Cumhuriyetin 100. yılında Tosya’da 210 sporcunun katılımı ile Bölgesel Tekvando Turnuvası düzenlendi
Millî Mücadelenin 100.yılı Cumhuriyet Bayramı Kutlama programı içinde yer alan Bölge Tekvando Turnuvası 9 takımın ve 210 sporcunu katılımı ile Tosya’da yapıldı.
Tosya’da Mehmet Erkaragülle Spor Salonu’ndaki organizasyonda Çocuklar, Minikler, Yıldızlar ve Ümitler kategorisinde 120 kız ve 90 erkek 7 uluslararası hakemin yönettiği müsabakalarda tatamide madalya için mücadele etti.
Tosya İlçe Gençlik Spor müdürlüğünün organize ettiği Tosya Belediyesinin kupa, madalya, plaket ve sporculara yemek ikramı ile desteklediği Cumhuriyet Bayramı Bölgesel Tekvando turnuvasında genç sporcular madalya kürsüsüne çıkmak için mücadele ettiler.
Çekişmeli geçen Ümitler kategorisinde Tosya Gençlik Spor kulübü sporcusu Kübra Ay rakiplerini yenerek Altın madalyayı Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil’den aldı.
Karabük’te beş gündür süren orman yangınlarının yarattığı tahribat sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay’ın geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi.
Akay, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 36 noktada yapılacak olan maden arama ve işletme ihalelerine dikkat çekmiş ve bu faaliyetlerin bölge doğasına “telafisi mümkün olmayan zararlar” vereceğini vurgulamıştı.
4 BİNDEN FAZLA HEKTAR MADEN ARAMASINA AÇILIYOR
Milletvekili Akay, Karabük’te 4 bin 28 hektarlık alanın altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması amacıyla ihaleye açıldığını hatırlatarak, bu girişimlerin Karabük’ün orman varlığına ve ekosistemine büyük zarar vereceğini dile getirmişti.
“Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2.529 hektar, Eflani ilçesinde 1.499 hektar olmak üzere toplam 4.028 hektar alan 4. grup metalik madenlerin arama ve işletilmesi için açılmış durumda” diyen Akay, bu faaliyetlerin Karabük’ün ormanlık alanları, su kaynakları ve kültürel dokusu için büyük bir tehdit oluşturduğunu söylemişti.
“ELİNİZİ KARABÜK'ÜN DOĞASINDAN ÇEKİN”
Akay’ın aylar önce yaptığı bu uyarı, yangınların etkisini artırdığı bugünlerde yeniden gündeme geldi. Karabük’te 5 gündür kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle şimdiye kadar 19 köy ve 57 mahalle tahliye edildi. Türkiye’nin yüzölçümüne oranla %72’si ormanlarla kaplı olan Karabük’te, doğanın korunmasına dair hassasiyetin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Milletvekili Akay, “Buradan iktidarı ve yetkilileri uyarıyorum: Elinizi Karabük'ün doğasından çekin. Karabük'ümüzde telafisi mümkün olmayacak işlere girişmeyin” ifadeleriyle çağrısını yinelemişti.
Bölgede devam eden yangın süreci, madencilik faaliyetlerinin uzun vadeli etkileri konusunda toplumsal duyarlılığı artırırken, çevre örgütleri ve vatandaşlardan da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.