Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Aralık, 2024 20:30
blank
İhlas Haber A.

Denizi olmayan Gümüşhane’den dünyaya balık ihracatı

A+ A-

Denize kıyısı olmayan Gümüşhane’de elektrik için üretilen baraj göllerinde yetiştirilen Gökkuşağı alabalıkları Karadeniz somonu olarak başta Rusya, Çin, Şili ve Japonya’ya ihraç edilerek ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlıyor.
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyünde, Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit Çayı üzerine elektrik enerjisi üretmek için kurulan Torul Baraj Gölünde yıllardır hem elektrik üretiliyor hem de göl yüzeyinde yaklaşık 2 bin 110 tonluk Gökkuşağı alabalığı üretimi yapılıyor.
Torul Baraj Gölü üzerine kurulan onlarca kafes alabalık yetiştiriciliği tesisine 10 ila 30 gram arasında getirilen Gökkuşağı alabalıkları burada 1 kilogram ağırlığa ulaşıncaya kadar yetiştirilerek daha sonra Karadeniz kıyısında bulunan tesislere gönderiliyor. Buradaki tesislerde işlemleri devam eden balıklar 3 ila 5 kilogram ağırlığa ulaştıktan sonra ise başta Rusya, Çin, Şili, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gibi onlarca ülkeye ihraç ediliyor.
“70 bin ton somon ihracatı yaptık”
Torul Barajı’nda bulunan çiftliklerinde yetişen Gökkuşağı alabalıklarının deniz çiftliklerinde ihracata hazır hale gelmesinin ardından yaklaşık 410 milyon dolarlık bir ihracat rakamı ile farklı ülkelere gönderildiğini ifade eden Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ahmet Bingöl, “Gümüşhane Torul Baraj Gölü’nde yaklaşık 500 ton kapasiteli balık çiftliklerimiz var. Bu çiftliklerimizde 2 gram ağırlığındaki yavru Gökkuşağı alabalıklarımızı yılın 12 ayı boyunca yetiştirdikten sonra somon adayı olarak Vakfıkebir ve Arsin’de bulunan deniz çiftliklerimize gönderiyoruz. Burada da 3-4 kilo ağırlığa ulaşınca somon olarak yurtdışına ihracatlarını gerçekleştiriyoruz. Daha çok Rusya’ya ihraç ediyoruz, Japonya, Şili ve yeni pazar olarak Çin’e ihraç etmeyi düşünüyoruz. Burada bu yıl yaklaşık 350 ton bir balık yetiştirdik, deniz çiftliklerimizde büyüme ağırlıklarını da hesaba katarsak yaklaşık 2 bin ton bir ihracatımız olacak. Ocak ve Ekim aylarında yaklaşık 70 bin ton somon ihracatı yapıldı. Bu da 410 milyon dolar ihracat anlamına geliyor. Bu yıl da 70-80 bin ton üretim bekliyoruz inşallah daha fazlası da olacak. Denizi olmayan Gümüşhane’den Japonya, Çin, Şili ve Rusya’ya balık ihracatı yapıyoruz” dedi.
(UA-RE-ÖS-Y)

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Aralık, 2024 20:37
blank
İhlas Haber A.

Altun, “Sürdürülebilir gelecek, engelli bireylerin katılımıyla mümkün”

A+ A-

Zonguldak Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. Büşra Altun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, engelli bireylerin hakları ve toplumsal katılımı konusundaki farkındalığın önemine dikkat çekti.
Baroya ait toplantı salonunda açıklamada bulunan Altun’a Baro Başkanı Av. Türker Kapkaç ve avukatlar da eşlik etti. Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı bir tema belirlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bu yılki temasının “Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için engelli bireylerin liderliğini güçlendirmek” olarak açıklandığını ifade eden Altun, bu temanın önemini vurgulayarak, “Kendileri ile ilgili karar alma süreçlerinde onlara yer verilmesi, yalnızca temsil edilmekle yetinilmeyip gerçek katılımlarının sağlanması gerekmektedir. Engelli bireyler arasında sıkça dile getirilen ‘Biz olmadan bizim için asla’ sözü doğrultusunda hareket edilmelidir” dedi.

“Engelli hakları insan haklarıdır”
Av. Büşra Altun, engelli bireylerin toplumsal yaşamda etkin rol oynamalarının yalnızca bir günle sınırlı olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Engelli bireylerin günlük yaşantılarını bağımsız şekilde sürdürebilmeleri adına devlet kurumlarına, sivil toplum örgütlerine ve tüzel kişiliklere önemli görevler düşmektedir. İnsan hakları, eşitlik ve özgürlük kavramlarının herkesi kapsaması gerekir. Bir kişinin dahi hakkının ihlal edildiği yerde insan haklarından söz edilemez.”

“Herkes birer engelli adayıdır”
Altun, toplumda engelli bireylere yönelik dışlayıcı tutumlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “İnsan hakları, eşitlik ve özgürlük kavramlarının herkesi kapsaması için insanı oluşturan farklılıklardan arınmalı ve ötekileştirmeden kaçınılmalıdır. Bir kişinin dahi hakkının ihlal edildiği yerde insan haklarından söz edilemez. Bu nedenle engelli bireylerin yaşamını her alanda kolaylaştırmak, onları her gün anlamak insanlığa karşı herkeste olması gereken bir bilinçtir. Herkesin birer engelli adayı olduğunu ve engelli bireylerin maruz bırakıldığı dışlayıcı tutumlardan uzak durulması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Zonguldak Barosu ve Zonguldak Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak, her bir engelli bireyin yanında olduğumuzu hatırlatıyor ve aktif olarak varlığımızı hissettireceğimizin sözünü veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455