Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ekim, 2023 08:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Defneden 16,5 milyon, kestaneden 2,4 milyon TL gelir

Samsun’da yılda yaklaşık 1500 ton defne üretimi yapılıyor ve köylüye 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Yılda yaklaşık 400 ton kestane üretiminden de 2,4 milyon TL gelir elde ediliyor.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’nün Samsun’da 2023 yılında 367 milyon 62 bin TL’lik yatırımı bulunuyor. Ağaçlandırma çalışmaları için 12,1 milyon TL, silvikültür çalışmaları için 12,01 milyon TL, üretim çalışmaları için 291 milyon TL, yol çalışmaları için 38 milyon TL, ORKÖY çalışmaları için 6,7 milyon TL ve fidan üretimi için de 6,8 milyon TL yatırım Samsun sınırları içerisinde yapıldı.

Orman köylüsünün yüzünü defne ve kestane güldürdü
Samsun’daki ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma gibi tıbbi ve aromatik bitkiler yetişiyor. Bu çerçevede il genelinde 25 bin dekar defne ormanı mevcut. Yıllık yaklaşık 1500 ton üretim yapılıyor ve köylüye 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Samsun sınırlarında 40 bin dekar kestane ormanı mevcut. Yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir kapısı oluşturuyor.
Kestane ve defnenin yanı sıra Samsun’un Havza, Kavak ve Çarşamba ilçesindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan maddi değeri oldukça yüksek olan trüf mantarından yıllık yaklaşık 225 kilo toplanabiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Haziran, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

İnceciköz’e manda yoğurdu ikram ettiler

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz önderliğindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı heyeti, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde incelemelerde bulundu.
Heyet, Zonguldak Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Çaycuma İlçe Lideri Birol Yiğit ile bakanlık temsilcilerinin eşlik ettiği program kapsamında "Aynur Abla" markasıyla yöresel eserler üreten Aynur Çakar’ı ziyaret etti. Çakar, Çaycuma Manda Yoğurdu ve kestane balı başta olmak üzere doğal ve organik eserlerini heyete tanıtarak brifing sundu.
İnceciköz, ziyaret sırasında Çakar’ın mandacılık, turizm ve yöresel eserlerin geliştirilmesi alanlarındaki çalışmalarını yakından inceledi.
Ziyaretin akabinde heyet, bölgenin kültürel miraslarından biri olan Kadıoğlu köyündeki mozaikleri incelemek üzere köye yöneldi.

Bizi sosyal medyadan takip edin