Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

CRISPR teknolojisini şeker kamışına uygulanmasını konu alan makale uluslararası dergide yer aldı

Kastamonu Üniversitesi akademisyenin de yer aldığı ekibin yazdığı, CRISPR teknolojisini şeker kamışına uygulanmasıyla ilgili makale, uluslararası yayın yapan "Plant Biotechnology Journal" dergisinde yayınlandı.
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu’nun da içinde bulunduğu ekip, CRISPR teknolojisini şeker kamışında uygulayan bir makale yayınladı. Bitki genetiği alanında dünyada 3. sırada olan "Plant Biotechnology Journal" dergisinde yer alan makale, Kastamonu Üniversitesi’nin genetik alanında en yüksek etki değerine sahip araştırma makalesi olma özelliğini taşıyor.
TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında Florida Üniversitesinde yapılan çalışmada, LG1 geninin şeker kamışında çoklu allelik yapısının birlikte düzenlenmesi ile yaprak eğim açısı değiştirildi ve biokütle verimi için ideotip seçimi mümkün kılındı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bilimsel yayınlardaki kalitenin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ulusal hem de uluslararası başarıların elde edilmesinde her türlü desteği sağlayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerini iletti.
Rektör Topal, bu desteğin Kastamonu Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına büyük katkı sağladığının altını çizdi. Rektör Topal, çalışmalarda yer alan Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu’nu ve diğer akademisyenleri tebrik ederek, çalışmalarında başarılarının devamını diledi.

blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Nisan, 2025 13:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

260 Metrekarelik Sahra Hastanesi Kuruldu

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, olası afetlere karşı hazırlıklarını sürdürüyor. UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekiplerinin özverili çalışmalarıyla afet anlarında hızlı müdahale sağlayacak kapasitede bir sahra hastanesi kuruldu. 54 metrekarelik şişme çadır dahil olmak üzere toplam 6 üniteden oluşan ve 260 metrekare kapalı alana sahip sahra hastanesi, aynı anda 70 hastaya sağlık hizmeti verebilecek donanıma sahip.

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara yaptığı açıklamada, “Geçmişte Van, Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere, afet ve acil durumlarda büyük özveriyle çalışan UMKE personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Kara, Karabük’te afetlere karşı hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, “140 personelimiz, sahra hastanesi çadırlarımız, 3 UMKE aracı, 1 UMKE lojistik aracı, 1 UMKE Acil Müdahale Ünitesi Aracı ve güçlü ekipmanlarımızla 7/24 göreve hazırız” ifadelerini kullandı. Kara; bu çalışmalar kapsamında Sağlık Bakanlığı’na, Karabük Valisi Sayın Mustafa Yavuz’a, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Dr. Ali Keskinkılıç’a ve tüm destekçilere teşekkürlerini iletti.

Karabük İl Sağlık Müdürü Kara, Karabük'ün her türlü  kötü senaryoya hazırlıklı olduğunu belirterek,  "Bu hazırlıklarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. UMKE ekiplerimizin başarılı çalışmaları sayesinde afetlere karşı etkin ve hızlı bir müdahale gücüne sahibiz. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü olarak güçlü bir müdahale anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.