl 4.sünü düzenlediğimiz geleneksel Yörük Türkmen şenliğinde, bu sene ağalığı kimseye kaptırmadım ve ağalık ve belediye başkanlığı için iki tane güreş düzenlendi. Gayet başarılı güreşler çıkardılar. Kültür şenliğine katkı sağlayan başta komite üyelerimiz Kenan Öztürk ve Burak Gelin, Mehmet Yeşilyurt olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Güreşleri izlemeye gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum güzel bir şenlik oldu bu yörük Türkmen şenliğe geleneksel hale getirdik en büyük Yörük Mustafa Kemal Atatürk” dedi.
Güreşte dereceye girenlere kupaları Başkan Öküzcüoğlu tarafından verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
recep ucar pazartesi gunu iyi bir sonuc almazsak bugunku mutlulugun bir anlami olmayacak vmCyHSf7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Recep Uçar: “Pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bugünkü mutluluğun bir anlamı olmayacak”

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, Samsunspor maçının ardından, “Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak” dedi.

Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig’in 27. hafta erteleme maçında sahasında Samsunspor’u 4-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, mağlup oldukları maçların telafisi için sahaya çıktıklarını belirterek, “Ben geldikten sonra birçok maç oynadık. Emeğimizin karşılığını alamadığımız maçlarımız oldu ama bugün belki emeğimizin karşılığını aldığımız bir maç oynadığımızı söyleyebilirim. Samsunspor özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla, oluşturduğu kadroyla geçen sene özellikle inanılmaz başarılar elde ettiler. Bu sene de ülkemizi Konferans Ligi’nde harika bir şekilde temsil ettiler, grubundan çıktılar. Orada 10 maçın 6’sını kazanarak ülkemize ciddi manada puan kazandıran bir ekip. Bu vesileyle onları da bu katkılarından dolayı tebrik ediyorum. İyi oyunculardan oluşan bir ekip. Hem oyuncu gücü hem oyun gücü olan bir ekip. Aslında birbirine yakın iki takımın oyun mantalitesi olan bir takım mücadelesiydi. Onlar da ön alan baskılı oynayan, birebir eşleşmeleri kullanan takımdı. Ama maça baktığımızda son 2 maç belki en azından beraberlik alabileceğimiz maçlardı ama mağlup olmamız bizi biraz olumsuz etkilemişti. Burada telafi etmek istiyorduk. O coşkuyla başladık. 30 dakikalık bölümde çok fazla belki üretemedik ama oyunu ön alanda oynayan, daha çok topa sahip olan, kalesine galiba ilk yarı şut yemedik. Yani çok top getirmeyen ekiptik. Nitekim bu emeklerimizin karşılığını 35 dakikalarda ön alan baskısıyla kazandığımız top sonrası bulduğumuz golle aldık. Sonrasında ikinci ve üçüncü golü bulmamız bizi o anlamda hem rahatlattı hem de içeriye daha iyi bir moralle girmemize vesile oldu. Hedefimiz ikinci yarıyı da kesinlikle ve kesinlikle oyun mantalite değiştirmeden oynamaktı. Yani kalemizden mümkün olduğunca uzakta savunmak istiyorduk ve nitekim ne kadar 3-4 dakika arka arkaya korner kullandılar, onları savunmakta zorlandık ama sonrasında belki ilk atağımızda Agusto ile bulduğumuz 4. golle beraber oyun bizim adımıza daha rahatladı” ifadelerini kullandı.

Pazartesi oynayacakları Gaziantep FK maçının hazırlıklarına hız kesmeden devam edeceklerine değinen Uçar “Bizim için evimizde kazanılan güzel bir galibiyet. Bu sene evimizde ben geldikten sonra sadece Galatasaray’a kaybetmiştik. O anlamda da bizim için değerli. Çok maç oynadık. 14 maçın 6’sını evimizde oynadık. O anlamda zor bir seriden geçiyoruz. Bugün aldığımız galibiyetin mutluluğunu elbette yaşayacağız ama yarın antrenman var. Kesinlikle ve kesinlikle bunun rehavetine kapılmayacağız. Önümüzde 6 maç var. Öncelikle hedefimiz pazartesi günkü Gaziantep maçımız. Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak. O yüzden yarından itibaren, pazartesi günü Gaziantep maçına aynı şekilde hazırlanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin