karabuk
İmsak 06:04
Güneş 07:29
Öğle 13:08
İkindi 16:07
Akşam 18:37
Yatsı 19:57
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ekim, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Denizlerin sessiz katili: Hayalet ağlar

Karadeniz’de her yıl bin kilometrenin üzerinde balıkçı ağı denizin karanlık sularında kayboluyor. Avcılık sırasında kopan, terk edilen ya da unutulan bu ağlar, "hayalet ağ" ismiyle deniz ekosisteminin en tehlikeli tehditlerinden birine dönüşüyor. Plastik yüklü atıkların yüzde 10 ila 20’sini oluşturan hayalet ağlar, yıllarca denizlerde avlanmayı sürdürerek balıklardan deniz memelilerine, kuşlardan mercanlara kadar birçok canlıyı tuzağa düşürüyor ve kimyasal kirliliğe yol açıyor.
Karadeniz’de deniz ekosistemini tehdit eden en değerli ögelerden biri olan "hayalet ağlar" her yıl binlerce deniz canlısının vefatına yol açıyor. Avcılık faaliyetleri sırasında koparak ya da terk edilerek deniz tabanına çöken bu ağlar, yıllarca faal formda avlanmayı sürdürüyor. Geniş alanlara yayılan ve ince gözenekli yapılarıyla kilometrelerce uzanabilen bu ağlar, deniz tabanına çökerek kimyasal kirliliğe neden olurken, su yüzeyinde dolaştıkça balık, kabuklu, deniz memelisi ve kuşlar başta olmak üzere birçok canlıyı tuzağa düşürüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, deniz altındaki hayalet ağların tespiti, haritalandırılması ve temizlenmesine yönelik kapsamlı bir proje yürütülüyor. Sualtı droneleri ve dalgıç gruplarıyla gerçekleştirilen operasyonlarda, şu ana kadar 10 binin üzerinde gereç tespit edildi. Yaklaşık 2 ton atık denizden çıkarılırken, yapılan çalışmalara nazaran her yıl bin kilometrenin üzerinde ağın Karadeniz’in derin sularına bırakıldığı tespit edildi.

Prof. Dr. Erüz: "Hayalet ağlar denizde bulunan plastik yüklü çöplerin yaklaşık yüzde 10 ila 20’sini oluşturuyor"
Karadeniz’de yapılan hayalet ağ çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, bilimsel çalışmalarda hayalet ağların yaklaşık 4 ile 20 yıl ortasında faal olarak denizde avlamaya devam ettiğini belirterek, "Denizlerde balık avlamak gayesiyle kullanılmış olan lakin avlama maksadı dışına çıkarak bir halde terk edilmiş, kaybedilmiş ya da bu biçimde koparak kaybolmuş olan ağ ve öteki balık balıkçılık ekipmanlarını hayalet ağ olarak isimlendiriyoruz. Hayalet ağlar denizde bulunan plastik yüklü çöplerin yaklaşık yüzde 10 ila 20’sini oluşturuyor. Yılda 8 milyon ton üzere plastik kökenli atığın denize girdiğini düşünürsek bunun yüzde 10’u 800 bin ton, yüzde 20’si 1 milyon 600 bin ton üzere çok büyük bir ölçüsü oluşturuyor. Bu ağlar öbür plastik ve materyaller üzere bir kütle biçiminde değil alana yayılmış geniş alanları kaplayan ince gözenekli olan bir yapı olduğu için kilometrelerce boya ulaşabilen genişlikte denizde hür halde bir hayalet halinde gezerek avlamaya devam eden materyallerdir. Ya da denizin tabanına çökerek kurşun ve gibisi gereç olarak kimyasal kirliliğe sebep olmaktadır. En kıymetlisi de hayalet ağlarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda yaklaşık 4 ile 20 yıl ortasında etkin olarak denizde avlamaya devam ettiği tespit edildi. Hayalet ağların yaptığı avlar hiçbir biçimde iktisada dönüşmüyor. Ekolojiye ve biyoçeşitliliğe ziyan veriyor. Balıklar başında olmak üzere tüm kabuklulara, yumuşakçalara, denize bulunan balinalar, yunuslar, köpek balıkları üzere canlılara ve memelilere, deniz kuşlarına ve hatta kıyılara geldiğinde öbür hayvanlara da ziyan veren bir atık kümesidir. Denizde daima gezdiği için daima yer değiştiriyor. Farklı bölgelerde bilinmeyen alanlarda avlamaya öldürmeye devam eden bir sisteme hayalet ağ diyoruz. Yaptığı avcılığa da hayalet avcılık diyoruz. Sistem ve kural dışı bir avcılık gerçekleşiyor" dedi.

"Her yıl bin kilometrenin üzerinde ağ Karadeniz’de terk ediliyor"
Karadeniz’de 10 bin civarında malzeme tespiti yapıldığını ve 2 bin kilogramın üzerinde materyal çıkartıldığını kaydeden Erüz, "Denizaltı ve kıyılarda hayalet ağ gereçlerinin neler olduğunun tespiti yapıldı. Fazla bulundukları noktaların haritalandırmaları ile ilgili belgeleme yapıldı. Sonrasında bu alanlarda dalgıçlar aracılığıyla çalışmalar yapıldı. Projede sualtı dronları da kullanıldı. Şuana kadar 2 ton civarında atık çıkarttık. Ağları modül kesim çıkartıyorsunuz. Çok yaygın olduğu için tabandan ve kayalıklardan çıkartmak gerekiyor. Şuana kadar yaklaşık 10 bin civarında gereç tespiti yapıldı. 2 bin kilogramın üzerinde materyal çıkarıldı. Bir ağ 3-5 kilogram tartısında ancak uzunluğu 100 metre, derinliği 4-5 metreyi buluyor. 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Karadeniz’de her yıl bin kilometrenin üzerinde ağın kaybolduğunu söyleyebiliriz. Bu hayalet ağ durumuna düşüyor. Türkiye’de bu manada geri dönüşüm için çalışmalar var fakat kâfi değil. Amacımız bu çalışmaları kurumlar ortası işbirliği ile geliştirip mümkün olabildiğince hayalet ağın kaybolmasını engelleyecek tedbirler almaktır. Trabzon’da öncelikli alanlarımız Sürmene balıkçı civarındaki kısmen müdafaa altında olan kayalık bölge, Of açıklarındaki sualtı adaları, Akçaabat ile Yoroz ortasında bulunan kıyıdan beş mil açıktaki mezgit adaları üzere alanları su altı araçları ile temizlemeyi planlıyoruz. Her yıl bin kilometrenin üzerinde ağ Karadeniz’de terk ediliyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Boluspor – İstanbulspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig’in 27. haftasında oynanan Boluspor-İstanbulspor maçının ardından iki takımın teknik direktörleri açıklamalarda bulundu.
Trendyol 1. Lig’in 27. haftasında Boluspor sahasında mücadele ettiği İstanbulspor’a 1-0’lık skorla mağlup oldu. Maçın ardından iki takımın teknik direktörleri, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Play-off grubuna girmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Boluspor Teknik Direktörü Suat Kaya, "7 günde 3. maç. Biraz sakatlıklar, biraz da kart cezalıları, bu bizi yordu. Özellikle 75’ten sonra bu yorgunluk bayağı bindi. Maça iyi başladık fakat ilk gol pozisyonunu rakibe verdik. 45 dakika dengeli geçti. Sabırlı oynadık. İkinci yarıda çok istedik, pozisyonlar da bulduk. Doğan Can’ın sakatlığı, onu hiç kullanamadık. Önümüzdeki hafta iyi bir dinlenmeyle, rakibe iyi çalışarak bu işten çıkış sağlamamız lazım. Ben oyuncularıma güveniyorum. Ufak tefek sorunlarımız var ama bunların arkasına sığınmıyorum. Play-off grubunun içine girmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

İlyas Öztürk: "Çok mutluyuz"
Galip geldikleri için mutlu olduklarını ifade eden İstanbulspor Teknik Sorumlusu İlyas Öztürk, "Biz İstanbulspor’a Barış Kaan hocamızla birlikte geldiğimiz günden itibaren, 12 haftadır farklı farklı rakiplere göre formasyon ve farklı oyun, rakibe göre farklı oyun felsefeleriyle maçlara çıktık. Zaman zaman saha içi defansif duruşumuzu da rakiplerin konumlamasına göre yaptık. Maçı kazandık ama biz şunu söyleyeyim; sonradan oyuna aldığımız oyuncular normal 11 oyuncularımızdı. Biz rakibin 60’tan sonra yorulacağını bildiğimiz için, onları 60’tan sonra oyuna alıp ve golü bulup maçı kazandık. Çok mutluyuz. Oyuncularımızı kutluyoruz. Bundan sonraki süreçte de Iğdır maçının hazırlıklarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin