Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan uluslararası öğrenci sayısı vurgusu

Gündem Yayın: 16.10.2020 07:03
Yazar:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan uluslararası öğrenci sayısı vurgusu

Erdoğan: “Karabük Üniversitesi Türkiye’de en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversite konumunda bulunuyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Akademik Yıl Açılış Töreni”nde Türkiye’de 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 800 arasında yer alma başarısına ve uluslararası öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekti.
2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra devlet erkanı, YÖK Başkanı ve üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri katıldı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 2006 yılı sonrasında kurulan üniversitelerin dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 800 arasında yer almasına vurgu yaparak ve şunları söyledi:
“İhtisaslaşma başta olmak üzere belirli alanlarda marka yapmaya yönelik çok sayıda programı hayata geçirdik. Üniversitelerimizi araştırma üniversiteleri bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler gibi farklı misyonlar üstlenen yapılar halinde geliştirmeye çalışıyoruz. Böylece illerimizdeki üniversitelerimiz tek tip eğitim yapmak yerine şehirlerinin, bölgelerinin ve ülkenin ihtiyacına göre farklı alanlarda bir yapıya kavuşma yolunda ilerlemeye başladı. Nitekim bugün, 2006 yılından sonra kurulmuş üniversiteler arasında dünyada ilk 800’ün arasına girmeyi başaranlar olduğunu görüyoruz.”
Erdoğan ayrıca ülkemizde uluslararası öğrenci sayısının 200 bini aştığını belirterek şöyle konuştu:
“Dünyanın pek çok yerinde yabancı öğrenci sayısı azalırken, ülkemizde bu rakamın şu an itibarıyla 200 bini aşmış olması, Türkiye’ye duyulan güvenin ifadesidir. Biz de bundan gerçekten mutluluk duyuyoruz. Bu güveni boşa çıkarmamak için üniversitelerimizin akademik cazibesini artıracak çalışmaları hızlandırıyoruz. Özellikle Anadolu’nun dört bir yanında, birer gurur abidesi olarak yükselen üniversitelerimizin gelişimine daha çok önem veriyoruz.”
2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesi Times Higher Education (THE)’ın 2020 dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 801-1000 bandında yer almış ve bu başarısını 2021 yılı sıralamasında da korumuştu. Karabük Üniversitesi ayrıca, THE’nın açıkladığı sıralamada Türkiye’de ilk 1000 arasına giren 10 üniversite içerisinde Ankara ve İstanbul dışından tek üniversite olmuştu.
Öte yandan Karabük Üniversitesi bugün 10 bin uluslararası öğrencisiyle Türkiye’de en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversite konumunda bulunuyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak mobil uygulama: ’JobSocial’

Teknoloji Yayın: 04.05.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi(TTO) iş birliğinde geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli milli iş odaklı sosyal ağ projesi “JobSocial” isimli mobil uygulama, bünyesindeki uzman arama motoru ile akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlarken aynı zamanda içerisindeki diğer özelliklerle de gençlere iş bulma ve staj imkanı sunuyor.

OMÜ’de akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir ekip tarafından yapılan “JobSocial” mobil uygulaması barındırdığı yapay zeka özellikleri sayesinde fark oluşturuyor. Mobil uygulamada bulunan makale, patent, proje paylaşımları ile gönderi yayınlama, uzman, uzmanlık ve firma arama motoru, iş ilanı verme, arama, staj ilanı verme, arama ve yapay zeka destekli iş ilanı ile CV eşleştirme özellikleri ile uygulama üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuruluyor.

“Önce Türk dünyasına, sonra bütün dünyaya hizmet edecek bir forma dönüştürülecek”

Uygulama hakkında bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak tamamen yerli ve milli bir sosyal ağ ile bilginin kontrol edilmesini, değerlendirilmesini ve bilgi üzerinde yeni atakların yapılabilmesini sağlayacak yeni bir sosyal platform oluşturduk. Uygulama marketlerinde yer alan bu platform, akademik bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılmasını sağlıyor, öğrencinin staj ya da iş arayışında, sektörün nitelikli çalışan arayışında doğrudan eşleştirme yapan bir yapay zeka desteğini kullanıyor. Arzu edilen şey, üniversitedeki uzman kadronun sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde en hızlı bir şekilde buluşturulmasıdır. Burada yerli ve milli olması, verinin bizim elimizde olması, veriye sahip olmayanın yönetemeyeceğini, kendi geleceğini kontrol edemeyeceğini biliyoruz. Yaşadığımız dünyada verinin analiz edilmesi, verinin kontrol edilmesi ve verinin uygun isimlerle en kısa sürede buluşturulması hedefleyen bir ağdır. Burada sadece OMÜ değil, Türkiye’deki akademik birikimin tamamının, Türkiye’deki sektörünün tamamına hatta bunun bir sonraki adımda önce Türk dünyasına, sonrasında bütün dünyaya hizmet eder bir forma dönüştürülecek. Öncelikle bizim birinci derecede muhatabımız üreten sektördür. Üretilen patentlerin doğrudan onlara düşmesi, ilgi duydukları patentle doğrudan ilgilenmelerini sağlamaktır. Kendi sorunlarıyla alakalı bir uzman arayışı ve bu uzmanın nerede olduğu yapay zekâ aracı ile sektöre sunmak istiyoruz. Diğer işlemlerin ikili işlemlerin arkasından gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerle bütün teknoloji ve transfer ofislerinin, üniversitelerinin bunu kullanmalarını arzu ediyoruz. Proje yaparken uzman bulma konusunda kendilerine kolaylık sağlayacak. Öğrenci açısında baktığınızda staj ararken, iş ararken doğrudan başvurabileceği nitelikli iş bulma imkanı sağlayacak. Üreticinin de aradığı nitelikle insanı bulma noktasında doğrudan yapay zekanın eşleştirmesiyle gerçekleştiren bir ağ olduğu için her iki tarafa ciddi bir imkan sağlıyor. Bizim açımızdan önemli olan üniversitedeki birikimin sahneye çıkması ve topluma sunulmasıdır. Bütün üniversitedeki patentlere erişim imkanı veya üretilen patentlerin doğrudan ilgililerin ekranına düşmesi sağlamaktır” dedi.

“İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr. Görevlisi ve aynı zaman proje koordinatörü İsmail İşeri, “Yerli ve milli sosyal ağ projesidir. OMÜ ile TTO iş birliğinde geliştirildi. Projenin en önemli özelliği üniversite ve sanayi arasındaki dijital köprüyü oluşturmaktır. Bu özelliği sayesinde akademide oluşan bilgi birikiminin en hızlı şekilde paylaşımlara ilgi duyan kişilere ulaşmasını sağlayacak. Burada kişilere, firmalara özel sektör çalışanlarına ve tüm akademisyenlere oluşan bilginin paylaşılmasını sağlıyoruz. Uygulama 2,5 yıllık bir emek sonucu ortaya çıktı. İçerisinde çok önemli özellikle var. Bunlardan birincisi yapay zeka temelli bir eşleştirme algoritmasıdır. Örneğin yapay zeka alanında çalışan bir akademisyenim. Yapay zeka ile ilgili bir makale paylaştığımda bu makalenin yapay zeka alanın ilgi duyan sosyal ağdaki diğer kullanıcılara ulaşmasını sağlıyor. Bilgi en hızlı şekilde doğru kişilere ulaşmasını sağlıyor. Bilginin daha hızlı şekilde ürüne dönüşmesi ve ülkemize katma değer oluşturması anlamında da bu proje önemli bir göreve soyunmuş durumundadır. Uygulamada aslında firmalar çok büyük kolaylık sağlıyoruz. CV’leri içeriklerine göre yapay zeka ile iş ilanları ile eşleştirerek daha hızlı kullanıcı deneyimi sunuyoruz. Bir uzmanlık arama motoru özelliği de görüyor. İçerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediğiniz uzmanlığa sahip kişileri bulabiliyorsunuz” diye konuştu.