Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2023 16:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

’Çocukların okula başladığı ilk yıl her ay hastalanması normal bir durum’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Adar, artan çocuk vakalarının ardından yaptığı açıklamada ilk kez okul veya kreş gibi kalabalık ortamlara giren çocukların her ay hastalanmasının ’normal bir durum’ olduğunu söyledi.
Okulların açılması ile birlikte nezle, grip gibi semptomlar ile hastaneye başvuran çocukların sayısı arttı. Durum böyle olunca aileler çocuklarının bir enfeksiyon kaptığını düşünerek endişelenirken Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Adar, vakaların büyük çoğunluğuna alerjik reaksiyonların neden olduğunu ifade ederek, gereksiz ilaç kullanımı ve yanlış tedavilere dikkat çekti.

“Çocukların okula başladığı ilk yıl her ay hastalanması normal bir süreç”
Kalabalık ortama ilk kez giren çocukların birçok hastalık ve alerjik reaksiyona açık hale geldiğine değinen Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Adar, “Okullar açıldı. Kalabalıklar solunum yoluyla bulaşan hastalıklar açısından risk faktörü oluşturuyor. Özellikle ilk kez kalabalığa giren çocuklar için hastalıklarla yeni tanışma yılı oluyor. Çünkü bu çocuklar enfeksiyona açık halde bulunuyor. Okula başlayana kadar evde yalnız yaşayan çocuk artık 10-20-30 kişilik sınıflarda solunum yoluyla geçen etmenlere maruz kalabiliyor. Polikliniklere veya acillere gelen aileler de ‘Çocuğumuz bu yıl her hafta hastalanmaya başladı, 15 gün geçmeden doktora geliyoruz’ şeklinde yakınmaları oluyor. Bu aslında hayatın doğasının gerektirdiği bir şey. Çok anormal durum değil. Burada dikkat edilmesi gerekenler bu hastalığın bir enfeksiyon olup olmadığı, çocuğun hastalığı ağır geçirip geçirmeyeceğinin tetkik edilip, kararının verilmesidir. Çocukların okula başladığı ilk yıl her ay hastalanması normal bir süreç. Burada gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek, antibiyotikler başta olmak üzere diğer ilaç kullanımı engellemek. Hastalığın adının iyi konup, alerjik reaksiyonların tetiklemesiyle oluşan hastalık olup olmadığının da araştırılması gerekiyor. Ebeveynler bu durumları hastalık gibi değerlendirip evde kendi tedavilerini uyguladıklarında olumsuz sonuçlar oluşturabilir” dedi.

“Vakaların çoğu viral enfeksiyon değil, alerjik”
Viral enfeksiyonun aksine alerjik reaksiyonun daha yoğun olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Sedat Adar, “Sık hastalanan çocuklarda ailenin çocuğu kalabalıktan uzaklaştırıp, 2-3 gün takip etmesi gerekiyor. Çocukların okula başladığı ilk yıl her ay bir viral enfeksiyon geçirme ihtimali var. 2., 3. yılda hastalığa ya da enfeksiyona yakalanma riski biraz azalıyor. Kliniğimize gelen vakaların birçoğunun alerjik reaksiyon olduğunu görüyoruz. Viral enfeksiyon ve normal hastalık değil ortamdaki sınıf tozu, ev tozu, akarlar, çevredeki reaksiyonun tetiklediği alerjik reaksiyonlar olabiliyor. Çocuğun hastalığının alerjik mi enfeksiyona mı bağlı iyi ayırt edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde her ay gelen ve ilaç tedavisi alan çocukların hastalığının altında yatan sebebin alerjik reaksiyon olduğunu da görebiliyoruz. Kronik olarak hastalık olanı da var ama bu vakaların yoğunluğunun altında genelde alerjik reaksiyonlar yatıyor” diye konuştu.

