Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Debriyajla Çalışan, El Freni ile Duran Otomobil Yaptı

Bartın Yayın: 07.08.2015 08:03
Yazar:
Debriyajla Çalışan, El Freni ile Duran Otomobil Yaptı

BARTIN’da aldığı hurda araçları üzerine eklediği yeni özelliklerle tamir eden oto tamircisi, son olarak debriyajla çalışan, el freni ile de duran araç yaptı.
Bartın’da sanayi sitesinde 10 yıldan bu yana esnaflık yapan modifiye ustası Şaban Oskay, bin liraya aldığı hurda halindeki 1982 model 131 Doğan marka otomobili 6 bin lira harcayarak yeniledi. Otomobile değişim katmak isteyen Oskay, aracın start-stop mekanizmasını debriyaj ve el frenine monte etti. 3 arkadaşı ile gece gündüz çalışarak aracı yenilediklerini belirten Oskay, klasik araçların kaybolmasını istemediği için bu işi yaptığını söyledi. Yaptığı son otomobilde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini kaydeden Oskay, “Aracım debriyaja basınca çalışıyor, el frenini çekince de stop ediyor. Güvenlik olarak da el freninin indirilmesini şart koştuk. Araçta el freni indirilmeden ne yaparsanız yapın aracı çalıştıramazsınız. Bu yaptığımız özellikle el freni ile stop etme özelliği bir ilk. Debriyaja basınca çalışan yeni model araçlar ama bu el freni ile stop sistemi daha kimsede yok. Bunu istersek diğer bütün otomobillere de uygulayabiliriz” dedi.
Eski araç sahiplerine de çağrıda bulunan Oskay, “Onları çürümeye terk etmesinler, tamir ettirip satsınlar veya binsinler. Her gün yenilikler yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ormanlar Gelecek Nesillere Sağlıklı Bırakılacak

Manşet Yayın: 30.04.2024 11:05
Ormanlar Gelecek Nesillere Sağlıklı Bırakılacak

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarının bulunduğu Yenice İlçesinde, ormanların sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla uygulamalı silvikültür (orman yetiştirme) eğitimleri başladı.

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü teknik personellerinin katıldığı eğitim tatbikatında konuşan Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, silvikültür bakımları ormanların sağlıklı ve sürdürebilirliğinin devamı için şahdamarının işlevselliği ise insan yaşamının sağlıklı olarak devam edebilmesi için hayati önem taşımakta olduğunu söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak bıkmadan usanmadan geleceğin ormanlarını kuracak teknik ekibe tecrübelerini aktardıklarını ifade eden Bölge Müdürü Bayraktaroğlu, “Güçlü ekibiniz varsa güçlü ormanlar kurarsınız. Gelişim çağında olan meşceremizin sık, sık bakımı ve ilk aralama çalışmalarını zamanında yaparak sıkışık yapıdaki genç meşcereleri daha sağlıklı ve kaliteli olarak geleceğe taşımak gayretiyle bakım müdahaleleri yapıyoruz” dedi.

Ormanlar Gelecek Nesillere Saglikli Birakilacak jpg

EKOSİSTEM YÖNETİCİLİĞİ YAPIYORUZ

Bütün bu işlemler yapılırken ağaç türlerinin biyolojileri ve ekolojik istekleri göz önünde bulundurulduğunu belirten Bayraktaroğlu; “Yabanıl meyveli ağaç türlerini de sahada tutarak bunlardan beslenen hayvanlara da yaşama şansı verilmesi gerektiğini, orman mühendisliğinin ekosistem yöneticiliği olduğunu yapılan çalışmalarda ekolojik dengeyi bozmadan müdahale edilmesini diğer ormancılık faaliyetlerinde olduğu gibi sıklık bakım çalışmalarında da iş sağlığı ve güvenliğinden kesinlikle taviz verilmemesi gerekmektedir.” dedi.

Toprak işleme, toprak profilleri, kozalak sayımı, tabii gençleştirme, ışık ve boşaltma kesimleri, meşcere bakımları, sıklık bakımı, koruya tahvil, rehabilitasyon, değişik yaşlı ormanların bakımı gibi temel silvikültür konularında verilen teorik bilgilerin ardından uygulamalar yapıldı. (Ramazan Öztürk)