Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi ( SAKEM ) ile Halk Eğitim Merkezi ortaklığıyla açılan kurslarda gerçekleştirilen çalışmalardan oluşan eserlerin beğeniye sunulduğu sergilerin açılışları Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi ve Çarşı SAKEM Şubelerinde yapıldı.
Açılışa; Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sezai Öztaş, Belediye Başkan Yardımcıları Kamil Temel ve Hüseyin Bilicioğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde gerçekleştirilen Deri ve Keçe ( Derin Dokunuşlar ) ile Sanatsal Mozaik (Işıltılı Düşler ) sergilerinin açılışları öncesi bir konuşma yapan Başkan Aksoy; “ Bu gün İnşallah SAKEM’de gerçekleştirilen kurslardan ikisinin daha sergilerinin açılışlarını gerçekleştireceğiz. Bir Osmanlı kenti olan Safranbolu’da eski zanaatların hemen hemen her birini icra etmek istiyoruz. Belki Sanatsal Mozaik zanaatının belki Safranbolu ile çok fazla ilgisi olmayabilir. Ancak Safranbolu bir Osmanlı kentidir. Bu nedenle Osmanlı zanaatlarının her birinin icra edilmesini arzu ediyoruz. Bunun içinde çok uzun bir modül, 432 saat yani nerdeyse 1 yıl süren bir kurs döneminin ardından kursiyerlerimizin ve öğretmenlerimizin eserlerini bu gün sergileyeceğiz. Sergimizin bir başka özelliği de klasik sanatın dışına çıkarak birazda modernlik katarak beğeniye çıkıyor. Bu eserler tamamen kursiyerlerimizin kendi tasarımları ve SAKEM fırınlarında üretildi. Bu münasebet ile Milli Eğitim ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlerimize de teşekkür ediyorum. Sergimiz hayırlı uğurlu olsun “ dedi.
Konuşmanın ardından kurdele kesimi yapıldı. Diğer bir sergi ise Çarşı SAKME şubesinde yapıldı. Burada da kısa bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “ İnşallah burada da kaybolmuş değerlerin bir tanesini daha canlandırma, hayatiyet kazandırma aşamasında gerçekleşen Deri ve Keçe sergisinin açılışında bulunmaktayız. Safranbolu deyince geçmişte var olan en önemli sanat, zanaat dallarından birisi de dericilik idi. Deriden ayakkabı, yemeni üretme, mes üretme gibi majör sektörün yok oluşunu bütün Safranbolu gün gibi hatırlıyor” dedi.
1994 yılında kapatılan, Safranbolu’daki tabakhane atölyesinin artık bu sektörü bıraktığını vurgulayan Başkan Aksoy; SAKEM’de bu mesleğe yeniden hayat kazandırabilmek için farklı bir deneme yaptıklarını, 140 saatlik bir kurs sonunda ortaya çıkan eserlerin sergileneceğini, Safranbolu’nun hediyelik sektörünün yerel olması hususunda amacına ulaşan bir kurs olduğunu söyledi.
Aksoy konuşmasının sonunda burada sergilene eserlerin geçtiğimiz günlerde açılışları gerçekleştirilen, Safranbolu Belediyesi Tasarım ve İktisadi İşletme Mağazalarında satışa sunulacağını bunun hem Safranbolu hem de kursiyerler için güzel bir gelir kaynağı olacağı kanaatinde olduğunu belitti.
Yoğun katılımın olduğu İkinci açılışın ardından sergi gezilirken, vatandaşlar tarafından üretilen eserlerin hızlı bir şekilde tüketilmesi gözlerden kaçmadı. Başkan Aksoy sergileri gezdikten sonra SAKME anı defterini imzaladı.
Sergiler 3 gün süresince ziyaret edilebilecek.