“Benzer semptomları olan çocuklara antibiyotik şurubu, ağrı kesici paket tedavi gibi yazılıyor”
Hastalığın tedavisinde uygulanan yanlışlara da değinen Uzm. Dr. Adar, “Antibiyotikler bir ateş düşürücü değil. Burun akıntısında ya da grip ve nezlede de kullanılmaz. Benzer semptomları olan çocuklara bir de ateş eklenince aile ve bazı sağlık merkezlerinde antibiyotik şurubu, ağrı kesici paket tedavi gibi yazılıyor. Bunlar çocuklar için çok uygun tedaviler değil. Bu da hem ülkemizin ilaç masrafını arttırıyor hem de çocuklar hiç gerek kalmadığı halde bu ilaçlara maruz kalmış oluyor. Her ateşin altından illa antibiyotik kullanılacak diye bir durum yok. Ateş olmayan bazı hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Buna da dikkat etmek gerekir. Bunun iyi saptanması için iyi bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir” şeklinde konuştu.
Tedavi ce tanı yöntemleri hakkında da bilgi beren Adar, “Çocuklarda mevsimsel alerjik diye nitelendirdiğimiz durum olduğunda başlayan bir süreç var. Gece ağzı açık uyumalar, horlamalar, konuşurken burundan konuşma, cilt döküntüleri, uzun süreli burun akıntıları gibi durumlar alerjik sürecin başladığını gösteriyor. Cilt testleri veya diğer deri testleri çok yaygın olarak kullandığımız yöntemler değil. Çok uç ve yaşam standardını etkileyen hastalarda önerebiliriz. Genelde fizik muayene ile tanı konulabilir. Bunların tedavisinde bazı hastalarda çok küçük bir tedavi ile bile uzun süre semptomlar yok olabiliyor. Tedavi edilebilirlik yönünden 1-2 seferlik tedaviden sonra ömür boyu karşılaşmayacağımız bir hastalık değil. Çevresel etmenler olduğu sürçe bu hastalıkların tekrarlama riski bulunuyor. Tedavide kullanılan doğru ilaçlar çocuğu yoracak, gündelik aktivitesini kısıtlayacak kadar uzun ilaç uygulamaları olmuyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

blank

Devlet Opera Sanatçısı Berkcan Beniç ile Dr. Elifsu Önet Dünyaevine Girdi

blank

Karabük’te yangında boşaltılan köy sayısı 19 oldu

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor

blank
Haber Merkezi tarafından
27 Temmuz, 2025 15:04 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Karabük’te beş gündür süren orman yangınlarının yarattığı tahribat sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay’ın geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi.

Akay, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 36 noktada yapılacak olan maden arama ve işletme ihalelerine dikkat çekmiş ve bu faaliyetlerin bölge doğasına “telafisi mümkün olmayan zararlar” vereceğini vurgulamıştı.

4 BİNDEN FAZLA HEKTAR MADEN ARAMASINA AÇILIYOR

Milletvekili Akay, Karabük’te 4 bin 28 hektarlık alanın altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması amacıyla ihaleye açıldığını hatırlatarak, bu girişimlerin Karabük’ün orman varlığına ve ekosistemine büyük zarar vereceğini dile getirmişti.

“Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2.529 hektar, Eflani ilçesinde 1.499 hektar olmak üzere toplam 4.028 hektar alan 4. grup metalik madenlerin arama ve işletilmesi için açılmış durumda” diyen Akay, bu faaliyetlerin Karabük’ün ormanlık alanları, su kaynakları ve kültürel dokusu için büyük bir tehdit oluşturduğunu söylemişti.

ELİNİZİ KARABÜK'ÜN DOĞASINDAN ÇEKİN”

Akay’ın aylar önce yaptığı bu uyarı, yangınların etkisini artırdığı bugünlerde yeniden gündeme geldi. Karabük’te 5 gündür kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle şimdiye kadar 19 köy ve 57 mahalle tahliye edildi. Türkiye’nin yüzölçümüne oranla %72’si ormanlarla kaplı olan Karabük’te, doğanın korunmasına dair hassasiyetin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Milletvekili Akay, “Buradan iktidarı ve yetkilileri uyarıyorum: Elinizi Karabük'ün doğasından çekin. Karabük'ümüzde telafisi mümkün olmayacak işlere girişmeyin” ifadeleriyle çağrısını yinelemişti.

Bölgede devam eden yangın süreci, madencilik faaliyetlerinin uzun vadeli etkileri konusunda toplumsal duyarlılığı artırırken, çevre örgütleri ve vatandaşlardan da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

blank

Devlet Opera Sanatçısı Berkcan Beniç ile Dr. Elifsu Önet Dünyaevine Girdi

blank

Karabük’te yangında boşaltılan köy sayısı 19 oldu

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor