Çocuklarına çeyiz için başladı, 10 yıldır terzilik yapıyor
Düzce’de çocuklarının çeyizlerini hazırlamak için Halk Eğitim Merkezi'nde dikiş nakış kurslarına katılan Ümran Usta, eğitimler sonrası açtığı dükkanda 10 yıldır terzilik yapıyor.
Düzce Halk Eğitim Merkezi'nde açılan dikiş nakış kurslarına çocuklarının çeyizini hazırlamak için başlayan Ümran Usta, daha sonra bunu meslek haline dönüştürmek istedi. Pazar tezgahlarında satılması için şalvar ve etekler diken Usta, 10 yılın sonunda ise kendi dükkanını açtı. Halk Eğitim Merkezi'nde başladığı kursun hayatını değiştirdiğini söyleyen Ümran Usta, "Terzi olmak için değil de amacım çocuklarıma çeyiz hazırlamaktı. Kursta nakışın yanı sıra dikişte dikmemiz gerekiyordu. Ufkum genişledi. Arkadaşlar, komşular, etraftan daha fazla giysi istemeye başladılar. Daha geniş bir kitleye ulaştım. Evimin üst katında birkaç pazar tezgahına şalvar, etek dikiyordum. Böylelikle başladı" dedi.
Dikiş dikmekten keyif aldığını belirten Usta, "Dikiş dikmek aslında çok zevkli. Bildiğimiz her şey zevkli ve kolaydır. Bilmediğiniz şeyler zordur ve zevk alamazsınız" diye konuştu.
Hazır giyime inat makinesiyle dikmeye devam ediyor
Hazır giyim markalarının yaygınlaştığı bu dönemde müşterilerinin isteklerine göre ürünler diken Usta, "Terziler giysi daraltır ya da paça kısaltır konumuna geldik ama terzinin işçiliğini beğenip tercih eden de de çok fazla. Hazır giyimde beden olmayabiliyor, boyda sıkıntı olabiliyor. Terziye insanlar o zaman gidiyor. Ne istediğine bağlı. İnsanlar mağazaya gider ürünleri beğenmez, bedeni olmaz ya da boyda sıkıntı yaşar. O zaman bize gelir, memnun da kalır" ifadelerini kullandı. (İHA)
“Söz Çocuğun” Projesi, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Valilikte Tamamlandı
Karabük Valiliği himayelerinde yürütülen Kamu–STK İşbirliği Projesi “İşte Birlik Güçte Birlik:Karabük” kapsamında yer alan alt projelerden biri olan ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Karabük’te Demokrasi Kültürü ve İnsan Hakları Bilincinin Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde düzenlenen “Söz Çocuğun” etkinliklerinin kapanış programı, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Valilik Makamında gerçekleştirildi.
İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü ve Açık Kapı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği işbirliğiyle yürütülen proje çerçevesinde, 5-6 Kasım tarihlerinde Çocuk Hakları Komitesi üyesi çocuklar, çeşitli kamu kurumlarının yöneticilerini ziyaret ederek çocuk haklarına ilişkin görüş, değerlendirme ve taleplerini doğrudan iletme imkanı buldu. Çocuklar bu ziyaretlerde, idarecilerin makamlarında temsili olarak görev alarak; temiz suya erişimin güçlendirilmesi, kamuya açık alanlarda hijyen koşullarının iyileştirilmesi, çevre bilincinin artırılması, geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılması, yeşil alanların çoğaltılması, güvenli ve erişilebilir parkların artırılması, aile dostu sosyal alanların oluşturulması, engelli çocukların erişilebilir oyun alanlarına ulaşabilmesi için düzenlemelerin yapılması, karar alma süreçlerinde çocuk görüşlerinin daha fazla dikkate alınması, kurumlarda çocuk danışma mekanizmalarının güçlendirilmesi, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin artırılması, dijital okuryazarlık ve güvenli internet eğitimlerinin yaygınlaştırılması, kariyer rehberliği ve yetenek geliştirme çalışmalarının güçlendirilmesi, okul çevrelerinde güvenliğin artırılması ve sosyal medyada çocuk güvenliğine yönelik farkındalık çalışmalarının desteklenmesi gibi birçok konuda öneriler sundu.
Bu önerilerin tamamının paylaşılması amacıyla, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla çocuklar Vali Mustafa Yavuz’u makamında ziyaret etti. Vali Yavuz, çocukların görüş ve taleplerini dikkatle dinleyerek çocuk haklarının korunması, geliştirilmesi ve özellikle karar alma süreçlerine katılımlarının güçlendirilmesinin Valilik olarak önemsedikleri bir konu olduğunu vurguladı. Vali Yavuz açıklamasında, “Karabük’te Demokrasi Kültürü ve İnsan Hakları Bilincinin Güçlendirilmesi Projesi, sadece bir etkinlikler bütünü değil; kamu kurumlarımız ile sivil toplumumuzun ortak sorumluluk anlayışıyla ortaya koyduğu güçlü bir modeldir. Bu proje sayesinde çocuklarımız, kendilerini ilgilendiren konularda söz sahibi olmanın ne demek olduğunu yaşayarak öğreniyor. Bizim için en önemli hususlardan biri, çocuklarımızın düşüncelerini özgürce ifade edebildiği ve çocuklarımızın görüşlerini ciddiyetle değerlendiren bir yönetim anlayışını hâkim kılmaktır. Bugün dile getirilen her görüş ve öneri bizim için çok kıymetlidir. Çocuklarımızın temiz suya erişimden çevre bilincine, güvenli oyun alanlarından dijital güvenliğe kadar sunduğu değerlendirmeler, hem kurumlarımızın çalışmalarına ışık tutacak hem de geleceğe yönelik politikalarımıza yön verecektir. Kamu–STK iş birliğini esas alan bu yaklaşım, çocuklarımızın karar alma süreçlerine katılımını güçlendirerek toplumsal katılım kültürüne önemli katkı sağlamaktadır. Çocuklarımızın yalnızca geleceğimiz değil, bugünün de aktif paydaşları olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle onların sesine kulak vermek ve ilettikleri önerileri hayata geçirmek en temel sorumluluklarımızdandır. Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, Karabük’teki her çocuğun güvenli, sağlıklı, mutlu ve fırsat eşitliğine sahip bir ortamda büyümesi için tüm kurumlarımızla birlikte çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.