Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN’da istiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma konferansı düzenlendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN) düzenlenen ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Aydın’ın konuşmacı olduğu "104. Yılında İstiklal Marşı ve Ulusal Şair Mehmet Âkif Ersoy" başlıklı konferans, iştirakçilerin büyük beğenisini topladı.
Farabi Yerleşkesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Servet Karasu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Lisanı ve Edebiyatı Eğtimi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Aydın, Senato Üyeleri, akademisyenler, idari işçi ve öğrenciler katıldı. Düzenlenen hürmet duruşunun akabinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Melike Bolat’ın şefliği ve Çok Sesli Korosu’nun eşliğinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşının akabinde ise "104. Yılında İstiklal Marşı ve Ulusal Şair Mehmet Âkif Ersoy" başlıklı konuşmasını yapmak üzere Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Lisanı ve Edebiyatı Eğitimi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Aydın kürsüye davet edildi.
Prof. Dr. Oğuzhan Aydın kelamlarına İstiklal Marşı’nın kabulünün 104. yıl dönümü münasebetiyle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde tertip edilen konferansta olmaktan memnunluk duyduğunu belirterek başladı. Prof. Dr. Aydın, Millî Çaba periyodunda Mehmet Âkif Ersoy’un Türk milletinin azmi, kararlılığı ve gayretini ele alarak derin irfanıyla ortaya koyduğu İstiklal Marşı’nın eşsiz bir abide olduğunu lisana getirdi. Prof. Dr. Oğuzhan Aydın, Ulusal Şair Ersoy’un İstiklal Marşı’nı kaleme aldığı süreci çeşitli anılar üzerinden anlatırken bilhassa dönemin Millî Eğitim Bakanı ve Âkif’in yakın arkadaşı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in İstiklal Marşı’nın meclise sunulmasında ve Gazi Mecliste bunun ilan edilme sürecinin hayli kıymetli olduğunu lisana getirdi. İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı üzerinden de ayrıntılı bilgiler aktaran Prof. Dr. Aydın; tarihin çeşitli periyotlarında ve özellikle Ulusal Çaba devrinde aktif rol oynayan Nene Hatun, Seyit Onbaşı ve Kara Fatma üzere kahramanların üstün çabasının de İstiklal Marşı’nın yazılmasında Âkif’in hislerini derinden etkileyen ögeler olduğuna dikkat çekti.
İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy’u çeşitli anılar ve kıssalar üzerinden, bilhassa Türk edebiyatının müstesna şiirleri üzerinden dinleyicilere aktaran Prof. Dr. Aydın, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde düzenlenen aktiflik münasebetiyle başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ile programda emeği geçen ve programa iştirak sağlayan herkese teşekkür ederek kelamlarını tamamladı.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Prof. Dr. Oğuzhan Aydın’a teşekkür evrakı takdiminde bulundu. Teşekkür evrakının takdim edilmesinin akabinde aktiflik, günün anısına binaen öğrencilerle toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Turizmciler Körfez’den Trabzon’a ulaşım olanaklarının arttırılmasını bekliyor

Trabzon’a ve bölgeye yıl boyunca Dubai’den turist getiren acenta sahibi Uğur Yılmaz, turizmi 12 aya yaymanın önündeki en büyük mahzurun ulaşım olduğunu söyledi.
Turizmde birçok alanda değerli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, "Turizmi 12 aya yaymak, ülke genelinde istikrarlı bir turizm hareketliliği sağlamak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük gayelerimizden biri. Fakat Körfez ülkelerinden yılın 12 ayı uçak seferi olmayan bir bölgeye nasıl turist getirebiliriz? Şu an önemli düşünceler yaşıyoruz. Yaz aylarında sırf yabancı havayolu firmaları bölgemize uçuş düzenliyor ve bilet fiyatlarını yüksek tutuyor. Bu durum, bilhassa ailelerin daha uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmesine neden oluyor. Yabancı havayolu şirketleri ile bu sorunu aşmak sıkıntı görünüyor. Tahlil, Türk bayrak taşıyıcı firmalarımızın devreye girmesiyle mümkün olabilir" tabirlerini kullandı.

"Trabzon, 12 ay turizm potansiyeline sahip"
Türkiye’nin turizm açısından rakiplerine nazaran avantajlı bir pozisyonda olduğunu lakin mevcut turist sayısının potansiyelin çok altında kaldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Trabzon ve bölgesi, dört mevsim sunulabilecek turizm çeşitliliğine sahip. Fakat turist akışı belli aylara sıkışmış durumda. Kasım-Mayıs ayları ortasında da turizmi canlandırabilirsek Trabzon, gerçek manada bir turizm kenti olabilir. Ülkemizde turizm sırf deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret değil. Dönem dışında da Arap turistleri bölgeye getirmeye devam ediyoruz. 12 ay turizm amacı doğrultusunda çalışmalar yapılıyor fakat biz bunu esasen gerçekleştiriyoruz. Tek gereksinimimiz, önümüzün açılması. Gerekirse garanti koltuk bile alabiliriz. Kâfi ki Türk bayrak taşıyıcı firmalarımız Dubai-Trabzon ortasında direkt uçuşlar başlatsın. Dubai’den Antalya’ya yapılan uçuşlarda kişi başı bilet fiyatı 370 dolar iken, Trabzon’a yapılan uçuşlar 520 dolara mal oluyor. Halbuki Trabzon, Antalya’dan daha kısa aralıkta olmasına karşın bilet fiyatları çok daha yüksek. Dubai-Antalya ortası, 3.708 km, uçuş müddeti 4,5 saat, Dubai-Trabzon ortası: 3.160 km, uçuş müddeti 3,5 saat sürüyor."
Geçmiş yıllara kıyasla Trabzon ve bölge genelinde turizm konusunda daha şuurlu adımlar atıldığını belirten Yılmaz, kelamlarını şöyle tamamladı:
"Turizm işletmeleri, bilhassa Arap turistlere yönelik daha şuurlu yatırımlar yapıyor. Konaklama tesislerinden restoranlara kadar bölgedeki işletmeler, turistleri ağırlamaya hazır. Fakat uçak bilet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle turist çekmekte zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yüzde 60 olan aile rezervasyon oranı, bu yıl yüzde 15’e düştü. Bu da bölgeye gelen turist sayısındaki düşüşü net bir biçimde gösteriyor. En büyük meselemiz, yabancı havayolu şirketlerine bağımlı olmamız. Biz acenteler ve kent olarak 12 ay turizme hazırız, kâfi ki ulaşım problemimiz çözülsün. Turistlerin yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca Trabzon’a gelmesini istiyoruz. Turizm 50 gün değil, 360 gün olmalı. Dünyada trend olan Dubai’yi Türkler de görmek istiyor fakat bu fiyatlarla bu mümkün değil."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.