Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

ÇOK, ÇOK PARTİLİ…

Köşe Yazıları Yayın: 22.03.2021 11:18

Türkiye’nin siyasal yapısında görülmeye başlayan siyasal partiler, batılı örneklerinden farklı işlevlere bürünmüşler.

Çünkü demokrasi, siyasal parti gibi kavramlar Türkiye’de toplumun kendi dinamiklerinden değil de yukarıdan dayatmayla gelmiş.

Alt yapıları oluşturulmadan ithal edilen kurumlar, bu bağlamda siyasal partilerde olması gereken demokratik niteliklerle işlevlerinden başka, çatışmacı tutumlar sergileyerek toplumsal-siyasal kutuplaşmayı ortaya çıkaran kurumlar olmuşlardır.

Cumhuriyetin ilk 25 yıllık döneminde çok partili siyasal hayat için çalışmalar olsa da başarılı olunmamış ve tek partili siyasi dönemler yaşanmış…

1923’de Halk Fırkası adıyla kurulan ve 1935’de Cumhuriyet Halk Fırkası (CHP) adını alan parti 1945’e kadar tek ve hakim parti görünümünde Türkiye’nin siyasal yaşamına egemen olmuş.

1946 yılında Cemiyetler yasasında yapılan değişiklikle çok partili döneme geçiş sağlanmış…

Vesayet dönemleri hariç olmak üzere, Türkiye 2017 yılına kadar parlamenter sistemle yönetilmiş…

2017 Nisanında yapılan referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte 2018 Temmuz itibariyle, siyaset Türkiye tipi başkanlık hükümet sistemi ile tanıştı…

Çok partili dönemde yaşanan koalisyon sıkıntılarını aşmak ve karar almada hızla hareket edebilecek Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk yılları sistemdeki aksaklıkların ortaya çıkmasıyla geçti…

Geçmişteki siyasi hatalar istenmese de yeni sisteme entegre olarak, koalisyonlar yerini ittifaklara bıraktı…

Çok partili sistemin, az partili, büyük iki partili sisteme dönüşmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, daha çok partili sistem haline dönüşmek üzere…

Lider siyasetinin hüküm sürdüğü Türkiye siyasal sisteminde yer alan siyasi partilerde, kendilerine yer bulamayan siyasetçilerin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yer alan koalisyonlara, yeni adıyla ittifaklara dâhil olabilmek amacıyla yeni siyasi parti kurma furyası devam ediyor…

Yüzde yarım, bir oyun bile önemli olduğu Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, büyük partilerin büyük rağbet gösterdiği küçük partiler, siyasetin yeni vitrinini oluşturmakta…

Yorgun olan ülke siyaseti çok partili siyasetten kaçarken çok, çok partili siyasete yakalandı…

Çok, çok partili siyaset, ilk sınav için 2023 yılını beklerken, kırılgan olan Türkiye siyaseti, bu tarihi beklemeden, erken genel seçimle ilk sınavını verecek…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta uçan Türk Hava Yolları biletleri yolcuyu Sivas’a kaçırdı

Teknoloji Yayın: 05.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin uçuş gerçekleştirdiği Tokat Havalimanı’ndaki İstanbul seferi bilet fiyatları tepkilere neden oldu. Uçak biletlerinin Tokat’ta tek elden yürütüldüğünün altını çizen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere; “Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarını çevre illere göre iki katına çıkartıyor. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek uçmasına neden oluyor” dedi.

Eski havalimanının yanına yenisi yapılarak 25 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Tokat Havalimanı, yeniden hizmete girdi. Aradan geçen 2 yılda havayoluna Tokatlı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ancak Sivas başta olmak üzere Amasya ve Samsun illerindeki uygun bilet fiyatları dikkatlerden kaçmadı. Tokat’ta sadece Türk Hava Yolları ve alt şirketinin sefer düzenlemesi bilet fiyatlarının çevre illere göre iki katına çıkarttı. Fiyatları pahalı bulan vatandaşların yüzde 40’lık kısmı Sivas başta olmak üzere diğer illere giderek havayolunu kullanmasına neden oluyor.

“Çevre illerde uçak biletleri yüzde 50 daha hesaplı”

Çevre illere göre uçak bilet fiyatlarının iş dünyası kadar vatandaşları da rahatsız ettiğini belirten Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gökdere;, “Son zamanlarda ilimizde de gündem olan uçak bilet fiyatlarının diğer illere göre farklılık yaşaması bizleri de rahatsız ediyor. Tokat Havalimanı 2022 yılında hizmete açılan ve uluslararası standartlarda yapılmış kaliteli ve moderndir. Çevre illerimize nazaran da en iyi havalimanlarımızdan bir tanesidir. Buradaki Tokatlı ve iş dünyasını rahatsız eden konu ise uçak bilet fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Çevre illerdeki uçak bilet fiyatlarının Tokat’a nazaran yüzde 50 daha hesaplı olması Tokatlıları ve iş dünyasını rahatsız ediyor. Bunu sebebinin de Tokat Havalimanı’ndan şu an da sadece bir firma ve o firmaya ait uçuş sağlaması ama komşu illerimizdeki havalimanlarında farklı firmaların uçuş sağlamasından kaynaklanan sebepten olayı Tokat ilimizdeki firmanın fahiş fiyatlarda uçuş sağlaması bizleri oldukça rahatsız ediyor. Tokat Havalimanında 2 bin 500 liraya uçuş sağlarken aynı saatteki komşu illerimizdeki uçuş bin 200 liraya sağlamaktadır. Bu neye sebep oluyor. Tokat’tan uçuş sağlayacak vatandaşlarımızın yüzde 40’ı hala komşu illerden uçuş sağlıyor” dedi.

“Türk Hava Yolları’nın fahiş fiyatları ortadan kaldırmasını istiyoruz”

Tokat’a diğer hava yolu şirketlerini davet ettiklerini söyleyen Gökdere; “Türk Hava Yolları yönetim kurulunun ayrıca genel müdürlüğünün Tokat-İstanbul arası uçuşları konusunda bu fahiş fiyatların ortadan kaldırmasını istiyoruz. Uçak seferlerinin de artırılmasını istiyoruz. İlimize diğer hava yolu şirketlerini de davet etmek istiyoruz. Buradan kazanç sağlayacağına inanıyoruz. Kazan kazan düsturuyla hem Tokatlı hemşerilerimiz kazanacak hem iş dünyamız hem de hava yolu şirketlerinin kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Fiyatlar tek elden yürüyor”

Fiyatların tek elden yürütüldüğünü belirten Gökdere, “Tek bir firma üzerinden uçuşların sağlanması rekabet ortamını sağlamadığı için firma yetkililerinin bu konuyu Tokat nezdinde dezavantaj olarak kullanıyorlar. Fiyatlar tek elden yürüyor. Tekelleşmeyi sağlıyor. 2-3 tane hava yolu firması geldiği vakit uçuş bilet fiyatlarının da makul fiyatlara ineceğini düşünüyoruz” dedi.

“Neden vatandaşlarımız başka illerden uçuş sağlasın”

Uçuş biletlerinin diğer illere göre az olmasını istemediklerinin altını çizen Gökdere, “Adaletli bir şekilde yaklaşılmasını istiyoruz. Aynı oranda, aynı şekilde, aynı fiyatta uçmak istiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız. Neden Tokat’taki vatandaşlarımızın yüzde 40’ı diğer illerden uçuş sağlasın. Kendi memleketinde uluslararası standartlardaki havalimanından neden uçmak istemesin. Bunun tek sebebi uçuş fiyatlarının fahiş fiyatlarda olmasıdır. Bu konuda da Türk Hava Yolları Yönetim Kurulunun ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğünün bunu hızlı bir şekilde dikkate alıp Tokatlı hemşerilerimizin de ortalama fiyattan uçuş sağlamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Önceliklerinin özel hava yolu şirketleri ile haftanın her günü İstanbul seferlerinin düzenlenmesi olduğunu ifade eden Başkan Gökdere, “Biz sadece İstanbul uçuşlarıyla da yetinmiyoruz. Havalimanı ve Tokat şehrimize güveniyor. Tokat ili Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan kadim bir şehirdir. Bundan dolayı İzmir seferlerinin der gerçekleşmesini istiyoruz. İzmir’de de 250 bine yakın Tokatlı bulunuyor. İş dünyası için de çok önemlidir. İnşallah 2024 yılında da Tokat- İzmir arası uçuşlarımızın sağlanmasını bekliyoruz. İş dünyası ve Tokatlı hemşerilerimiz için de çok fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ön fizibilite çalışmalarını yaptılar. Havalimanımızın bölge havalimanlarından çok çok üstün olduğunu belirttiler. Tokat şehrini beğendiler. Kapasite ve ön fizibilite raporlarını dosya şeklinde verdik. İnşallah hayırlı haberler bekliyoruz” şeklinde konuştu.