Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çubuk ve Kangal Haddehanesinde Sona Doğru

Kardemir Yayın: 18.04.2016 06:42
Çubuk ve Kangal Haddehanesinde Sona Doğru

 

Karabük Demir Çelik İşletmeleri (KARDEMİR)  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç ; Türkiye’nin ithalat/ihracat dengesine katkı sağlamak üzere  kurulan 700.000 ton/yıl kapasiteli Çubuk ve Kangal Haddehanesinin bu ay sonunda  devreye alacağını söyledi

 

Karabük Demir Çelik İşletmeleri (KARDEMİR)  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç ;  Türkiye’nin ithalat/ihracat dengesine katkı sağlamak üzere şirketin büyüme stratejileri kapsamında ve katma değeri yüksek ürünler üretme hedefi doğrultusunda, ağırlıklı olarak otomotiv ve imalat sanayisine hitap edecek şekilde, ilk kademede 700.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip olan  piyasa şartlarına bağlı olarak 1.400.000 ton/yıl üretim kapasitesine çıkartılabilecek Çubuk ve Kangal Haddehanesinin bu ay sonunda devreye alınacağını söyledi.

Montaj işlemleri devam eden bu haddehanenin sektördeki diğer tesislerle kıyaslandığında katma değerli ürünleri üretebilecek Türkiye’nin tek tesisi olacağını ifade eden KARDEMİR A.Ş. Başkan vekili Kamil Güleç, “Bu yatırım ile düşük karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler, öngerilmeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri, özel çubuk çelikler üretilebilecektir. Mekanik ve elektrik-otomasyon işleri devam etmektedir. 2016 yılının ilk çeyreğinde filmaşin üretiminin yapılması planlanmaktadır dedi.

Devam eden diğer önemli projelerden birisinin de Türkiye’de üretilemeyen Demiryolu Tekeri yatırımı olduğunu belirten Güleç; “ 2014 yılı verilerine göre 20.000 adet teker ithal edilmiş olup, bu ihtiyaç 2023 iş planına göre 50.000 adet seviyesine çıkacaktır. Kardemir’in 200.000 adet/yıl kapasiteli bu tesisi ile yılda 50.000 adet teker Türkiye’nin ithalatını sıfırlanmış olacak ve 150.000 adet/yıl ihracat potansiyeli oluşacaktır.

Hedefimiz; Çubuk ve Kangal Haddehanesi, Demiryolu Tekeri Üretim Tesisi, Ray Sertleştirme gibi, gücümüze güç katacak olan yatırımları da hızla tamamlayarak Kardemir’in rekabet gücünü artırmaktır.

Kardemir’i 3 milyon tona çıkaracak ve katma değeri yüksek ithal ürünlerin ülkemizde üretilmesine imkân sağlayacak olan bu projelerin tamamı FİLYOS’ da yapılacak bir liman ya da liman alternatifi ile amacına ulaşmış olacaktır.

Bu bağlamda KARDEMİR’e, kendi arazisi üzerinde bulunan iskelesi yerine, ihtiyaca cevap verecek bir rıhtım ve depolama alanları ile ilgili bir imkân yaratılması en büyük hedefimizdir. Bu yöndeki projemiz tüm teknik detayları ile uygulamaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Filyos Projesinin hayat bulması ise Kardemir’i denize kavuşturacak, dünyaya açacak, bölgemize de ciddi bir ekonomik canlılığı beraberinde getirecektir” diye konuştu.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türk Astronot Atasever 8 Haziran’da uzaya gidecek

Teknoloji Yayın: 17.05.2024 15:10
Türk Astronot Atasever 8 Haziran’da uzaya gidecek

Türkiye’nin uzaya çıkacak ikinci Türk astronotu Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran’da ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden uzaya gönderilecek.

Türkiye’nin insanlı uzay misyonu çalışmaları devam ediyor. İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ikinci Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever’in 8 Haziran’da ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden uzaya gönderilmesi planlanıyor. Virgin Galactic firmasına ait VSS Unity uzay aracıyla yörünge altı araştırma uçuşu yapacak Atasever, taşıyıcı uçakla birlikte yaklaşık 14 kilometrelik irtifaya, kıtalararası yolcu uçaklarının irtifalarının yüzde 50 yukarısına çıkacak. Uzay misyonu çerçevesinde astro parçacık fiziğinden beyin fizyolojisine, moleküler biyolojiden genetik bilimlerine kadar 7 farklı deney yapacak olan Atasever, uzayda çeşitli biyometrik ve biyolojik ölçümler alacak, bazı miyomedikal donanımlarını test edecek.

 

Dönüş nasıl gerçekleştirilecek

Roket motorunun yakıtı bitince üzerinde herhangi bir aktif bileşen olmadan 90 kilometreden süzülerek iniş gerçekleştirilecek. Yeniden atmosfere girişte hissedilen yer çekiminin 4,5 katı bir ivme hissedilecek. Kazanılan o potansiyel enerji ile kalkış yapılan piste inilecek.

 

Tuva Cihangir Atasever kimdir?

Tuna Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992’de Ankara’da dünyaya geldi. Atasever, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden lisans eğitimini Ankara Bilkent Üniversitesi’nde gördükten sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Daha sonra Türkiye’ye dönen Atasever, beş sene Roketsan’da aviyonik mühendisi olarak çalıştı.

Öte yandan, 19 Ocak 2024 tarihinde bilim misyonu kapsamında uzay yolculuğuna başlayan ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat’ta dünyaya iniş yaptı.