Dereye düşen domuza bağırarak karaya çıkarmaya çalıştılar
Rize’de Fırtına Deresi’ne düşen domuz akıntıda uğraş verdi, vatandaşlar bağırarak domuzu kurtarmaya çalıştı.
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yetişkin domuz dere kıyısında gezerken vatandaşlar tarafından fark edildi. Cep telefonlarıyla vatandaşların kaydetmeye çalıştığı domuz, kayanın üzerinden ayağı kayarak Fırtına Deresi’ne düştü. Bahar mevsiminin gelmesiyle Kaçkar Dağları’nda eriyen karlar nedeniyle debisi yüksek dereden çıkmaya çalışan domuz bir mühlet akıntıyla uğraş etti. Kayanın üzerine çıkma eforları sonuç vermeyen domuz yine dereye düşerek biraz daha sürüklendi. O esnada vatandaşlar ise bağırarak domuza yol göstermeye çalıştı. Derenin kenarında akıntısız bir yere sığınabilen domuz sonrasında kıyıya çıkarak gözlerden kayboldu.
O anlar ise anbean cep telefonu kamerasına yansıdı.
Nöroloji uzmanı uyardı: “Huzursuz bacağın nedeni beyindeki dopamin dengesizliği”
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini denetim edecek iletilerin gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Ama her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Liv Hospital Samsun Nöroloji Uzm. Dr. Hikmet Dolu, huzursuz bacak sendromu hakkında açıklamalarda bulundu. Ekseriyetle geceleri bacaklarda ortaya çıkan, tam tanım edilemeyen ve uykuya dalmaya mani olan, farklı bir duyu hissinin huzursuz bacak sendromu olarak tanımlandığını vurgulayan Uzm. Dr. Dolu, "Bacakları hareket ettirmek için karşı konulamaz bir dürtüye neden olan yaygın bir hudut sistemi rahatsızlığıdır. Bu farklı his, çoklukla bacakların derinlerinde hissedilen yanma, ağrı, kramp, diken batması, karıncalanma ve zahmet hissi üzere tanımlanan rahatsız edici bir histir. Huzursuz bacak sendromu hayatı tehdit edici bir hastalık değildir ama hastaların uyku sorununa yol açarak hayat konforunu düşürür. Daha ileri hadiselerde ruhsal semptomlara ve işgücü kaybına neden olabilir" diye konuştu.
"Genetik olabilir"
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini denetim edecek bildirilerin gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Ancak her yaşta başlayabilir. Yaşlanmayla birlikte kötüleşme eğilimindedir. Hastalığın en bariz belirtileri ortasında ayak yahut bacaklarda ağrı, kramp, karıncalanma ve uyuşma, yanma ve ürperme-irkilme hissi, bacakları hareket ettirme gereksinimi hissetme sayılabilir. Huzursuz bacak sendromu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, hudut sistemini etkileyen durumlarda uzmanlaşmış bir nöroloğa görünebilirsiniz" formunda konuştu.
"Gebelik periyodunda benzeri semptomlar görülebilir"
Huzursuz bacak sendromuna emsal birtakım klinik tablolar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Dolu, "Bazı farklı hastalıklar HBS’na misal yakınmalara neden olur, bu durum ayırıcı teşhis açısından değerlidir. Bilhassa gebeliğin son trimestrinde anne adaylarında emsal semptomlar başlayabilir. Bu belirtiler gebelik sona erdiğinde bizatihi geçerler. Anemi ve eksikliğinin eşlik ettiği böbrek yetmezliği, el ve ayak sonların hasar görmesine neden olan periferik nöropati, alkol kullanan şahıslar ve diyabet hastalarında nöropatiye bağlı misal yakınmalar görülebilir. Demir eksikliği, omurilik lezyonu ya da lomer diskopatiler, serotonin ölçüsünü yükselten sertalin, fluoksetin üzere antidepresan ilaçların ve haloperidol üzere antipsikotik ilaçların tertipli kullanımı ve antihistaminikler de huzursuz bacak sendromuna emsal yakınmalara yol açabilir" tabirlerini kullandı.
"Alınabilecek önlemler"
Huzursuz bacak sendromundan korunmak için alınması gereken tedbirlere değinen Uzm. Dr. Dolu, şu önerilerde bulundu: "Koyu yeşil yapraklı sebzelere yük vererek çeşitli taze meyve ve zerzevatları beslenmenize ekleyin. Yağsız et üzere demir açısından varlıklı çeşitli yiyecekler yiyin. Diyetinize tohumları, ağaç yemişlerini (badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, çam fıstığı ve kestane gibi) ve baklagilleri ekleyin. Kilo almanıza neden olabilecek işlenmiş besinlerden, şekerden ve kızarmış yiyeceklerden kaçının. Ayrıyeten aşağıdaki teklifleri de alışkanlık haline getirmek semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Sistemli bir uyku saati belirleyin, yatmadan evvel ılık banyo alın, idmanı alışkanlık haline getirin, uzun mühlet oturur konumda durmamaya ihtimam göstererek bacaklarınıza masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Alkol, nikotin ve kafein kullanımından kaçının yahut bunları azaltın" açıklamasında bulundu.
"Kadınlarda risk daha fazla"
Huzursuz bacak sendromunun herkesin hayatının bir devrinde yaşayabileceği yaygın bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Dolu, "Ancak kadınların huzursuz bacak sendromuna yakalanma mümkünlüğü erkeklere nazaran iki kat daha fazladır. Orta yaşlarda daha sık görülür lakin belirtiler çocukluk çağı da dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde birçok ilaç kullanılmakla birlikte birinci olarak ayırıcı teşhisin yapılması ve metabolik bozuklukların saptanması ve tedavisi gerekmektedir. Huzursuz bacak sendromuna emsal bir tablonun ortaya çıkmasına sebep olan rastgele bir hastalığın olup olmadığını araştırmak değerlidir. Örneğin, diyabet, artrit ve demir eksikliği üzere hastalıklar bunlar ortasındadır. Huzursuz bacak sendromunun orta ve şiddetli seviyede seyrettiği hastalarda ilaç tedavisi başlanır. Yakından takip edilen bu hastalarda doz ayarlaması yapılarak hastalığın aktivitesi baskılanır. İlaç tedavisiyle hastaların birçoklarında epeyce yüz güldürücü sonuçlara ulaşılması mümkündür."