Reklam
Reklam

Demir Çelik Sektöründe Teşvik Müjdesi Karabük’ü Umutlandırdı

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Kasım, 2014 15:33 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Sedat Namal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, demir-çelik sektörüne yönelik en üst düzeyde teşvik verilmeye başlanacağını açıklamasına ilişkin, “Böyle bir öngörüyü önceden görüp sonucunu aldığımız için mutluyuz” dedi. 

Teşvik konusunda bazı girişimde bulunduklarını, Başbakan ve ilgili bakanlarla daha önce görüştüklerini anlatan Namal, şöyle konuştu: “Bizim 7. Ticaret şuramızda bu konular Cumhurbaşkanımız o zamanki Başbakanımız ve bakanlarımızla 7-8 saate varan toplantı yapmıştık. Burada bizim görüşümüz alındı. Karabük’te 4 ana başlıkta kendilerinden taleplerimiz oldu ve şura kitapçığına girdi. Demir çelik sektörüne verilebilecek teşvikler konusunda Karabük biraz geride kaldığı için birkaç kez ricamız oldu. Ekonomi Bakanımız bununla ilgili çalışma yaparak geçtiğimiz günlerde bunun açıklamasını yaptı. Teşvik kapsamında yuvarlak demir noktasında ne derecede etkili olur bilmiyorum ama, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi bir takım teşvikleri kapsayacak. Yeni mevcut fabrikalarda düzenleme yapılacak. Yeni yatırım yapacaklara uygulama noktasında Karabük’e önemli derece faydası olacaktır diye düşünüyorum. KARDEMİR’in vagon, ray, lokomotif tekeri ürettiğini düşündüğümüzde KARDEMİR’e ve kentteki yatırımcılara da faydası olacaktır. Karabük TSO olarak böyle bir öngörüyü önceden görüp dinlendirerek sonucunu aldığımız için mutluyuz.”
LİMANI YAPARKEN, KARABÜK’ÜN GÖÇ KAYBINI DÜŞÜNMEMİZ LAZIM
Teşvik sonrası yer konusunun ortaya çıkacağını ve bu noktada öz eleştiriyi ve objektifliği hiçbir zaman kaybetmemek gerektiğini anlatan Namal, şunları söyledi: “Siyasilerimizin ve yatırımcılarımızın alanları farklı ama ortada duran ve her zaman içinde iki tarafı da dinleyebilen organize edebilen bir TSO olarak doğruları konuşup insanları doğrulara yönlendirmeliyiz. Karabük’te 500 dönümlük büyük fabrika geliyorum yatırım yapacağım derse kim yer verecek, kim yer bulacak, böyle bir yer yok. OSB hızlı bir şekilde dolmaya başladı. 3 firmaya daha yer tahsisi yaptık. Bununla ilgili Eskipazar İsmetpaşa bölgesinin hızlı bir şekilde çözülmesi için uğraşıyoruz. Filyos limanı ile ilgili çalışmaların başlangıcını yaparak, Başbakana sözlü olarak İsveç ziyaretinde sormuştum. Şükür oluştu ve alt yapı yatırım ihalesi sonuçlandı ve çalışmalar başlayacak. Filyos limanını yaparken, Karabük’ün göç kaybını düşünmemiz lazım. Filyos Limanı Zonguldak bölgesinde yer alıyor. Oradan yararlanabilecek nakliye kesimi ve KARDEMİR olabilir ama nüfus noktasında baktığımız Karabük için dezavantaj ve bunun avantaja dönüşmesi için Eskipazar bölgesinin ivedilikle bu şekilde çalışmasını istiyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

SGK’dan borçlu işveren ve sigortalılara büyük kolaylık

21 Haz 2026 14 51 49
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
21 Haziran, 2026 14:53 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0 0

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ve diğer Kurum alacaklarının yapılandırılmasına yönelik önemli kolaylıklar getiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Yıldırım, 4 Haziran 2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7582 sayılı Kanun kapsamında, SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2026/15 sayılı Genelge ile tecil işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.

Yıldırım, yapılan düzenleme ile 6183 sayılı Kanun’un 48’inci maddesi uyarınca uygulanan azami tecil süresinin 36 aydan 72 aya çıkarıldığını belirtti. Ayrıca teminatsız tecil tutarının 10 milyon TL olarak yeniden belirlendiğini ifade etti.

Yeni uygulama kapsamında, 16 Haziran 2026 ile 31 Ağustos 2026 tarihleri arasında yapılacak tecil başvurularında yıllık tecil faiz oranının yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulanacağını kaydeden Yıldırım, bunun borçlu işveren ve sigortalılar için önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Düzenlemenin, 2026 yılı Haziran ayı ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin fer’i alacakları kapsadığını belirten Yıldırım, söz konusu borçlar için 31 Ağustos 2026 tarihine kadar tecil başvurusu yapılabileceğini bildirdi.

İlk taksitini süresinde ödeyen borçlular hakkında icra takipleri, haciz ve satış işlemlerinin durdurulacağını vurgulayan Yıldırım, araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin de kaldırılabileceğini ifade etti.

Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak vatandaşları ve işverenleri bilgilendirmeyi sürdürdüklerini belirten Yıldırım, “İşverenlerimiz ve sigortalılarımızın sağlanan bu avantajlardan yararlanabilmeleri için Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları önem arz etmektedir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin