Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çöplükte kurtarılmayı bekleyen martıyı tedavi edip doğaya saldı

Zonguldak Yayın: 19.11.2023 20:12
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ta özel eğitim öğretmeni Ahmet Ufuk Işık, çöplükte burnuna olta kancası saplanan martıyı tedavi ederek doğaya saldı. Işık, martı, kedi, güvercin gibi hayvanlarda bu tür vakaların sıklıkla karşılaşıldığına dikkat çekerek cam, ip, olta iğnesi gibi tehlike oluşturabilecek eşyaların özenli bir şekilde imha edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Zonguldak’ta özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Ufuk Işık, Bartın’daki çöplükte burnuna olta kancası saplanmış ve çamura saplanmış bir martı fark etti. Veteriner teknikerliği bölümünden de mezun olan Ahmet Ufuk Işık, martıyı tedavi etmek için bulunduğu yerden kurtararak Zonguldak’a getirdi. Martıyı evinde besleyen ve tedavi eden 34 yaşındaki Işık, tedavisinin ardından martıyı yeniden doğaya bıraktı.

Sıklıkla sokak hayvanlarına yardım etmek amacıyla çalışmalar yapan Ahmet Ufuk Işık, “Sokak hayvanlarıyla gönüllü olarak çocukluğumdan beri ilgileniyorum. Aynı zamanda yaban hayvanlarıyla da ilgileniyorum. Bir yandan da veteriner teknikerliğini bitirdim. Gönüllü olarak bu işi yapıyorum. Bu kadar. Hayvansever arkadaşım Seda Mercan ile Bartın’a gitmiştik. Bartın çöpünde sokak hayvanlarını beslemek için. Orada burnuna kanca saplanmış bir martı bulduk. Çırpınmaktan bayağı bir halsiz düşmüştü. Orada bırakamayacağımız için kurtarıp aldım. Eve getirdi. Yıkadık. Besledim. Ondan sonra doğaya saldım. Hastalığı yoktu aslında. Sadece çok fazla çamura batmıştı. Çırpınmaktan dolayı baya bir halsizleşmişti. Özel bir tedavi gerektirmedi. Sadece işte temizliğini yaptım. Beslenmesini sağladım. Dinlendirdim. Ondan sonra doğaya gönderdim. Kanca dolayı burnuna takıldığı için herhangi bir problem olmadı. Fakat yaban hayvanı olduğu için yemeyi reddettiği ben de elden beslemek zorunda kaldım. Hani elle besledim daha doğrusu” dedi.

“Bilinçsizce atılan çöpler hayvanların hayatına mal oluyor”

Ahmet Ufuk Işık, bilinçsizce atılan çöplerin hayvanların hayatına sebep olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

“Kimse doğaya zarar vermek istemez diye düşünüyorum. Öyle tahmin ediyorum. Fakat hani bilinçsizce atılan çöpler bayağı bir sokak hayvanın hayatına mal oluyordu. Yaban hayvanın da aynı şekilde. Yani bunu engellemek için en az camları et köpük kapları işte kancaları vesaire korumalı bir şekilde sarıp akmakta fayda var. Öbür türlü yemek kokusu sindiği için bu hayvanlar bunları yemeye çalışıyorlar. Bu da onların hayatına mal oluyor. En basit ip bile yere attığımız zaman güvercinlerin ayağına dolanıp, kangren olup, bacaklarını kopmalarına sahip olabiliyor.”


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.