Çorum’da takla atan otomobildeki 3 kişi yaralandı

Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Şubat, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’un Alaca ilçesinde kar yağışı sebebiyle kayganlaşan yolda takla atan arabadaki 3 kişi yaralandı.
Kaza, Alaca ilçesi Ankara-Tokat karayolu Sancı köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Ankara istikametinde seyir halinde olan Erkan K. idaresindeki 06 HNT 01 plakalı araba, kar yağışı sebebiyle kayganlaşan yolda şoförünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda yoldan çıkarak tarlada takla attı.
Kazada şoför ile araçta yolcu olarak bulunan Esra K. ve Fatma O. yaralandı. Kazayı gören başka şoförler, durumu 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sıhhat, polis ve Alaca Belediyesi itfaiye grupları sevk edildi. İtfaiye takımlarının müdahalesiyle araçtan çıkarılan yaralılar, sıhhat takımları tarafından yapılan birinci müdahalenin akabinde Alaca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların sıhhat durumlarının güzel olduğu öğrenildi.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Prof. Dr. Şağdan Başkaya: “Tüm dünyada çakal popülasyonu artış eğiliminde”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Şubat, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de çakal popülasyonunun artış eğiliminde olduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve İdaresi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemizde çakalın iç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan olduğunu belirterek "Çakal, genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar" dedi.
Başkaya, ülkemizde çakal avı için muhakkak kota verilmesine karşın avcıların bu tipi pek avlamadığına dikkat çekerek "Hiçbir avcı genelde Çakal avlamak istemez. Avcıları çakal avına sürüklemek çok sıkıntı, neredeyse imkânsız gibi" diye konuştu.
Ülkemizde yırtıcı tiplerin artış eğiliminde olduğunu çakalın da bu tiplerden biri olduğunu kaydeden Diğere, "Çakal, tüm dünyada artış eğiliminde olan bir hayvan. Ülkemizin tamamına yakın yerinde görülen bir tıp. İç bölgelerde daha seyrek görülmekle birlikte günümüzde kıyı bölgelerimizde bol ölçüde rastlanan bir hayvan. Dünyada çakal yayılışına baktığımız vakit Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Arap Yarımadası, Güney Asya’ya gerçek Hindistan, Çin’e uzanan bir yayılışı var. Yayılışın olduğu bütün ülkelerde çakalla ilgili yayınlarda popülasyonunun artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum motamot ülkemizde de emsal biçimde. Çakal, Kurt’la da akraba tıpkı cinse mensuplar. Kurt popülasyonu da artış eğiliminde. Misal biçimde öteki yırtıcılar da artış eğilimindedir. Ayı, sırtlan, pars, tilki, kurt ve çakal üzere yırtıcı tipleri ülkemizde artış eğiliminde olduğunu görüyoruz ve zati biliyoruz. Çakal da bunlardan bir tanesi" biçiminde konuştu.

"Genelde insanlardan kaçar"
Çakalın genelde insanlardan kaçan bir hayvan olduğunu tabir eden Prof. Dr. Şağdan Başkaya, "Çakal genelde insanlardan kaçan bir hayvandır. Yerleşim yerlerine yakın yaşamasına karşın beşerden kaçarlar. Küçük kümeler halinde yaşarlar. Kümes hayvanları başta olmak üzere insanların yetiştirdiği evcil hayvanlara ziyan veren bir cinstir. Bu nedenle beşerlerle daima bir çatışma içerisindedir. Kırsalda olsun insanlara yakın yelerde olsun yaban hayvanlarına da ziyan verirler. Çok büyük boyutlu olan ülkemizde yaşayan geyik, karaca, yaban keçisi üzere çeşitleri de avladıklarına şahit oluyoruz. Kümeler halinde avlandıkları için büyük tipleri de avlayabiliyorlar" dedi.

"Avcılar çakal avına pek çıkmak istemiyor"
Çakalın dünyada tüm ülkelerde çabucak hemen avlandığını fakat ülkemizde avının neredeyse hiç yapılmadığını belirten Diğere, "Çakal yaşadığı bütün ülkelerde çabucak hemen avlanan bir cins. Ülkemizde de çakal ve tilki avına müsaade ediliyor, yıldan yıla değişiyor. Çakal, avlanması için muhakkak bir kota verilerek özgür bırakılıyor lakin hiçbir avcı çakal avlayayım diye ava çıkmaz. Bunun bir nizama konulması gerekiyor. Bütün dünyada artan bu yırtıcının popülasyonunu frenlemek gerekiyor. Bunun için de daha farklı formüller uygulanması gerekir. Kümes hayvanlarına bile ziyan veren tilki, sansar, çakal üzere çeşitlerle çabada genelde tuzak yolları çokça yaygındır. Silahla vurmakta bunlardan bir tanesi fakat avcıları çakal avına sürüklemek çok güç, neredeyse imkânsız gibi" tabirlerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.